Cordillina di tapak semaianDi kawasan pedalaman, sawit palsu dengan daun yang cantik adalah biasa. Sebelum anda mempunyai cordillin foto, penjagaan di rumah untuknya adalah mudah. Keadaan utama pemastautin tropika adalah penyelenggaraan dalam kehangatan. Tong bared tumbuhan diperolehi oleh penurunan secara beransur-ansur daun penuaan. Cordillin tumbuh perlahan-lahan dan di dalam bilik boleh menghulurkan ke siling selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, jika batangnya terputus, bahagian atas menjadi akar dan sekali lagi boleh menjadi bunga rendah berbulu.

Penjagaan yang betul untuk cordillin di rumah

Cordilina KiwiSecara semula jadi terdapat lebih daripada 20 jenis cordillin. Kerana mereka tumbuh walaupun di kawasan tropika, tetapi di benua yang berlainan, setiap spesies mempunyai keperluan khas dalam kandungannya. Walau bagaimanapun, penampilan asli sawit palsu adalah bernilai, jadi dia telah diperuntukkan tempat di apartmen. Hasil penjagaan yang betul di rumah di cordillera akan menjadi foto bunga yang indah.

Untuk mendapatkan salinan sedemikian, ia perlu untuk mewujudkan keadaan yang perlu bagi perkembangan bunga. Dalam penanaman, beberapa jenis digunakan. Yang paling biasa adalah yang paling undemanding – cordillin Verhususchnaya dan Kiwi.

Cordilina UpperLetakkan bunga di dalam bilik, dipandu oleh prinsip – yang lebih gelap bunga dedaunan, kurang memerlukan cahaya. Walau bagaimanapun, dalam had yang munasabah, memilih antara tingkap utara, timur dan barat. Pada musim sejuk, kilang cordillin, tanpa mengira pelbagai, datang dari tingkap selatan:

  1. Kita tidak sepatutnya lupa, musuh utama tumbuhan tropika adalah draf, perlu melindungi dari meniup dingin, mengalihkan bilik. Biasanya, membuka tingkap, tumbuhan dibawa ke bilik lain. Tanda pertama bagi keadaan penahanan yang tidak menguntungkan akan menjadi kekuningan daun.
  2. Seperti tumbuh-tumbuhan tropika yang lain, cordilin apabila menyusu di rumah memerlukan air lembut untuk pengairan tanpa garam klorin dan kekerasan. Mingguan pada musim panas, air perlu ditambah baja untuk tumbuhan hiasan. Clod bumi tidak boleh kering, tetapi tidak perlu mengisi kilang. Saliran tidak baik akan mengakibatkan pembusukan batang di pangkalan. Penyiraman yang optimum pada musim panas, apabila bumi kering dari bahagian atas, dan pada musim sejuk membasuh com, tidak membenarkan pengeringan penuh. Semakin rendah suhu di dalam bilik, bunga cordillin yang kurang memerlukan penyiraman.
  3. Mewujudkan mikroklimat yang betul bergantung kepada kelembapan keseluruhan di dalam bilik. Jika bateri pemanasan pusat berfungsi dan udara di apartmen kering, lembapkan bilah daun – baik. Tetapi ini dengan kandungan hangat. Pada musim panas, penyemburan dilakukan setiap hari, yang melindungi terhadap pengenalan seekor labah-labah labah-labah.
  4. Suhu dalam penjagaan cordillin mempunyai perbezaan dalam kandungan musim sejuk. Gred asal subtropika mesti disimpan dalam keadaan sejuk pada 5-10 darjah. Oleh itu, mereka boleh ditanam di kawasan selatan di penghijauan wilayah. Daripada spesis tertutup hanya memerlukan cordillin Bank untuk menjadi musim sejuk. Keperluan umum – pada musim panas 22-26 Dengan, pada musim sejuk 18-21. Perubahan suhu tajam untuk sawit palsu tidak dapat diterima.

Jika kandungan cordylin baik, anda boleh berbungaSekiranya anda mengikuti aturan penjagaan yang mudah di rumah untuk cordillera, dia akan berbunga, seperti dalam foto.

Kemungkinan masalah dalam penyelenggaraan bunga

Cordillin tidak perlu disemburJika kandungan bunga tidak memenuhi fisiologinya, ia akan kehilangan keindahannya. Walau bagaimanapun, tidak sukar untuk menyelesaikan keadaan, cukup untuk melihat daun dan mereka akan memberi isyarat:

  • petua dan tepi daun menjadi coklat – udara kering, air tidak mencukupi, draf;
  • terdapat bintik coklat di daun – air kecil;
  • memutar dan menjadi daun lembut – tumbuhan sejuk;
  • daun bertukar kuning – udara kering, tidak cukup nitrogen di dalam tanah.

Pengeringan dan kejatuhan daun yang lebih rendah adalah proses semulajadi biasa. Cordillina tidak memerlukan teduhan dari matahari, tetapi jika daun dengan titisan air, mereka mungkin tetap bernoda dari selaran matahari.

Apabila menjaga kordilera, perlu berhati-hati memeriksa bahagian atas tanah untuk memerhatikan perosak tepat pada waktunya.

Pemindahan dan pembiakan cordillin

Tumbuhan yang kuat dengan cepat menghancurkan bumi, oleh itu pemindahan tahunan tumbuhan muda adalah mandatori. Kemudian prosedur ini dijalankan selepas setahun. Pada masa yang sama, pembiakan berlaku dengan keturunan akar, yang mudah dipisahkan dan didirikan dengan baik di dalam periuk baru. Untuk penyebaran cordolines, ia mungkin menggunakan pucuk sisi pada batang atau juga puncak apeks, yang berakar di dalam air atau campuran pasir-gambut. Tumbuh sawit palsu dari benih – prosesnya lebih lama dan di rumah tidak digunakan.

Tumbuhan muda dari lapisanTanah di bawah kilang itu perlu dibuat dari rumah hijau yang subur dengan penambahan gambut dan pasir untuk kelonggaran. Jangan campur tangan dengan penambahan serbuk arang dan vermikulit. Bumi mestilah berkhasiat dan bernanah.

Dipisahkan dari semak ibu, lapisan pertama diasaskan dalam campuran pasir yang disterilkan atau perlite dengan gambut dalam perkadaran yang sama. Dapatkan akar boleh di dalam air, kemudian menanam tangkai ke dalam substrat yang mudah.

Sekiranya batang pokok sawit telah meluas ke atas, ia boleh mendarat, setelah memotong puncak dan meletakkannya di dalam air. Dapatkan semak belukar baru. Batang yang ditinggalkan di dalam periuk boleh memberi pucuk sisi. Akar baru dalam haba terbentuk dalam masa sebulan dan kilang itu siap untuk ditanam di tempat yang tetap.

Tips untuk menjaga cordillera – video