kaktus spesies dan jenis yang berlainanCacti adalah ladang teragih secara meluas yang mempunyai bentuk dan rupa yang luar biasa. Tetapi bagaimana untuk memindahkan kaktus dengan betul? Persoalan ini ditanyakan oleh ramai yang tidak mempunyai pengalaman mencukupi untuk menjaga ahli keluarga ini. Prosedur transplantasi yang betul adalah jaminan bahawa bunga itu akan berjaya berkembang dan berkembang. Ini juga menjamin bahawa pada masa akan datang walaupun tunas akan muncul di atasnya.

Cacti tergolong dalam keluarga succulents. Walaupun mereka tidak memerlukan penjagaan khas dan agak bersahaja, anda harus tahu bagaimana untuk memindahkan cacti, supaya tanaman selepas itu tidak mati. Perhatian khusus sepatutnya spesimen yang dibeli di kedai bunga.

Bagaimana untuk betul memindahkan kaktus di rumah

kaktus akan berkembangProsedur ini mempunyai beberapa nuansa, dan memerlukan penjagaan khas. Ia sangat penting bukan sahaja untuk menjaga keselamatan anda sendiri, tetapi juga bunga itu sendiri. Malah goresan terkecil yang muncul semasa pemindahan boleh menyebabkan kematiannya. Jika anda merosakkan sistem akar, dan kemudian meletakkannya di dalam tanah yang lembab, maka tumbuhan itu akan berkemungkinan besar membusuk, dan proses kematian akan berlaku dalam masa yang sesingkat mungkin.

Sangat tidak dianjurkan untuk segera menyiram kaktus yang dipindahkan. Selepas prosedur sedemikian, dia memerlukan rehat yang kering. Dalam tempoh ini, ia akan mempunyai masa untuk mengering dan berehat.

Cara memindahkan kaktus ke dalam periuk lain: langkah demi langkah

proses pemindahanPertama, anda perlu menentukan sama ada tumbuhan itu benar-benar memerlukan pemindahan. Jika “mahkota “nya mula menonjol di luar tepi bekas, maka isyarat bahawa sudah tiba masanya untuk menjaga periuk baru. Petunjuk lain adalah jika akarnya menonjol di luar lubang saliran bekas. Dalam beberapa kes, kaktus boleh berkerut, melambatkan pertumbuhannya, kehilangan warna atau ketegarannya. Semua ini dan banyak lagi menunjukkan bahawa sudah tiba masanya untuk memindahkan bunga.

Related  Sudah tiba masanya untuk menanam spelan yang luar biasa

Adakah anda membeli kaktus di kedai? Kemudian anda perlu tahu bagaimana untuk memindahkan kaktus ke dalam periuk lain. Hampir semua wakil keluarga ini, yang dijual untuk dijual, adalah Belanda. Untuk menjadikan mereka kelihatan menarik, mereka mempunyai penampilan yang sihat, mereka ditanam di rumah hijau dengan menggunakan perangsang pertumbuhan yang kuat. Menyediakan keadaan yang sama di rumah hampir mustahil, dan tidak diingini. Masa untuk pindah dari kedai ke rumah, tinggal di tempat jualan – pada masa ini, hampir semua bunga mempunyai masa untuk “mengumpul” banyak perosak.

Kenapa perlu melakukan pemindahan cacti selepas pembelian?

Pemindahan kaktus selepas pembelianBagaimana cara memindahkan cacti, dibeli di kedai? Jangan lakukan ini selepas pembelian! Berikan bunga untuk berdiri di tempat baru selama kira-kira 10 hari. Pada masa ini, tanahnya akan kering. Kemudian ikuti rajah berikut:

 1. Apabila bumi adalah benar-benar kering, keluarkan tumbuhan dari bekas dan periksa dengan teliti.
 2. Beri perhatian khusus kepada sistem akar, terutama pada lehernya – di sini bahawa perosak paling kerap “diisi”.
 3. Akar yang mati dipangkas.
 4. Sekiranya kerosakan ditemui pada batang itu sendiri, pastikan untuk mengeluarkan kawasan yang terjejas.kaktus memerlukan pemindahan
 5. Taburkan sedikit karbon aktif di tempat pembentukan luka.
 6. Sebelum menanam kaktus, ia perlu dibasuh di bawah air, dan panas. Suhu yang paling optimum ialah 50 ÂșC.
 7. Adalah dinasihatkan untuk menambahkan sedikit insektisida kepada air – ini akan menyingkirkan sepenuhnya penyakit. Anda perlu mandi bukan sahaja akar, tetapi seluruh kaktus.
 8. Jangan segera selepas “mandi” meletakkannya di dalam tanah. Biarkan ia kering di tempat yang hangat selama 4 hari. Kilang itu mesti diletakkan dalam kedudukan tegak.
 9. Hanya selepas bunga telah dikeringkan sepenuhnya, ia boleh dipindahkan ke substrat tanah baru. Jangan gunakan tanah yang dibeli dengan kilang di kedai.

Related  Jenis dan gred karangan hidup terestrial dari zhivichki

kaktus yang dipindahkan dengan teliti

Mana yang mana untuk memilih tanah untuk transplantasi?

kaktus selepas pemindahanBerkenaan dengan komposisi tanah, maka bagi wakil-wakil keluarga yang berair, resipi berikut sesuai:

 • serbuk kecil batu bata, sebaik-baiknya merah;
 • kerikil;
 • tanah liat;
 • pasir dibasuh;
 • arang ditumbuk.

Apa yang perlu dipertimbangkan ketika memindahkan kaktus di rumah?

transplantasikan kaktus ke dalam periuk yang luasPersoalan bagaimana untuk memindahkan kaktus besar biasanya berlaku setiap 2-4 tahun, dan dalam beberapa kes ia mengambil masa selama 5 atau 6 tahun. Segala-galanya bergantung pada jenis tanaman tertentu, keadaan di mana ia tumbuh dan berkembang. Prosedur ini melibatkan beberapa langkah:

 • penyediaan tanah yang sesuai;
 • pemilihan periuk;
 • proses pemindahan;
 • menjaga loji baru yang dipindahkan.

Untuk kaktus, prosedur pemindahan agak bersifat pencegahan dan membolehkan untuk melindungi dari faktor berbahaya – luka, perosak.

Bagaimana cara memindahkan kaktus, supaya tidak menetas?

kaktus yang dipindahkan dengan telitiPerlindungan dari penyepit tajam adalah perkara pertama yang perlu difikirkan sebelum prosedur itu sendiri. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan sarung tangan yang diperbuat daripada kain padat, kulit atau getah. Anda boleh membungkus kaktus dengan beberapa lapisan kertas. Sesetengah menasihatkan untuk menggunakan span biasa. Dalam kes peniup kuliner atau penekan besar, ada risiko merosakkan tumbuhan itu sendiri dan durinya. Oleh itu, disyorkan untuk membeli forceps khas yang dilengkapi dengan silikon.

Spesimen kecil yang mempunyai duri sangat nipis boleh dipindahkan di sarung tangan biasa atau bahkan dengan tangan kosong. Walau bagaimanapun, ia adalah dengan kaktus muda bahawa seseorang harus lebih berhati-hati, kerana mereka terdedah kepada kerosakan, dan bukannya telah membentuk spesimen.

Bagaimana untuk menanam kaktus tanpa akar?

anda perlu menanam kaktus tanpa akarPemisahan kepingan kecil dari tumbuhan dewasa memungkinkan untuk mendapatkan pucuk atau apa yang dipanggil “bayi”. Selalunya mereka menjadi lebih berjaya daripada salinan yang dibeli di kedai. Jika anda berminat untuk memindahkan proses kaktus dengan betul, anda harus tahu bahawa masa yang paling berjaya untuk musim panas atau musim bunga ini. Ia adalah dalam tempoh ini bahawa anda boleh meletakkan asas bagi pembangunan kaktus yang sihat.

Related  Gambar dan perihalan jenis adianum tertentu

Untuk melepaskan “anak-anak” dari semak besar, ia adalah wajar menggunakan pisau tajam. Prosedur ini perlu berhati-hati agar tidak merosakkan bunga dewasa dan proses itu sendiri. Selepas ini, ia mesti ditinggalkan di tempat yang gelap, di mana suhu cukup rendah. Pada masa ini, dia akan mempunyai masa untuk kering dan bersedia untuk mendarat di tanah. Adalah sangat penting bahawa pemotongan kering, jika terdapat kelembapan di atasnya, maka kemungkinan besar ia akan membusuk.

Bagaimana untuk menanam kaktus?

anda boleh duduk kaktusPengeluaran semula oleh keratan adalah salah satu cara yang paling mudah untuk memastikan pembiakan kaktus. Untuk ini, hanya bahagian elastik tumbuhan yang sesuai. Walau bagaimanapun, terdapat kes-kes apabila kaedah pembiakan ini adalah satu-satunya untuk menyelamatkan sebahagian daripada bunga. Apabila semak dewasa sudah mati atau sakit, ia patut untuk memisahkan tangkai itu dan cuba mengembangkan tumbuhan yang sihat.

Potong hanya sebahagian daripada bunga. Potongan itu harus diasah, dan kemudian dikeringkan selama sekurang-kurangnya 10 hari. Pemotongan seperti itu ditanam di dalam tanah sebagai “anak lembu”. Proses pembentukan akar adalah serupa. Anda boleh menyiram kepingan muda hanya selepas dua minggu. Sebelum ini, penyemburan jarang dari penyembur diperbolehkan supaya hanya habuk air kecil mendapat ke kilang. Pengeluaran semula oleh biji dianggap sebagai proses yang paling sukar. Pada masa yang sama, ia dikehendaki menjalankan pemanasan, dan juga untuk mengekalkan kemandulan lengkap.

Bagaimana untuk memindahkan kaktus besar – video