gentian blomst seng på villaGentian, hvis bilder blir ofte brukt til å lage postkort – er ikke bare spektakulære, men også nyttig plante. Det er en underdimensjonerte urteaktige busker, som kan være årlig eller flerårig. I naturen, denne blomsten vokser overalt, ikke bare i kalde strøk, hvor det meste av året bakken er skjult under snøen. Hjemme, kan det dyrkes for hagen dekorasjon eller for å skape et levende teppe, ikke mindre attraktive små blomster vil se i potter. Gentian også kjent i folkemedisinen – utvalg av dens anvendelse omfatter en rekke sykdommer i fordøyelseskanalen og luftveiene.

Hva er denne planten?

i naturenAlle varianter av gentian tilhører familien av gentian. Dette er en stor gruppe planter, som har mer enn 400 varianter. De vokser ikke høye – enkelte busker kan nå opp til 150 cm i gjennomsnitt – opp til 20-50 cm. Blomster vokser i grupper. Under naturlige forhold dannes levende tepper på slettene og på fjellet, og hjemme kan du selv lage et lignende bilde.

Gentian er en urteaktig plante for åpen bakke, som kan dyrkes i nesten alle forhold.

Hovedfunksjonen er lyse blomster. De er små og kan ha en annen farge, fra gul til lyseblå. I en busk dannes et stort antall blomsterstand, som vises og forsvinner i den varme sesongen.

I perioden med aktiv blomstring på bildet ser den gentian lyse og spektakulære ut. Dens varianter kan variere, men de er alle gruppert sammen på grunn av lignende botaniske egenskaper:

 • roten rett og sterk, fra det avgår små grener;
 • Hovedstammen er rett og kort;
 • Blomstene er enkle, en blomsterstand er dannet på ett skudd;
 • Etter blomstring dannes fruktkasser, hvorved frø til planting blir funnet.

Visuelt og på bildet er gentian annerledes. Noen varianter har en blå, blå eller lilla farge, resten kan få gul og andre nyanser. Tidspunktet for blomstring avhenger også av mangfoldet av gentian. Isolere tidlige varianter som begynner å blomstre om våren, midten og senken – bare om sommeren eller om høsten.

Før du velger et utvalg, er det viktig å være oppmerksom ikke bare på utseendet, men også på kravene til klima og blomstringsperioden.

Vokser i hjemmet og omsorg

upretensiøs gentian planteUnder naturlige forhold kan gentianen vokse i tøffe forhold og tilpasse seg til et kaldt klima, så det er ikke vanskelig å ta vare på henne. Men i naturen velger planter bare de områdene de vil vokse mest komfortabelt på. Når du vokser hjemme, bør du ta vare på det selv.

Reproduksjon av en plante

såg gentianGentian reproduserer på to måter – vegetativ og bruk av frø. Den andre metoden passer for alle varianter, og frøene kan hentes uavhengig. De kan stige opp i 6-12 måneder. spiring av gentianProsessen med dyrking av gentian frø kommer i flere faser:

 • stratifisering – fryse frø i 1-3 måneder ved en temperatur på ikke mer enn 7 grader;stratifisering av gentian frø
 • såing kan utføres om høsten, mens frøene ikke trenger å plasseres dypt i jorden, nok til å spre seg over overflaten og presse litt;
 • Ved vårsår er det viktig å opprettholde et konstant fuktighetsinnhold;
 • De første skuddene vises etter 2-3 uker.

Den vegetative modusen for reproduksjon er ikke egnet for alle varianter.gentian reproduksjon Noen av dem kan bli forplantet av stiklinger. For å gjøre dette skytes med flere blader og legges i vann til røttene vises. Deretter kan den plantes på det åpne bakken.

Vedlikeholdsregler

gentian sammensetning i hagenCare for gentian er avhengig av sin karakter, men noen krav er egnet for alle sine varianter:

 • planter bør plantes i områder som er utsatt for direkte sollys (men en slags som gentian er slap, foretrekker penumbra);
 • rikelig vanning – det er nødvendig å sikre at de øvre lagene i jorda blir konstant fuktet, men stagnasjon av væsken kan heller ikke tolereres;
 • til jordens sammensetning blomstene er upretensiøse, men de beste vokser på jord med nøytral surhet;
 • På utilstrekkelig fruktbar jord er det nødvendig å legge til mineralgjødsel for blomstrende hageplanter hver måned (halvparten av dosen som er angitt på pakken).

gentian som en pottekulturDet er både årlige og flerårige varianter av gentian. Selv de varianter som vokser i flere år, tolererer godt temperaturendringer og er motstandsdyktige mot frost. De trenger ikke å være forberedt på vinter eller skjermet fra snø.

Gentian i folkemedisin

gentian har medisinske egenskaperGentians helbredende egenskaper skyldes sammensetningen. Det brukes av healere mot ulike sykdommer i mage-tarmkanalen, luftveiene og andre systemer. Som aktive stoffer inneholder denne planten glykosider – biologisk aktive komponenter som deltar i ulike vitale prosesser.

Gentian ble brukt til å behandle en rekke sykdommer:

 • inflammatoriske prosesser av indre organer;
 • hoste;
 • som et antiparasittisk middel;
 • i sykdommer i ledd;
 • for fjerning av allergier og mange andre symptomer.

Bønner av gentian har vist seg å være effektive for å forbedre appetitten og som en restorativ måte. De er også tatt med leddgikt av forskjellig opprinnelse, for helbredende sår og for normalisering av fordøyelsen.

Kontraindikasjoner til bruk

Til tross for det brede spekteret av gentian aktivitet, er det ikke egnet for alle pasienter. Urten kan forårsake allergiske reaksjoner på noen av dets aktive ingredienser. De manifesteres av økt kroppstemperatur, forverring av helsen, hevelse i slimhinnene og til og med utseendet av utslett på huden. I tillegg, med alvorlige brudd på de indre organer, vil avkoket ikke være like effektivt som apotekets medisiner.

De helbredende egenskaper og kontraindikasjoner av gentian bør diskuteres med den behandlende legen. Som alle andre folkemessige og medisinske metoder, bør den bare brukes på indikasjoner og etter en foreløpig undersøkelse.

Varianter og varianter

frodige gentian busker i potterDen gentianske familien inneholder mer enn 400 varianter og varianter. Dette mangfoldet skyldes at blomster vokser på forskjellige kontinenter og er tvunget til å tilpasse seg ulike klimatiske forhold. For hjemme voksende, kan du velge noen av varianter – for å sikre at fargene er behagelige, vil det ikke være vanskelig.

Gentian vulgaris (pulmonal)

gentian pulmonalGentian pulmonary er en lav plante som kan nå opp til 50-60 cm i høyden. Den vokser i åpne enger og sletter, det tåler frostene godt. Blomstene er enkle, lyse blå eller blå. Busken trenger rikelig vanning, i naturen vokser det ofte i marshland.

Gentian gul

gentian gulGul gentian – dette er en av de største artene kan vokse opp til 1,5 meter har uvanlig blomstring -. De enkelte blomster i en kompleks blomsterstanden. De er malt i lyse gule, vises i andre halvdel av sommeren. På bildet ser den gule gentianen lys og spektakulær ut.

Gentian, korsformet

gentian korsGentian cross-leaf (cross-formet) refererer til senere varianter. Den har en jevn, solid stamme opp til 50 cm i lengden, tett overbygget med grønne blader. Blomstringsperioden skjer i andre halvdel eller på slutten av sommeren. Gentian kryssformet kan gjenkjennes av kronbladets karakteristiske farge – de har turkis, lilla eller lilla skygge.

Gentian Dahurian

gentian dahurGentian dahur er også et av de mellomstore varianter som blomstrer i andre halvdel av sommeren. I motsetning til andre varianter er stammen ikke sterk nok, men kan nå 50 cm eller mer. Høy busker kan ha skudd som ligger på bakken. Bladene er blekgrønne i farge. Blomstene er enkle, store, har en lyseblå farge.

Gentecca er en grunne

gentian AsclepiadaceaeGentian er slank – dette er et sent utvalg. Stenglene er høye, rette, kan vokse opp til 80 cm med riktig vedlikehold og vedlikehold. I naturen begynner det å blomstre på sensommeren, og blomstringsperioden påvirker begynnelsen av september. Sorten er preget av en uvanlig form for kronblad. De er spisse, kan ha en blå farge med en lilla nyanse eller være helt hvit.

Gentian Greater

storbladet gentianGentian storblad er en lav plante, dens største representanter vokser opp til 70 cm. Navnet forklares av uvanlige blader. De er smale og ligger ved bunnen av planten og i internoder, kan ha en lengde på opptil 20 cm hver. Enkelblomstrer er langstrakte og har en karakteristisk form. Kronbladene når 2 cm i lengde, blomstrer nesten ikke åpne. Hovedstengelen er sterk, flere skudd kan være myke og faller til bakken. Blomstring skjer i sommer.

Gentian Koch

gentian kochaGotachevka besstebelnaya (Kocha) i naturen vokser i fjellområder. Stammen stiger nesten ikke over bakken og kan nå maksimalt 15 cm. Sorten tilhører de tidlige. Blomstrende er rikelig, begynner tidlig i mai og kan vare til midten av juni. Inflorescences er små, har en rik blå nyanse. Denne sorten er velegnet for å skape en levende teppe på lokalområdet.

Gentian syvfoldig

syv-delt gentianGentian Sevenfold er en av de mest upretensiøse varianter. Den tilpasser seg klimatiske forhold, det tolererer lett frost. Inflorescences har en blå farge med en liten lilla nyanse. Anlegget begynner å blomstre i slutten av juni.

Gentian våren

gentian vårenVåren gentian refererer til tidlige varianter. Den når ikke store størrelser – gjennomsnittlig busk vokser bare 10-15 cm. Blomstringen skjer tidlig, de første blomstringene vises allerede i midten eller sen våren, når lufttemperaturen slutter å falle om natten. Blomstene er små, malt i blå eller blå, kan ha en lilla fargetone.

Gentian er et stort antall varianter og varianter som er spredt over hele verden. I folkemedisin blir det samlet og høstet for behandling av et stort antall sykdommer, og brukes også som en generell styrke og immunostimulerende midler. Men utseendet til gentianen ved blomstring gjør det mulig å bruke den til å dekorere blomsterbed, lokale områder og dyrke et hus i potter. Voksne årlige eller flerårige busker blomstrer rikelig, danner en levende teppe med blomster i forskjellige nyanser.