aquilegia pelbagai jenis di negara iniAquilegia, gambar yang anda dapat lihat di bawah – herba saka, yang dimiliki oleh keluarga Lyutikov. Kawasan pengedaran meliputi Eropah, Amerika, dan Asia dengan zon cuaca yang sederhana. Adapun nama tumbuhan, terdapat beberapa varian asalnya. Pertama – sebagai terjemahan dari bahasa Latin, yang bermaksud “mengumpul air”. Pilihan kedua – pautan dengan perkataan “helang” – burung mangsa, cakar tajam dan bengkok yang dalam bentuknya menyerupai warna-warna akuatik aquilegia. Terdapat juga pendapat bahawa nama bunga itu diberikan oleh puak-puak Jerman kuno yang menyebutnya sepatu elf, semangat sihir hutan. Pada orang, aquilegia dipanggil kawasan tadahan atau helang laut. Orang Inggeris memanggil bunga merpati, columbine, seekor burung merpati.

Penerangan

akuatik multicolor dalam periukOrlik adalah tumbuhan yang agak tinggi, mencapai ketinggian 0.5-1 m. Sistem akar mempunyai akar batang yang baik dan bercabang dengan akar tebal. Walaupun ketinggian kecil tumbuhan, akarnya dikebumikan dengan ketara – sebanyak 0.6 m Terdapat batang tegak, berdaun dan kuat bercabang di bahagian atas. Dedaunan yang lebih rendah terletak pada petioles panjang dan dibahagikan kepada 2-3 serpihan triple. Seperti yang dapat dilihat dari foto warna aquilegia, penampilan luar dedaunan agak menyerupai daun semanggi. Kadang-kadang ia ditutup dengan mekar biru. Daun batang tidak aktif dan ternate. Batangnya dimahkotakan dengan bunga warna yang berbeza, bermula dengan putih, kuning, biru dan berakhir dengan warna dua nada. Saiz bunga, bergantung pada variasi, boleh mencapai 10 cm. Pada tunas individu selalu ada stabil.

Varieti

Terdapat lebih daripada 100 jenis akuakultur. Daripada jumlah ini, hanya 35 yang ditanam, dan di Hemisfera Utara ada kira-kira 70. Pertimbangkan jenis yang paling popular di kawasan tadahan.

Hibrid Aquilegia

aquilegia hibridSelalunya dalam bentuk ini terdapat semi- dan dua jenis dengan struktur yang luar biasa yang berbeza dari aliran air lain. Pada tumbuhan lebih daripada 5 bunga dibentuk, menyerupai aster. Spesies ini selalunya tidak merangsang atau lemah.

Related  Penjagaan dan pertumbuhan camellia dalaman

Aquarius Nora Barlow

aquarius Nora BarlowIni adalah jenis helang hibrida yang paling terkenal, dinamakan selepas nenek Charles Darwin dan dibangkitkan dari abad ke-17. Bunga mempunyai mahrovost yang jelas kerana banyak kelopak corolla dan warna kaya. Kilang itu adalah belukar yang luas dengan garis pusat sehingga setengah meter dan ketinggian 0.7 m. Perbezaan utama antara varieti adalah dedaunan hijau yang lazat, dengan kuncup putih dan merah jambu yang menjulang tinggi.

Pertumbuhan muda, yang tumbuh dari benih yang jatuh, boleh berbeza jauh dari kilang ibu.

Terrier Aquilence

aquilegia terrySpesies ini juga merujuk kepada bentuk-bentuk abadi. Dalam proses pertumbuhan, semak kompak terbentuk, mencapai ketinggian 0.8 m.

Tumbuhan ini luar biasa untuk tunas berbentuk dua-luar biasanya hingga 6-8 cm diameter dan dalam banyak warna: merah jambu, kuning, biru, putih. Orlik perlu ditanam di kawasan yang rendang, tetapi jika perlu, dia dapat merasa sihat dan pada tompok suria. Menanamnya dengan kaedah benih, menyemai di dalam tanah pada musim bunga dan musim luruh. Digunakan secara meluas dalam rentang campuran, ditanam dalam kumpulan dengan jenis lain, secara aktif pergi ke pemotongan.

Aquilegia vulgaris

aquilegia vulgarisIa tumbuh kebanyakannya di Scandinavia, Eropah dan Amerika. Satu ciri yang tersendiri macam -. A diameter bud mudah sehingga 5 cm Memang benar dia bernilai untuk hiasan bunga, yang kelopak indah bengkok dalam bentuk cawan, yang terletak di tengah-tengah merangsang daripada naungan yang sama seperti putik (beberapa jenis mempunyai warna yang berbeza). Lipatan, kelopak dikumpulkan dan tahan air hujan atau embun. pelbagai ini memberikan kehidupan kepada pelbagai jenis taman mempunyai bunga yang menyerupai clematis, daun halus atau tunas doubleness.

Related  Bagaimana dengan betul menjaga asparagus yang sakit?

Aquinky Winky

aquilege WinkyPelbagai ini digunakan secara meluas dalam reka bentuk taman, dalaman (contohnya, apabila balkoni menghias), dalam karangan bunga, sering dijumpai sebagai tanaman pot. Semasa pembangunan, pokok renek padat kecil terbentuk. Pada batang, panjang 25 cm, adalah bunga, dikumpulkan dan di dalam hal berkembang dan mempunyai palet warna yang luas.

Aquilegia Columbine

aquilegia daripada ColumbinePelbagai merujuk kepada perennials. Bentuk renek yang padat sehingga 0.7 m tinggi. Kilang ini tahan sejuk, sangat terasa berbayang, yang sangat luar biasa untuk aquilegia. Pada akhir bulan Mei-Jun, ia melaraskan tunas sehingga diameter 6 cm, yang dikumpulkan dalam hal berkembang dari bentuk panik. Selalunya, varieti ini digunakan untuk menanam di tempat-tempat istirahat, di kawasan campuran, penanaman kumpulan.

Tumbuhan ini kelihatan baik dalam lingkaran iris, loceng, pakis.

Aquilegia Biedermeier

aquilegia BiedermeierIni adalah variasi hibrid berdasarkan kawasan tadahan yang tumbuh secara liar. Itulah sebabnya tanaman ini tahan terhadap pengaruh luar alam dan bersahaja dalam penanaman. Dalam keadaan dewasa, belukar hanya mencapai setengah meter. Pada peduncle yang panjang bunga terry yang paling indah bentuk hibrida dibentangkan dengan warna dua warna yang unik. Selalunya ia adalah campuran putih dan biru, kuning dengan merah dan ungu dengan biru.

Aquilegia tanpa kumbang

aquilegia bezsportsevayaIa tumbuh di Jepun dan China. Pandangan yang luar biasa terhadap miniaturnya – semak belukar hanya mencapai 0.2 m. Dedaunan tumbuhan itu adalah kerja terbuka, bunga merah jambu mekar pada peduncle, yang tidak memiliki bunga. Berdasarkan spesies ini, sejumlah hibrida dihasilkan dengan menyeberang, memberikan terry dan bentuk bunga mudah dengan ketinggian belukar 8-120 cm. Dalam kes ini, spurge boleh menjadi tunas, tetapi mungkin tidak hadir.

Related  Cara penanaman dan peraturan yang berbeza untuk merawat mirabilis di tanah terbuka

Aquilegia Mac Canna

aquilegia Mac CannaJuga pelbagai tinggi hibrid. Ketinggian tanaman mencapai 1.2 m Ciri-ciri tersendiri ialah: kehadiran memanjang panjang, ketiadaan tunas, warna kelopak dan sepal yang berbeza. Dan ia adalah pelbagai dan diwakili oleh semua warna pelangi.

Blue Aquilegia

aquilegia blueKebanyakannya, pelbagai tumbuh di Amerika Syarikat. Kenal pasti ia boleh menjadi besar, dengan panjang belur yang tidak berpanjangan (5 cm), bunga (kira-kira 6 cm diameter), terletak pada peduncles yang agak tinggi (sehingga 0.4-0.7 m). Corolla putih, sepal juga mempunyai warna biru lembut dengan warna lavender cahaya. Spesies ini mempunyai pelbagai jenis kacukan pelbagai warna, termasuk limau.

Kualiti hiasan

hiasan hiasan tamanSeperti yang anda dapat lihat dari foto bunga, aquilegia adalah pilihan yang sangat baik untuk mencipta reka bentuk landskap. Ia digabungkan sepenuhnya dengan pokok-pokok konifer, contohnya, dengan rempah Eropah dan cemara Korea, membentuk gaya Mediterranean yang berbeza dan ringan. Ia kelihatan kawasan tadahan yang bagus berhampiran kolam hiasan di latar belakang pelbagai tumbuhan pantai.

Aquilegia juga digunakan di bukit-bukit alpine, di rockeries, katil bunga. Kebenaran untuk mereka perlu dipilih dengan teliti, memandangkan penyebaran dan ketinggian semak belukar, serta teduh dan masa pembukaan tunas.

Rata-rata, berbunga berlangsung selama sebulan. Dengan penjagaan yang baik, ia boleh meningkat kepada 7 minggu.

Aquilegia terkenal bukan sahaja untuk keindahan bunga, tetapi juga untuk dedaunan hiasannya. Memilih jenis yang betul, anda boleh mengubah reka bentuk laman web anda dan memberikan perbaikan dan kelembutan.