Zandedeskia tergolong dalam keluarga aroidZanteideska lebih dikenali dengan nama calla, ditanam sebagai bunga dalaman dan rumah hijau. Penjagaan di rumah untuk zandedeskie tidak begitu sukar. Walau bagaimanapun, meletakkan pada tumbuhan windowsill dari keluarga aroid, anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga – tumbuhan itu beracun. Keindahan callas dalam bunga itu. Cob, dilindungi oleh tudung yang indah – kelebihan utama tumbuhan itu. Bract adalah terang, tetapi selepas pendebungaan tongkol, pales dan menyampaikan nutrisi tambahan kepada benih.

Keperluan Calla untuk kandungan bilik

Untuk mendapatkan tumbuhan yang indah, anda perlu mewujudkan keadaan yang hampir dengan semula jadiUntuk berkembang zandedeskiyu, seperti dalam gambar, anda perlu mewujudkan keadaan semulajadi beliau. Pada musim panas tumbuhan itu makmur di taman di bawah sinar matahari dari sisi angin. Zanteidesky tidak takut sinaran matahari, tetapi dia takut draf. Di tingkap, kilang di musim dengan masa yang singkat memerlukan lampu latar penuh. Pencahayaan hendaklah 12-14 jam. Di tingkap selatan zandedeskuyu pritenyat dari matahari tengahari. Suhu pada musim panas adalah 20-23 darjah, pada musim sejuk sekitar 13 untuk bunga akan menjadi tepat.

Lebih baik daripada jenis lain, zanderida Ethiopia merasakan pada jendela. Cob bunga diliputi dengan bract lama. Mekarkan spesies ini pada akhir musim sejuk, dan menyenangkan keindahannya selama lebih dari sebulan.

Jika dalam penjagaan callas tidak dirancang pembiakan benih, selepas berbunga, anak panah harus dipotong dengan pisau tajam. Jadi kuasa tumbuhan disimpan pada pembentukan benih.

Ciri-ciri agroteknologi callas Ethiopia

Zandedesia berbunga memerlukan penyiraman yang banyakTempoh rehat datang segera selepas berbunga. Oleh itu, adalah perlu untuk mengekalkan suhu 18-20 darjah. Di bawah 160 Dengan bunga boleh jatuh sakit. Sepanjang masa penyiraman hanya dilakukan untuk mengekalkan keseimbangan kelembapan di dalam tanah selama 1.5 hingga 2 bulan. Pada masa ini, sebahagian daun mengering. Tetapi adalah penting untuk menenangkan tumbuhan secara beransur-ansur, mengurangkan aliran kelembapan, dan juga dengan tepat dan mengeluarkan bunga dari hibernasi.

Penyiraman yang banyak dalam penjagaan zandedeskoy hanya diperlukan semasa berbunga. Tuangkan air lembut selepas menetap. Kelembapan yang berlebihan boleh membunuh akar yang berisi.

Udara yang lembap akan membantu mengekalkan daun yang cantik di callas. Oleh itu, mereka disembur, dimandikan di pancuran. Humidifier, palet dengan kerikil dan lumut, akuarium akan menggembirakan kilang.

Satu teknik penting dalam menjaga zandedeskie di rumah adalah penanaman tahunan ubi dalam substrat baru. Untuk pembungaan awal pada akhir musim panas, ubi ditransplantasikan ke dalam tanah segar tanpa menguburkan leher rahim. Pada masa yang sama, pemisahan tubers kecil untuk pembiakan dilakukan.

Umbi ZantedeskiiNodules dipotong dengan pisau yang disterilkan, ditanam dan ditanam di dalam gelas yang berasingan.

Di dalam bilik, periuk besar diperlukan untuk zandedeski. Dalam bunga pinggan mangkuk bunga callas tidak boleh menunggu. Untuk satu musim bumi habis dan baja kesuburannya tidak dapat dipulihkan.

Apabila memindahkan asas buku asas digunakan untuk tumbuh-tumbuhan berbunga yang indah. Anda boleh membuat campuran menggunakan:

  • rumput subur dari bawah wheatgrass – 2 bahagian;
  • humus – 1 bahagian;
  • gambut – 1 bahagian;
  • pasir sungai berkalori – 1 bahagian;
  • tanah daun – 1 bahagian.

Lebih kurang pada tanah sedemikian zandedeska tumbuh di persekitaran semulajadi. Ia adalah mungkin untuk menanam bunga pada hidroponik. Dalam campuran baja perlu ada banyak fosforus dan sedikit nitrogen. Kemudian callas berkembang dengan berlimpah.

Kesalahan penjagaan zandedeskie di rumah dan akibatnya

Tumbuhan ini memerlukan baja yang mengandungi fosforus dan nitrogenPemilihan wadah yang luas untuk bunga adalah faktor penentu untuk mewujudkan belukar yang kuat dan banyak peduncle. Tetapi dekoratif semak belukar tidak kurang terjejas:

  • tahap pencahayaan tumbuhan semasa musim tumbuh;
  • keadaan suhu;
  • dominasi dalam baja komponen nitrogen.

Daun-daun yang indah akan kering jika tumbuhan berdiri di draf atau tidak lembap. Di samping itu, di udara kering akan ada bencana tumbuhan dalaman – seekor labah-labah labah-labah.

Kilang itu boleh diserang oleh aphids, whitefly. Jika penyelesaian sabun tidak membantu, anda perlu berulang kali menggunakan racun serangga untuk membersihkan bunga.

Watering, care and transplantation zandedeskii – video