zygocactus di rumahDi antara musim sejuk di tingkap-tingkap, anda sering dapat melihat semak yang tersebar di hujung cawangan dengan bunga merah jambu, raspberi atau bunga putih yang terang. Zygocactus ini adalah tumbuhan genus epiphytic genus. Kami sering menyebutnya Decembrist – mengikut masa berbunga, atau slumberberger, dan di negara-negara Eropah – bunga Krismas.

Penerangan kilang

Zigokactus tropikaSecara semula jadi, zigokaktus berlaku di hutan tropika Brazil. Di sana dia tumbuh di dahan pokok, seperti epifit lain. Sistem akar adalah cetek dan lemah. Jambatan rata, melengkung dengan takik di tepi. Duri tidak mempunyai kaktus semacam ini. Bunga berbentuk tiub, berbilang tingkat, terletak di hujung batang. Warna bunga putih, merah jambu, merah muda. Terdapat jenis oren dan cahaya ungu.

Di Eropah, tumbuhan itu jatuh dua ratus tahun lalu terima kasih kepada pengumpul botani dan cepat mendapat populariti berkat yang subur dan begitu jarang berlaku di belahan bumi hemisfera utara.

Cara betul menjaga zigokaktusom

penjagaan zygocactus di rumahKilang itu tidak bersahaja, tetapi untuk berbunga yang banyak adalah perlu untuk mematuhi beberapa peraturan dan untuk mengetahui tempoh kitaran hayat di mana penjagaannya berbeza. Terdapat empat tempoh tersebut:

  1. Akhir musim sejuk dan musim bunga. Masa rehat. Sepanjang tempoh ini, bunga memerlukan pencahayaan yang cerah atau meresap, suhu rendah + 12-15 ° C, kelembapan sederhana dan penyiraman yang jarang berlaku.
  2. Musim panas. Masa pertumbuhan aktif. Lampu yang rendah, kelembapan yang tinggi, penyiraman yang kerap dan penyemburan. Suhu perlu ditingkatkan kepada + 17-22 ° C
  3. Musim luruh. Dalam tempoh rehat, kilang itu paling sesuai dengan tetingkap utara-timur atau barat-barat, suhu udara sekali lagi diturunkan kepada + 12-15 ° C, mengurangkan pengairan dan mengurangkan kelembapan.
  4. Permulaan dan pertengahan musim sejuk. Semasa tempoh berbunga, suhu perlu dinaikkan kepada + 17-22 ° C, kelembapan udara dan pengairan perlu ditingkatkan.

Semasa berbunga, semburan perlu dilakukan dengan berhati-hati, mencegah air daripada memasuki bunga. Untuk menyusun semula bunga ke tempat lain adalah tidak diingini.

Bagaimana untuk memindahkan bunga

Memindahkan zygocactus pada akhir musim sejuk, selepas ia berkembang.

Tumbuhan muda ditransplantasikan setiap tahun, dewasa dalam beberapa tahun.

Memilih untuk Decembrist periuk baru, berhenti di atas yang luas dan cetek, kerana akar tidak berkembang secara mendalam, tetapi secara meluas.

Tanah untuk itu mestilah ringan, bernafas, lemah berasid. Di bahagian bawah periuk kira-kira satu pertiga kedalaman dituangkan saliran – serbuk batu bata, tanah liat kecil yang diperluas. Anda boleh menambah serbuk karbon. Dia akan membuat substrat lebih mudah dan membasmi kuman. Campuran tanah segar sedikit dituangkan di atas saliran, tumbuhan diambil bersama-sama dengan gumpalan kecil bumi, kelebihan itu diasingkan dengan teliti dan dipasang di tempat yang baru. Akar perlu diluruskan dengan teliti. Kemudian secara beransur-ansur tuangkan bumi segar dan padat. Selepas penanaman, Decembrist disiram dan ditaburi.

Mematuhi peraturan menjaga zigokaktus di rumah, anda boleh mencapai berbunga yang sama seperti pada gambar di bawah:berbunga zygocactus selepas pemindahan

Decembrist yang sangat luas dapat dibentuk dengan mudah. Cubalah kucuran lebihan atau memendekkannya, memutarkan segmen dengan tangan anda. Anda perlu melakukan ini dengan teliti.

Tangkai yang terbentuk dengan baik akan dinyalakan secara terang-terangan, kurang terjejas oleh pelbagai reput dan berbunga.

Pengeluaran semula Decembrist

tangkai zygocactusDi rumah, mudah untuk menyebarkan zygocactus secara vegetatif. Lakukan lebih baik sebelum permulaan tempoh pertumbuhan aktif – pada akhir musim bunga atau awal musim panas. Untuk mendapatkan keratan, anda perlahan-lahan melepaskan bahagian tangan batang dengan 2-3 segmen, memegang selebihnya lengan yang lain.

Potong zigokaktus hanya dengan tangan anda, tanpa bantuan gunting.

Keratan yang dihasilkan dikeringkan selama dua hingga tiga hari, kemudian dimasukkan ke dalam bekas kecil dengan pasir lembab, sedikit mendalam. Tangkai ditanam ditutup dengan kaca atau filem, mewujudkan mini-rumah hijau. Sebelum penampilan akar, anak benih diletakkan di tempat hangat yang cerah, mengelakkan cahaya matahari langsung. Rumah hijau dengan keratan kerap udara dan lembapkan pasir. Keratan yang ditanam dipindahkan ke tempat yang tetap.

Beri perhatian kepada pemotongan zygocactus yang betul dalam gambar:penanaman keratan zygocactus

Kenapa Decembrist tidak berbunga

bunga zigokaktusAlasannya boleh beberapa:

  1. Sebelum berbunga zygocactus mesti lulus tempoh rehat. Pada masa ini, dia semakin bertambah dan menanam tunas bunga. Jika Decembrist tidak memilih tunas menjelang November, maka semasa tempoh rehat terdapat terlalu banyak haba atau penyiraman yang berlebihan.
  2. Cuba sedikit sebanyak mungkin untuk menyusun semula periuk dari tempat ke tempat.
  3. Tanah terlalu lemah. Makan tumbuhan dengan baja yang kompleks dengan kandungan boron.

Sekiranya anda mengikuti kaedah-kaedah mudah untuk menjaga zigokaktus setiap musim sejuk akan menyenangkan anda dengan penyebaran perayaan bunga.

Pengeluaran semula zigokaktus – video