motley spring flowerbedDi halaman bulan musim bunga kedua bulan April, sudah ia menjadi panas, dan saya mahu untuk mengubah kekelabuan membosankan, menambah kecerahan realiti dan cat sekitarnya. Sudah tentu, ini akan membantu tumbuh-tumbuhan hiasan yang menarik mata dan mengangkat mood dengan bunga-bunga cantik mereka. Itulah yang boleh ditanam begitu awal, tidak takut bahawa mereka akan mati dari suhu rendah? Kita akan bercakap mengenai perkara ini.

Dua pilihan untuk taman bunga asal

Sesetengah katil bunga kelihatan elegan hampir selalu, tanpa merosakkan kesan daun dedaunan dan rumput layu. Rahsia adalah mudah: anda perlu memilih dan menggabungkan tumbuhan dengan tempoh berbunga yang berbeza, dan kemudian sepanjang masa akan tetap kelihatan hiasan. Jika anda mahu hidup menyenangkan mata komposisi bunga sejak pertengahan musim bunga, ia adalah perlu untuk mengambil optimum spesies tahan sejuk. Mari lihat opsyen apa yang mungkin:

  1. Jika anda ingin melihat bunga terang secepat mungkin, menanam benih. Lebih-lebih lagi, mungkin dengan tunas yang sudah siap – jadi pokok hiasan akan muncul dalam semua kemuliaannya dengan lebih cepat.pemusnahan bibit bunga
  1. Sekiranya tidak terburu-buru, benarkan bibit. Kaedah ini lebih disukai dari sudut pandangan bahawa tumbuhan secara automatik menyesuaikan diri dengan persekitaran, tidak sakit selepas pemindahan dan berkembang dengan cepat. Tetapi ia akan menjadi bunga, sudah tentu, kemudian.pucuk benih di tanah terbuka

Menanam benih bunga siap sedia adalah berisiko. Muda, tidak disesuaikan dengan keadaan persekitaran, wakil-wakil flora hiasan boleh terbakar di bawah matahari atau membekukan. Itulah sebabnya buat pertama kalinya mereka disyorkan untuk melindungi, melindungi dari keadaan alam sekitar yang buruk. Beberapa hari kemudian filem itu dikeluarkan.

Bunga yang tidak takut kepada fros cahaya: benih

Mari kita mulakan dengan cara anak benih untuk menghiasi katil bunga. Anda boleh menggunakan jenis tumbuh-tumbuhan berikut yang tidak takut dengan fros yang kecil dan secara aktif mekar di tengah musim bunga atau pada musim panas:

  1. Marigolds. Pilih jenis yang tahan lama untuk pendinginan. Walaupun bunga tidak menentu, mereka takut matahari – sangat mudah dibakar, maka sakit untuk waktu yang lama. April tidak boleh bermegah dengan banyak hari yang panas, tetapi kami masih menasihatkan anda untuk menanam anak benih muda.pelbagai marigold Queen Sofia
  2. Asters. Sesetengah jenis agak sejuk, tetapi di kawasan utara lebih baik menunggu hingga Mei, apabila ancaman fros berlalu. Benar, berbunga “bintang” tidak pada bulan April, tetapi lebih dekat pada pertengahan musim panas. Tetapi untuk jangka masa yang panjang ia akan menggembirakan rupa yang elegan.
  3. Dahlias. Anda juga boleh meletakkan pada dekad yang lalu, tetapi sekali lagi, jika anda yakin bahawa fros yang kuat tidak dijangka. Pembungaan pada musim panas.

Related  Ciri-ciri terapeutik dan prinsip-prinsip penggunaan vodka tincture pada septum walnut

Di kawasan selatan, sudah pada pertengahan musim bunga, iklim yang agak hangat ditetapkan, sekitar 20 ° C. Dalam apa-apa keadaan yang boleh ditanam di dalam benih katil bunga snapdragons, teluki, Ageratum, delphinium, tembakau hiasan, nasturtium, warna ungu tua, Iberis, Ipomoea, Zinnia, Celosia, Salvia, kultivar phlox Annuals.Hujan berbintang

Kebanyakan tumbuhan tahunan sesuai untuk penanaman awal. Perennials lebih menuntut suhu, dan mereka dihantar untuk membuka tanah pada bulan Mei.

Bunga yang tidak takut fros ringan: benih

Benih pada bulan April menanam banyak tanaman bunga. Mereka diperoleh dengan lebih kuat, biasa dengan keadaan yang sukar di persekitaran, tidak takut perubahan suhu, hujan dan iklim yang tidak menguntungkan.

Untuk penanaman terus ke dalam tanah, lebih baik memilih bunga yang berkembang pesat, aktif, mempunyai masa untuk menggembirakan tunas yang indah dalam satu musim.

Ini termasuk cornflowers, popi, Mattioli (wallflowers), calendula, Adonis, Clark, adalah sangat luar biasa untuk jenis kubis hiasan, nafas bayi, kacang manis, eschscholzia (California poppy), kemuliaan pagi (di kawasan-kawasan dengan iklim yang hangat stabil).kemuliaan pagi ungu

Sebelum menanam, jangan lupa untuk menyediakan tanah terlebih dahulu. Bunga – tumbuh-tumbuhan agak menentu, banyak seperti tanah mudah dan subur dengan kandungan pasir yang kecil. Penyediaan bermula kira-kira dua minggu sebelum pembenihan. Mengambil kira suhu pemanasan tanah, yang secara langsung bergantung kepada struktur strukturnya. Sebagai contoh, loam berpasir menghangatkan lebih cepat daripada chernozem atau loam yang lebih berat. Itulah sebabnya tarikh penanaman akan berbeza dalam masa beberapa hari. Di sesetengah kawasan, tanah tersebut disemai hanya pada dekad pertama bulan Mei.

Sekiranya semuanya dilakukan dengan betul, bunga bunga akan dengan cepat mengubah rupa kelabu, berwarna kelabu menjadi lebih elegan dan cerah. Tumbuhan tumbuhan dengan tempoh yang berbeza berbunga – dan anda akan menjadi musim panas, dan juga pada musim luruh untuk bergembira dalam rupa hiasannya. Selain itu, ia juga mungkin mendarat lelaki yang lebih kacak pada hari-hari April. Walaupun mereka menjadi lebih kuat dan mengembangkan tunas, varieti awal akan menjadi mekar, dan mereka akan digantikan dengan yang baru. Jadi penampilan dan reka bentuk taman bunga akan berubah setiap minggu. Dan anda perlu menikmati pemandangan indah yang mengangkat mood.

Related  Jenis irises terbaik untuk reka bentuk landskap

Sow flowers in April – video