Kebudayaan kebun berpotGardenia berakar atau melati seperti – salah satu tumbuhan dalaman yang paling indah. Tetapi jika kebun itu menetap di tingkap, penjagaan di rumah harus tetap dan sangat penuh perhatian.

Secara semula jadi, budaya ini membentuk semak besar atau pun pokok. Semasa berbunga, mereka menyebarkan wangian yang besar untuk beberapa meter di sekitar, dan peonies dan mawar yang paling subur boleh iri pada bunga taman.

Cerita-cerita pertama mengenai kebun-kebun yang mengagumkan, menghias bilik-bilik kaisar-kaisar Cina, tergolong dalam dinasti Song, yang wujud kira-kira seribu tahun dahulu. Walaupun kebun-kebun dapat menampakkan diri ke dalam istana, bahkan tukang kebun cuba mencapai bunga yang subur maksimum, tidak membenarkan pertumbuhan mahkota. Jadi, taman-taman ini menjadi bonsai kecil yang menakjubkan. Di Eropah, di mana kebudayaan pertama muncul pada separuh kedua abad ke-18, ia juga terhad dalam pertumbuhan dengan bantuan memotong dan membentuk mahkota.

Bagaimana untuk menjaga kebersihan di rumah? Isu ini tidak memberi rehat kepada para pedagang bunga moden yang memutuskan untuk menghiasi koleksi mereka dengan bunga yang luar biasa tetapi aneh.

Kunyit di rumahHari ini, sebagai tambahan kepada kaedah ini, penanam bunga disediakan dengan varieti dalaman yang direka khas. Tumbuh-tumbuhan ini agak kecil, dan penjagaan kebun dari segi pemangkasan sedikit lebih mudah, tetapi masih budaya tidak berhenti menuntut dan sukar untuk berkembang.

Keadaan penyelenggaraan dan ciri-ciri penjagaan kebersihan dalaman di rumah

Sangat terasa taman di atas tingkap di sebelah selatan atau barat

Spesies hiasan asli Asia Tenggara lebih suka hidup dalam kehangatan, memerlukan berasid, tanah berudara, suka matahari, tetapi pada tengah hari ia boleh mengalami sinar terlalu terang.

Susunan panci dengan genius yang optimum adalah tingkap yang menghadap ke selatan atau barat. Benar, dalam kes pertama, terutama pada musim panas, kilang itu perlu dilindungi dari sinar yang terik. Di taman musim sejuk tidak terhad kepada “berjemur”, sebaliknya, ia diletakkan di tempat yang paling sunyi.

Related  Apa yang semanggi dan apakah ciri-ciri bergunanya

Seperti banyak spesies malar hijau, taman dalaman tertutup mempunyai pelbagai suhu yang selesa untuk pertumbuhan dan pembungaan:

  1. Pada musim panas, pada siang hari, udara di dalam bilik boleh dipanaskan hingga 21-24 ° C, dan pada waktu malam sedikit sejuk hingga 15-18 ° C.
  2. Pada musim sejuk, menjaga kebun bunga di rumah berubah, dan suhu di dalam bilik turun ke 16 ° C. Ia adalah minimum yang dibenarkan untuk mendinginkan ruangan hingga 10 ° C.

Untuk mengekalkan suhu yang diperlukan untuk tumbuh-tumbuhan boleh berventilasi, tetapi anda tidak boleh membenarkan bunga jatuh di bawah aliran udara sejuk. Ini akan menjejaskan pembentukan tunas secara negatif, dan dalam sesetengah kes gardenia hanya membuang bunga yang sudah ada, dan tunas bunga kering.

Kesan yang tidak menyenangkan dapat dilihat jika ruangan itu tidak lembab dan panas. Untuk menembusi udara berhampiran dengan tumbuhan dengan wap air, anda boleh menggunakan peralatan rumah tangga atau meletakkan periuk di palet dengan tanah liat direndam, supaya akarnya tidak mempunyai hubungan langsung dengan air.

Dengan kekurangan kelembapan di udara, gardenia menjatuhkan daunUntuk mengekalkan kesihatan dan kesegaran dedaunan:

  • gunakan pengairan biasa mahkota dengan air yang disaring hangat;
  • lap plat lap dengan kain lembap;
  • ketika merawat gardenia, mereka mengatur mandi hangat, tidak membenarkan substrat basah di dalam periuk.

Menyiram dan membaja taman dengan penjagaan rumah

Penghiasan atas Gardenia dijalankanPada musim bunga dan musim panas, tanah disimpan lembap, tetapi tidak membenarkan kelembapan terkumpul di kuali di bawah periuk. Rejim penyiraman ini membantu menjaga kebersihan semasa tumbuh-tumbuhan aktif dan berbunga. Semasa musim sejuk, penyiraman berkurangan. Hal ini disebabkan oleh penghentian pertumbuhan kembang yang hampir lengkap dan pengurangan kelembapannya. Sekiranya di rumah, semasa menjaga kebun bilik tidak mengambil kira ciri tanaman ini, terdapat risiko kehilangan bunga akibat pembusukan akar periferal dan penyebaran jangkitan. 

Memandangkan gardenia merasakan baik dalam tanah berasid, sebilangan kecil asid sitrik juga boleh ditambah secara berkala ke air pengairan. Hanya beberapa titik seliter air suam akan meningkatkan penyerapan nutrien dari tanah.

Related  Bagaimana dengan betul mengambil minyak tembikai untuk mendapat manfaat?

Dengan penjagaan yang betul, kilang akan menikmati berbunga yang banyakIa lebih mudah dan lebih rasional untuk menggunakan campuran dan produk yang kompleks untuk berbunga, serta taman-taman azalea. Pergelangan atas seperti itu dilakukan mengikut arahan kepada ejen tertentu. Tetapi bersama-sama dengan menambah komposisi nutrien tanah untuk kebakaran, ia berguna untuk mengatur penggayaan atas bunga mingguan dengan mikroelemen. Walaupun di musim sejuk, tumbuhan akan mendapat manfaat daripada prosedur seperti itu jika terdapat tanda-tanda klorosis pada dedaunan.Tetapi hanya pengambilan mineral dari tanah tidak mencukupi, jadi ia mesti diberi makan. Lakukan ini hanya dalam tempoh musim bunga-musim panas, 4-6 minggu selepas pemindahan.

Penjagaan selepas kebun mempunyai ciri-ciri tersendiri. Tanaman yang ditanam untuk dijual ditanam di dalam tanah, tepu dengan baja tindakan yang berpanjangan, oleh itu mereka secara panjang-panjang dan tanpa tambahan persenyawaan tanah berkembang sepanjang masa vegetatif.

Tetapi jika kebun semacam itu adalah untuk jangka masa panjang dalam campuran gambut yang terlalu lembap, atau akarnya tertanam di bumi sehingga akar menonjol dari lubang saliran, anda perlu mengambil langkah segera untuk menjaga kebersihan dan keselamatannya. Dan di sini anda tidak boleh melakukan tanpa pemindahan, yang dijalankan pada musim bunga sebelum permulaan pertumbuhan aktif.

Pemindahan dan langkah-langkah lain untuk menjaga kebersihan

Bunga mesti segera dipindahkanSatu tanda keperluan untuk memindahkan taman ke dalam periuk baru adalah pengikisan lengkap koma bumi dengan rangkaian akar nipis.

Ini bermakna:

  • bekalan tanah akan menjadi tidak mencukupi untuk pembangunan penuh dan berbunga semak belukar;
  • Kilang itu akan menghentikan pertumbuhannya, keanekaragamannya akan berkurangan;
  • Gardenia akan menjadi kurang mekar atau sepenuhnya menolak untuk membuka tunas.

Pemindahan taman dan pot yang lebih luasPemindahan dibuat dengan perlahan-lahan bergolek benjolan ke dalam periuk yang lebih besar. Ruang bebas ditutup dengan tanah segar untuk kebun atau azalea. Jika transshipment dilakukan dengan penjagaan kecemasan untuk kebun bunga selepas pembeliannya, bunga-bunga yang ada pada mahkota harus dipotong supaya mereka tidak membuang spesimen yang sudah lemah.

Related  Hibrid bersahaja daripada orkid Cumbria

Pemangkasan membantu menjaga kebersihan dalam bentuk yang boleh diterima untuk bilik. Untuk prishchipivat atau memotong pucuk berlebihan bermula dengan tahun kedua kehidupan bunga. Berhati-hati seperti dalam foto, menjaga kebersihan di rumah tidak berbaloi.

Bunga layu mesti dipotongSelepas meleleh, bunga mesti dipotong, batang kering atau terlalu banyak dikeluarkan.

Memandangkan tunas diletakkan di bahagian atas cawangan baru, pembentukan mahkota menyebabkan cawangan pucuk dan pada masa yang sama membantu untuk meletakkan masa depan bunga yang subur dan panjang.

Memotong bahagian cawangan boleh digunakan untuk perakaran. Keratan dengan beberapa daun setiap beberapa sentimeter direndam dalam air, di mana sedikit stimulan akar ditambah. Selepas penampilan akar mereka sendiri, kebun muda dipindahkan ke substrat nutrien ringan. Dengan penjagaan yang betul di rumah akan berkembang tahun depan.

Bagaimana untuk menggembirakan kebodohan yang berubah-ubah – video