washingtonia di rumahMengurus washington di rumah boleh kelihatan agak rumit. Tetapi ini hanya pada pandangan pertama. Malah, untuk mendapatkan tumbuhan yang indah dengan mahkota yang luas dan “skirt” yang menarik di sekeliling batang, anda tidak perlu memohon usaha khas. Jika semua syarat yang perlu dipenuhi, washingtonia anda akan memenuhi tujuannya – ia akan menjadi hiasan terbaik di pedalaman.

Pilih lokasi

memilih tempat untuk pokok kelapa sawitPencahayaan untuk washingtonia semestinya semula jadi – dia menyukai cahaya tersebar terang, yang dapat memberikan berorientasi tingkap ke selatan-barat dan tenggara. Jika ia beranda, ia adalah mandatori dengan pemanasan musim sejuk.

Agar daun Washington berkembang secara merata, kerana ia tumbuh, perlu untuk selalu berpaling kepada sumber cahaya!

Dalam keadaan panas, kilang perlu dilindungi dari cahaya matahari langsung, bergerak sedikit jauh dari tingkap. Pada musim sejuk, sebaliknya, pastikan bahawa pokok kelapa menerima bahagian optimum cahaya setiap hari dan tidak mengalami sumber haba buatan.

Jika Washington sentiasa dalam rumah, maka ia adalah berguna untuk mengatur mandi udara – berdiri untuk beberapa jam di balkoni, atau hanya di jalan. Adalah lebih baik untuk melakukan ini pada musim bunga lewat, apabila udara sudah cukup panas.

washingtonia di apartmenSuhu optimum kandungan washingtonium antara +18-21 ° C. Dalam kes ini mungkin terdapat beberapa penyelewengan, misalnya, pada musim panas tanda maksimum tidak boleh melebihi + 24 ° C, seperti yang dikehendaki bagi kadar yang lebih rendah yang berjaya tumbuhan musim sejuk – kira-kira + 10-18 ° C.

Ground

primer sawit siapWashington lebih suka tanah liat tanah yang padat dengan indeks yang sedikit alkali. Pilihan yang ideal akan menjadi substrat siap untuk tumbuhan yang semakin meningkat. Tetapi anda boleh menyiapkan tanah itu sendiri. Ia memerlukan:

  • rumput tanah – 2 bahagian;
  • daun daun (humus) atau gambut basah – 2 bahagian;
  • Perlite atau pasir kasar – 1 bahagian.

Semua bercampur dan ditanam di tanah menerima Washington. Periuk sebaiknya dipilih tinggi dengan pembukaan di bahagian bawah.

Masa yang optimum untuk pemindahan dianggap sebagai musim bunga, apabila tumbuhan itu telah meninggalkan keadaan rehat.

Pemindahan Young Washington DC setiap tahun, selepas mencapai umur 3 tahun – 1 kali dalam 3 tahun, selepas 5-6 tahun – setiap 5 tahun. Bagi pokok dewasa, yang berumur lebih daripada 10-15 tahun, dalam hal pemindahan menggantikan mereka dengan perubahan lapisan tanah atas. Keperluan untuk prosedur ini biasanya memberitahu akar yang muncul di permukaan substrat.

transplantasi sawitDan ingat bahawa dengan setiap pemindahan seterusnya, anda memerlukan sedikit lebih besar dan lebih luas daripada yang sebelumnya.

Dandanan Washington di rumah, jangan lupa dari masa ke masa untuk memberi makan – pada musim bunga, musim panas dan jatuh 1-2 kali sebulan untuk membuat baja larut tanah untuk tapak tangan.

Penyiraman

syarat penahanan

Salah satu musuh paling teruk Washington adalah substrat kering, supaya anda sentiasa perlu memantau keadaannya dan dalam masa untuk air tumbuhan pada musim panas pasangan banyaknya kali seminggu pada musim sejuk, apabila ia berada dalam keadaan rehat, kurang, setiap 10-14 hari.

Pada musim sejuk, tanah itu sepatutnya tidak basah!

Jangan lupa bahawa penyiraman yang berlebihan, seperti pengeringan tanah, boleh menjejaskan kesihatan tumbuhan. Sekiranya substrat itu terendam, sistem akar boleh membusuk, yang seterusnya membawa kepada pengeringan daun.

washingtonia dalam keselesaanDi samping itu, apabila menyiram Washington, adalah penting untuk mengambil kira saiz tab dan kelembapan di dalam bilik. Untuk pertumbuhan yang optimum dan pembangunan tumbuhan, kelembapan harus antara 55 dan 75%. Walau bagaimanapun, jika pada musim panas ia cukup mudah untuk menyediakan keadaan ini – dengan membuka tingkap, maka pada musim sejuk apabila sistem pemanasan beroperasi, udara harus dicuci secara buatan. Untuk ini, senjata sembur biasanya digunakan, menyemburkannya dengan tumbuhan itu sendiri dan permukaan tanah. Jika langkah sedemikian seolah-olah tidak selesa untuk anda, maka anda boleh memasang pelembap isi rumah. Pada musim sejuk, disyorkan untuk membasuh daun dengan air bersih pada suhu bilik. Hanya lakukan ini dengan berhati-hati, supaya tidak merosakkan tangan anda pada duri.

Kaedah asas penyiraman adalah seperti berikut:

  • tumbuhan muda, tidak seperti orang dewasa dan tua, tidak memerlukan penyiraman dan kelembapan yang berlimpah;
  • tidak pernah meletakkan periuk air di bawah periuk – tanah sentiasa menyerap banyak kelembapan, yang tidak boleh diterima untuk washingtonia;
  • untuk pengairan adalah wajar untuk menggunakan air lembut – ia boleh dibotolan atau ada hujan.

Apa yang perlu saya ingat?

kilang tumbuhan di rumahSecara umum, tidak sukar untuk menjaga washington di rumah, tetapi terdapat beberapa masalah yang harus anda ketahui tentang:

  1. Pokok sawit ini boleh berkembang menjadi saiz yang agak mengesankan, jadi sebelum anda membuat pembelian ini, anda perlu mengambil kira saiz bilik di mana anda akan meletakkannya.
  2. Washington tidak dapat menahan serangan beberapa perosak, seperti cacing, aphids, hama labah-labah dan kudung. Atas sebab ini, adalah penting untuk sentiasa memeriksa tanaman dan mencegah penampilan parasit.
  3. Jika air tidak mencukupi, maka daun bertukar menjadi kuning dengan cepat apabila udara terlalu kering, tips bertukar coklat di dedaunan suhu rendah akan layu dan tempat yang terang kering ia akan menjadi bukti lebihan cahaya.

Dengan penjagaan yang betul dan prosedur tepat pada masanya di atas, tidak ada masalah khusus dengan penanaman washingtonia.

The subtleties of the care of palm washingtonia – video