Sebuah tumbuhan yang dipunyai oleh genus Ananas comosus var. comosusSejarah kenalan orang Eropah dengan nanas bermula pada tahun 1493, ketika orang Sepanyol yang mendarat di Amerika Tengah menemukan di pulau-pulau yang sebelumnya tidak diketahui buah berair. Tidak lama kemudian, pulpa nanas pala sendiri telah dihantar ke Dunia Lama, di mana rasa manis dan masam makanan aneh datang ke rasa kepala dinobatkan dan kemuliaan.

Dalam tempoh beberapa dekad nanas diimport ke tanah jajahan Asia dan Afrika, di mana iklim tempatan adalah sangat mendekati tumbuhan tropika. Pada masa yang sama, penanaman tanaman ditubuhkan di Selatan dan Amerika Tengah, serta di rumah hijau Eropah dan rumah hijau.

Jelas, keinginan untuk mendapatkan lebih banyak buah-buahan yang manis, besar dan berair ada pada zaman itu. Oleh itu, nenek moyang jenis nanas moden muncul sudah pada abad XVIII, dan pada permulaan abad XX, kerja pemilihan buah-buahan tropika telah penuh. Ini difasilitasi oleh penubuhan syarikat-syarikat besar yang terlibat dalam penanaman dan pemprosesan nanas. Pusat penyelidikan adalah institut penyelidikan nanas khusus yang terletak di Hawaii. Penanaman tumbuhan merebak ke negeri-negeri selatan Amerika Syarikat, termasuk Florida.

Ladang nanas di FloridaSejak itu, nanas budaya telah berubah secara dramatik, kerana bukan sahaja berat buah individu meningkat, tetapi orang juga belajar memperoleh buah-buahan yang mengandungi kurang asid dan lebih banyak gula. Tetapi segala macam nanas ditanam di ladang-ladang di Costa Rica, Filipina, Ghana, Amerika Syarikat, Vietnam dan Australia – adalah tumbuhan yang dipunyai oleh genus Ananas comosus var. comosus.

Ananas comosus var. comosus

Nanas jenis yang berlainanSeperti jenis lain, nanas besar adalah tumbuhan herba dari keluarga bromeliad, dan buah yang sangat disayangi adalah buah yang berair yang, bergantung kepada spesies dan varietas, boleh mempunyai bentuk, saiz dan berat yang berlainan. Jika ragam Cue Giant membangkitkan buah dengan berat sehingga 10 kg, maka nanas mini, dibiakkan di tenggara Asia, hampir tidak mempunyai teras keras, tetapi berat tidak lebih daripada 500 gram.

Klasifikasi perdagangan antarabangsa didasarkan pada keberadaan beberapa kumpulan besar nanas. Ini adalah Smooth Cayenne, Spanish, Queen, Abacaxi dan Pernambuco. Sejak kerja pembiakan berterusan, sebagai tambahan kepada kelas-kelas ini, jenis dan jenis lain muncul.

Kumpulan jenis nanas “Smooth Cayenne”

Kumpulan jenis nanas Yang pertama, kumpulan paling meluas “Smooth Cayenne” – kebanyakannya tumbuh-tumbuhan yang ditanam di Hawaii dan Honduras. Juga nanas buah eksotik dengan tanda-tanda ciri kepunyaan kumpulan varieti ini boleh didapati di Filipina dan Cuba, di ladang-ladang di Afrika Selatan dan di Mexico. Tumbuhan Cayenne licin mempunyai tangkai pendek, di mana, secara beransur-ansur bertukar kuning dari bawah ke roset, buah-buahan seberat 1.5 hingga 3 kg masak. Daging nanas adalah padat, kuning muda, dengan kandungan tinggi asam dan gula, yang memberikan rasa buahnya sedikit ketajaman.

Selalunya penuaian dari tumbuh-tumbuhan kumpulan varieti ini bukan sahaja dilaksanakan dalam bentuk segar, tetapi juga untuk menghasilkan buah-buahan dalam tin. Tidak menghairankan, jenis-jenis yang termasuk dalam kumpulan itu, sehingga 90% daripada jumlah buah kalengan di dunia dihasilkan. Sebagai perbandingan dengan varieti lain, nanas kelompok varieti Smooth Cayenne berkembang lebih lama, dan juga boleh diserang oleh penyakit perosak dan penyakit kultur yang biasa.

Cayenne Variety GroupKumpulan pelbagai teh termasuk banyak jenis bebas:

 • Baron de Rothschild;
 • G-25;
 • Dominguo;
 • Gaimpew;
 • Maipure;
 • Sarawak;
 • La Esmeralda;
 • Hilo;
 • Kew;
 • Champaca;
 • Amritha;
 • MD-2.

Dalam kes ini, tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan pelbagai jenis, yang merupakan sebahagian daripada kumpulan yang sama, boleh berbeza secara mendadak di kalangan mereka. Sebagai contoh, nanas Champaka, yang menghasilkan makanan yang boleh dimakan, tetapi benar-benar ikan dwarfish, ditanam sebagai pembantu rumah. Kepelbagaian nanas Kew adalah gergasi seberat 4 hingga 10 kg, yang hanya tumbuh di ladang.

Champaka nanasAntara jenis kumpulan luas ini boleh dikenal pasti nanas Amritha dengan daun tajam menunjuk dan silinder, meretas buah Donets seberat 1.5 hingga 2 kg. Dari saat menanam ke mekar tumbuhan jenis nanas ini mengambil masa 13-15 bulan. Variasi ini dibezakan dengan pembentukan roset padat kecil di bahagian atas buah. Buah-buahan eksotik sendiri nanas dalam bentuk yang belum matang mempunyai warna hijau, yang berubah menjadi kuning apabila buahnya siap untuk dipotong.

Ketebalan kerak mencapai 6 mm, dan daging kuning pucat di bawah tebal, rangup, tanpa serat ketara. Nanas pelbagai Amritha dibezakan oleh keasidan yang rendah dan aroma kaya.

Hampir 50% daripada pasaran nanas dunia, yang datang ke rak dengan bentuk segar, dimiliki oleh MD-2, yang menurut para pakar dianggap sebagai standard untuk pasaran antarabangsa.

Gred Nanas MD-2Penanaman varietas nanas di Amerika Tengah dan Selatan bermula pada tahun 1996, dan pada masa ini tumbuh-tumbuhan menunjukkan bahawa mereka dapat menghasilkan buah. Buah-buahan berkualiti tinggi mempunyai:

 • kandungan gula yang tinggi;
 • bentuk silinder;
 • kandungan asid yang rendah;
 • berat purata ialah antara 1.5 hingga 2 kg.

Buah-buahan MD-2 diperuntukkan dengan jangka hayat yang sangat panjang sehingga 30 hari, yang memungkinkan untuk mengangkut buah nanas eksotik tanpa kehilangan kualiti untuk jarak jauh.

Gred nanasNamun tanaman itu tidak boleh dipanggil ideal. MD-2 adalah lebih daripada jenis nanas Kew, sensitif kepada reput dan laknat lewat.

Kumpulan jenis nanas “Sepanyol”

Kumpulan jenis nanas Kumpulan kedua jenis nanas dipanggil “Sepanyol”. Merah Spanyol merah secara aktif ditanam di negara-negara Amerika Tengah. Tanaman utama diperolehi di Puerto Rico. Biasanya buah-buahan itu, terutamanya dieksport, berat 1-2 kilogram. Di bawah kulit kemerahan kuat, dan di mana kumpulan itu dipanggil pembohongan pucat pulpa kuning atau hampir putih dan aroma yang lembut agak berserabut berbanding dengan struktur jenis cili merah. Pada potongan, nanas Sepanyol nampaknya hampir persegi.

Kumpulan Sepanyol termasuk jenis:

 • Pina blanca;
 • Bahasa Sepanyol Merah;
 • Cabezona;
 • Canning;
 • Valera Amarilla Roja;

Tumbuhan ini dan jenis lain, dinilai kumpulan menggalakkan berat buah dari 1 hingga 10 kg, dan sebaik-baiknya nanas kutleri rasa sedikit lebih rendah daripada spesies pencuci mulut. Ini dinyatakan dalam daging yang lebih keras dan kandungan gula yang lebih rendah.

Kumpulan Ratu juga termasuk banyak jenis nanas yang layak, sebagai contoh:

 • Ratu Natal;
 • Macgregor;
 • Z-Queen.

Nanas jenis ini boleh diiktiraf oleh warna kehijauan kulit. Roset terdiri daripada kecil, dihiasi dengan tepi daun. Berat janin dalam purata tidak melebihi 1.5 kg, dan pulpa menyerang kuning cerah.

Gourmet mengatakan bahawa membandingkan nanas Afrika dan Amerika Selatan adalah sukar untuk memberi keutamaan kepada satu atau buah-buahan lain. Ini disebabkan kekurangan rasa. Pancang dari Afrika Selatan tidak begitu manis, tetapi keasaman mereka adalah lebih rendah daripada varieti yang berasal dari benua Amerika. Jenis-jenis anastasis terbaik Queen Natal dengan daging pencuci mulut hampir oren ditanam di Afrika Selatan.

Kumpulan nanas besar-bijian «Abacaxi»

Kumpulan nanas besar-bijian «Abacaxi»Di bawah nama kumpulan tunggal Abacaxi, varieti digabungkan, dengan pulpa berair ringan atau hampir putih, yang tidak mempunyai tanda-tanda lignifikasi. Jenis yang paling terkenal di sini ialah:

 • Kona Sugarloaf;
 • Hitam Jamaica;

Bahagian terbesar perkebunan nanas Sugarloaf terletak di Mexico dan Venezuela. Buah-buahan dicirikan oleh kandungan asid rendah, jus yang tinggi dan manis. Berat nanas tersebut boleh berbeza-beza dari 1 hingga 2.7 kg.

Di samping kumpulan dan varieti ini, terdapat banyak lagi yang mempunyai kepentingan serantau. Sebagai contoh, di Australia, selama 150 tahun, menjalankan kerja pembiakannya sendiri, berdasarkan eksperimen yang bermula pada abad XIX, di England. Hari ini, kumpulan varietal asli ditanam di sini, buah-buahan yang memerlukan di wilayah negara.

Pelbagai nanas Pernambuco berasal dari Brazil juga diketahui. Walaupun nanas tersebut tidak dipelihara dengan baik, mereka adalah permintaan kerana kandungan gula yang tinggi dan kualiti yang sangat baik dari buah-buahan yang tidak besar.

Di Asia, jenis biasa pemilihan tempatan, termasuk nanas Thai Tard Sri Thong dan Sriracha, Mauritius pelbagai dari India, dan juga sangat popular Baby nanas kerdil, ciri-ciri daging berair dan sangat manis homogen.

Pelbagai nanas PernambucoMini buah nanas atau Baby membentuk ketinggian hanya 10-15 cm. Diameter serbuk itu adalah kira-kira 10 cm, tetapi dengan jumlah yang sederhana rasa janin kecil tidak menghasilkan besar. Dalam kes ini nanas mempunyai daging yang lembut, wangi dan manis yang tidak mempunyai inklusi keras, seperti semua buah saiz piawai.

Ananas comosus var. comosus bukan satu-satunya subspesies yang membawa buah-buahan yang boleh dimakan. Walaupun jenis nanas lain tidak dapat dibandingkan dengan nanas besar untuk rasa manis dan buah-buahan, tumbuhan ini adalah permintaan dan ditanam untuk pengeluaran minuman beralkohol rendah, serat, serta hiasan dan houseplants.

Pertama sekali, dalam keupayaan ini adalah jenis berikut Ananas comosus:

 • Ananassoides;
 • Erectifolius;
 • Parguazensis;
 • Bracteatus.

Ananas comosus var. bracteatus

Ananas comosus var. bracteatusSubspesies, juga dikenali sebagai nanas merah, adalah kilang Amerika Selatan yang asli. Malah pada hari ini, spesimen liar dari pelbagai ini boleh didapati di Brazil dan Bolivia, Argentina, Paraguay dan Ecuador.

Tumbuh-tumbuhan dengan ketinggian kira-kira satu meter dibezakan oleh warna yang cerah, menggabungkan kumpulan bunga hijau yang hampir putih dan padat. Daun dihiasi dengan duri tajam sepanjang tepi. Jika nanas subspesies ini ditanam di kawasan yang terang, warna outlet, dan buah-buahan mula menguasai warna merah jambu. Terima kasih kepada ciri ini bahawa tumbuhan itu mendapat namanya.

Nanas merahPembungaan nanas merah secara praktikalnya tidak berbeza dengan subspesies Ananas comosus yang lain. Dan kesuburan tumbuhan adalah lebih tinggi daripada nanas yang besar.

Oleh kerana dedaunan yang luar biasa dan kecerahan tumbuhan keseluruhan, Ananas bracteatus adalah nanas hiasan yang ditanam untuk buah-buahan merah kecil. Di taman, tumbuh-tumbuhan boleh digunakan sebagai pagar atau di atas katil bunga, dan di dalam rumah nanas merah akan menghiasi interior mana pun.

Ananas comosus var. ananassoides

Ananas comosus var. ananassoidesNanas dari pelbagai ini juga penduduk asli Amerika Selatan, iaitu Brazil, Paraguay dan Venezuela. Di kawasan tropika dan di timur Andes, tumbuh-tumbuhan dari ketinggian 90 hingga 100 cm sering dijumpai dalam keadaan savannah di mana terdapat kekurangan kelembapan, dan di hutan lembap yang lembap di ranjang sungai di Guiana dan Costa Rica.

Subspesies nanas liar ini meluas, dan buah kerdilnya menarik perhatian tukang kebun dan pencinta tanaman tertutup ke kilang. Ciri khas nanas hiasan adalah hampir tidak lengkap batang, daun keras, tajam, dari 90 hingga 240 cm panjang dan kemerahan 15-sentimeter merah.

Buah nanas Amerika Selatan ini juga boleh menjadi globular. Tetapi lebih kerap pada peduncles fleksibel nipis yang berpanjangan melancarkan silinder dibentuk. Daging di dalamnya putih atau kekuningan, berserat, manis dengan biji coklat kecil.

Nanas hiasan jenis erectifolius dan parguazensis

Nanas hiasan jenis erectifolius dan parguazensisPelbagai jenis nanas yang sangat terang, seperti wakil genus lain, berasal dari Amerika Selatan dan terdapat di beberapa negara di rantau ini. Walaupun nilai komersial nanas mini, masak di tumbuh-tumbuhan, tidak mempunyai, budaya itu secara aktif ditanam di taman-taman dan di premis.

Terdapat beberapa jenis nanas subspesies ini, yang paling popular yang diwakili dalam gambar “Coklat”.

Nanas Subspesies nanas parguazensis tidak berlaku sangat kerap. Kebanyakan penduduk liar berada di Colombia, di utara Brazil dan di Venezuela, di Guyana, dan tumbuhan itu terdapat di Guiana Perancis. Ciri khas tumbuhan boleh dianggap sebagai daun lembut bergerigi dan sultan kuat di perhiasan kecil nanas hiasan.

Pembungaan dan pertumbuhan nanas di rumah – video