Bagaimana untuk mengembangkan kosmeju dari biji benih

kosmetik lembut di atas katil bungaHampir semua orang mengetahui keindahan kosmia Cosmia yang luar biasa dan tidak menentu, yang semakin berkembang untuk semua orang. Perkara utama untuk difahami ialah apabila menanam bunga yang bersahaja. Tahunan biasa ini boleh didapati di mana-mana sahaja. Ia digunakan untuk berkebun bukan sahaja kawasan tempatan, tetapi juga rumput bandar dan katil bunga. Malah nama tumbuhan diterjemahkan dari bahasa Latin sebagai “hiasan”. Bunga kosmik, penanaman, penjagaan dan gambar mereka sangat sering dibincangkan dalam forum tematik. Jadi, bagaimana dan kapan saya akan menanam diri saya sendiri?

Masa dan teknologi menyemai

Benih kosmetik

Menumbuhkan kosme di laman web anda boleh dilakukan dengan menyemai benih langsung di tanah terbuka, atau melalui anak benih. Dalam kes pertama, ia akan berkembang pada bulan Julai, di kedua – pada bulan Jun. Untuk lebih memahami apabila menanam kosmece ketika tumbuh dari benih tentang tumbuhan, seseorang perlu mengetahui perkara berikut:

  1. Kilang itu termophilic, tetapi ia dapat bertolak ansur dengan fros yang kecil.
  2. Perkebunan benih mengambil masa kira-kira 2 minggu.
  3. Suhu optimum untuk benih pecking adalah 12-15 °.

pucuk benihMengambil kira semua faktor di atas, dapat disimpulkan bahawa adalah mungkin untuk menyemai karp ke tanah terbuka sudah pada awal bulan Mei. Bagi penempatannya, kawasan solar yang terbuka dengan tanah yang cukup subur dan bersaliran dengan baik adalah paling sesuai.

Apabila memilih lokasi, anda juga harus memastikan ia dilindungi daripada pendedahan langsung kepada angin utara yang sejuk.

Dalam keadaan sedemikian, kilang itu akan membuka potensi sepenuhnya dan akan menikmati berbunga yang banyak sehingga fros. Oleh itu, kita dapat mengetahui bila menanam karpet di tanah terbuka apabila tumbuh dari benih, dan apakah syarat untuk benih?

Bibit kosmetik bersedia untuk pemindahanDengan kaedah penanaman benih, benih ditanam pada separuh kedua bulan Mac. Mereka hanya sedikit ditekan ke dalam tanah nutrien longgar, dan kemudian disiram. Pada suhu 18-20 darjah pucuk muncul dalam masa 10 hari. Kali pertama beberapa pucuk penjagaan khas tidak memerlukan. Apabila daun ini muncul pada anak benih, mereka menyelam ke dalam bekas yang lebih luas atau cawan individu. Untuk mengelakkan tumbuhan dari regangan, suhu dikurangkan kepada 16-18 ° C.

Untuk mengelakkan proses memetik tanaman yang susah payah, anda boleh dengan segera menjalankan beberapa biji dalam cawan.

Penanaman kosmece dari benih semasa penanaman langsung di tanah terbuka tidak begitu sukar. Benih disemai di rabung yang telah disediakan. Dalam kes ini, kaedah menyemai bersarang digunakan, iaitu, benih disebarkan di atas permukaan tanah dengan sarang di beberapa bahagian. Selepas itu, mereka hanya menamparnya dengan telapak tangan.

Penanaman dan penjagaan

Kosmetik tidak menuntut dalam kejururawatanPenanaman dan penjagaan kosmeus di padang terbuka mempunyai ciri-ciri sendiri. Dengan kaedah penanaman benih, tanaman muda mula ditanam pada separuh kedua bulan Mei. Menanamnya dalam lubang kecil pada jarak 30 cm dari satu sama lain. Selepas menanam, tumbuhan disiram dengan banyaknya.

Gred tinggi cosmea memerlukan sokongan. Pasang mereka sebaik sahaja ditanam.

Apabila tumbuhan mencapai ketinggian setengah meter, mereka mencubit mahkota. Kaedah ini menyumbang kepada pemborongan yang lebih baik dan berbunga yang banyak.

Merawat kosmeus juga terdiri daripada penyiraman yang tepat pada masanya, melonggarkan tanah dan memperkenalkan pembajaan. Juga jangan lupa tentang penyingkiran rumput tepat pada masanya. Penyiraman kosmos tidak boleh lebih dari seminggu sekali. Sistem akar yang kuat dengan sempurna menyampaikan kelembapan bahkan dari lapisan tanah terdalam.

pucuk kosmece di laman web iniUntuk mengelakkan pembentukan kerak tanah, permukaan tanah selepas setiap pengairan dilonggarkan. Untuk menjimatkan masa, melonggarkan boleh digabungkan dengan penyiangan. Gaun di atas tepat pada masanya akan meningkatkan penampilan tumbuhan dan meningkatkan banyak bunga.

Baja pertama kali diperkenalkan dua minggu selepas menanam benih. Untuk ini, kompleks mineral universal digunakan. Kali kedua dalam fasa tunas, ketiga – semasa berbunga.

Dengan pertumbuhan semak yang kuat, anda boleh memotongnya. Ia akan memberikan penampilan yang lebih padat tumbuhan. Tanam semak yang bertumbuh tidak boleh lebih daripada 30 cm, sedangkan di kawasan pemotongan semestinya sudah menjadi hal berkembang yang halus.

tuan rumah itu berkembangKosmeya tidak begitu menuntut dan stabil tanaman yang hampir tidak pernah rosak oleh perosak dan penyakit. Ancaman utama anak benihnya adalah hanya slug. Musnahkan mereka dengan mudah, di lorong yang anda perlukan untuk menyemburkan persediaan khas. Dengan sejumlah kecil perosak, mereka boleh dikumpul secara manual.

Penanaman dan penjagaan bunga Cosmos tidak rumit. Budaya ini mengagumkan dengan melipatgandakan diri, menanamnya sekali di tapaknya, anda akan menikmati bunga yang luar biasa, banyak dan panjang.

Tanaman tanaman – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector