Lavendel på sitt sommerhusI den mange familien Yakovtkovs er det en masse planter som har både overraskende dekorative egenskaper og en uvanlig aroma og andre nyttige egenskaper. Hvis dacha-eieren vil at hans side skal bli dekorert med lavendel, planting og omsorg i det åpne – et viktig øyeblikk på veien til suksess.

En flerårig eterisk oljeholdig kultur opp til 60 cm høy med spikyblå eller lilla blomsterstand ble et symbol på Provence. Lavendel dyrkes i Middelhavet, og i Russland er den plantet på Krim og Svartehavskysten av Kaukasus.

Kan en varme-elskende plante ta rot i midtbåndet? Hvordan tamme kulturen til en gartner i Sibir eller Uraler?

Blant plantene knyttet til lavendel er mange av dem som, som et resultat av å vokse på gårdsplott, ble helt assimilert, blitt en del av den opprinnelige floraen. Og noen av dem er alle kjente villplanter. Denne motherwort og oregano, timian og mynte, katt og lofant.

lavendel i potterFor den sørlige varmelskende skjønnheten er klimaforholdene i vårt land ikke alltid komfortable. Og likevel er det mulig å plante lavendel i bakken. Det viktigste er å velge riktig sted, tid og observere omsorgsregler.

Tidspunktet for å plante lavendel i bakken

Lavendelplanter klar for planting i bakken

Av alle varianter av lavendel er den mest frostharde og upretensiøse Lavandula angustifolia eller lavendel smalbladet.

Under ly kan den overleve temperaturer ned til -35 ° C, noe som er ganske vintertemperaturer er relevant ikke bare i den sentrale delen av landet, men selv i Ural og Sibir.

Lavendel multipliserer med frø og vegetativt ved hjelp av deler av en voksenbusk, rotte stiklinger eller lag.

I det første tilfellet, som med mange andre dekorative stauder:

  • hjemme på frøplanter blir små frø sådd tidlig på våren;
  • Ved utbruddet av stabil varme kan frøene bli sådd til senger;
  • Plantingen av lavendel i jorden i høst utføres for produksjon av planter allerede i neste år.

Related  La oss vokse en passionflower fra frø hjemme

Omtrent blomstringen hjelper vegetativ reproduksjon. I dette tilfellet faller plantene med sitt eget rotsystem i jorden i andre halvdel av sommeren eller høsten. Spesifikke vilkår er direkte avhengig av klima og værforhold.

I midtveien er planting av lavendel i det åpne bakken og omsorgen for den underlagt regelverk som er felles for alle regioner. Frø bør komme inn i den varme jorden, når bakterier ikke blir truet av vårfrost. Og før det, for å øke spiring, stratifiseres de i kjøleskap.

Transplantasjon og deling av lavendelbuskenI den sentrale delen av Russland er slike forhold for såing dannet i andre halvdel av mai. I områdene nord og øst, oppvarmer jorda enda senere. Dessverre er vår sommer kort for lavendel. Frøplanter dør ofte uten å oppleve vinteren. Derfor lavendel planting i åpen mark Ural, for eksempel, er de foretrukne frøplanter som følge av vinteren eller tidlig på våren planting, eller frøplantene oppnådd fra voksen busk.

Planter lavendel i jorden med frøplanter

frøplanter av lavendelfrøI slutten av februar eller mars, når stratifiseringsperioden er over, blir frøene sådd over overflaten av en blanding av fruktbar hage og sand. Foreløpig er substratet nyttig å sterilisere og demontere fra store inneslutninger.

Avlingene er strøket med et tynt lag sand og satt i et hus drivhus. Spiring oppstår i lys ved en temperatur på 17-22 ° C. For å opprettholde fuktighet, blir bakken periodisk sprinklet med varmt vann, og for å forhindre utseendet av mugg, er beholderen ventilert. De første skuddene skal bli et signal om at planter trenger ekstra belysning. Når plantene vokser, de blir dykket, sitter i en avstand på 5 centimeter.

Før planting lavendel i bakken er det praktisk å bruke torvpotter. De plantes godt utviklet, deres røtter er beskyttet mot forfall og ikke lider under overføringen til hagen.

lavendel planting i åpen bakkeI slutten av mai er det på tide å lande i jorden og ta vare på lavendel i forstedene. For planter, velg tørre, ventilerte og godt opplyste steder, jorda som har et pH-nivå på ikke mer enn 6,5-7,5. Nettstedet er gravd inn i en bajonett, sammen med torv som løsner jorden, humus og, om ikke nødvendig, dolomittmel.

Related  Nyttige egenskaper til aspidistra-rommet

Vann lavendel umiddelbart etter plantingFrøplanter forsiktig transplantert, forlater mellom planter ikke mindre enn 70-90 cm ledig plass, er det nødvendigvis nyttig for dyrking av busker. Ved planting er grøntpunktet litt begravet, da jorda er komprimert og forsiktig spilt.

Høst såing av lavendel praktiseres bare i de sørlige regionene, hvor frøene ikke fryse, og nystartede spirer er ikke redd for den kalde våren, umiddelbart gå til vekst. Etter sådd av frøene i jorda, blir sengene vannet, og med de første frostene er dekket med snø.

Planting lavendel i jorden med stiklinger, bush deler og lag

reproduksjon av lavendel av stikkerHvis det er en voksen plante på nettstedet, kan du:

  • dele det, ha fått frøplanter med vekstpunkter og rotsystem;
  • få stikker, som etter rooting lett kan plantes i bakken;
  • skape forhold for dannelsen av stamme lag.

Lavenderbusken som er beregnet for oppdeling før vintering, blir forsiktig hult, og skuddene kuttes i en høyde på 10 centimeter. På våren blir hilling gjentatt, og stimulerer dannelsen av ung vekst. Forberedt på denne måten, blir busken høst utgravet og delt inn i separate deler. Straks er lavendel plantet i jorden, i høst har anlegget tid til å akklimatisere og forberede seg på vinteren.

På vår og sommer brukes lavendelskjær til forplantning. 8-10 centimeter av stammer plantes i fuktig sand, dypere 2-3 cm. I drivhuset for sommerkuttene dannes røtter. Med ytterligere hjemmepleie for lavendel, blir det plantet i åpen bakke i mai eller tidlig i juni.

For å få stiklinger, blir de valgte sterke skuddene på våren tippet til bakken og begravet, sikret med en metallpinne i flere tusen dyp.

I løpet av sommeren blir lagene tatt vare på ved å luke rundt jorden og vanne rotdeformasjonens steder. I høst blir slike frøplanter skilt fra mors busk og plantet på et fast sted i hagen.

Related  Funksjoner av planting og omsorg for årlige dahliaer

Lavendelpleie etter planting i friluftsliv

vanning en lavendel blomst sengLavendel er plantet for duftende blå-lilla blomsterstand. Men på unge planter i det første år av livet, blir alle knopper kuttet, ikke venter på blomstring. Dette vil styrke plantingen av lavendel i det åpne bakken, og omsorg for dem vil gjøre det lettere og mer effektivt. Gjennom buskens liv må de bli sluket og vannet.

Lavendel refererer til hardete avlinger, men for frodig blomstring trenger det fuktighet. I varmt vær bør vanning bli rikelig og hyppig.

Voksne busker danner en tykk, tett pute på jordens overflate, slik at jorda under dem løsner problematisk, men å holde et rent område rundt er veldig viktig. Laget av torv mulch vil bidra til å redde fuktighet og luftighet av jorda.

Støtte tettheten av kronen hjelper våren-høsthilling. Det stimulerer dannelsen av unge skudd, og erstatter gradvis de aldrende kvistene. Kutting av planter tjener samme formål. Det utføres etter blomstring og under det. For busker i alderen 7 til 10 år anbefales foryngende beskjæring, der alle skuddene er forkortet til 5 cm i lengde.et snitt av lavendelblomster

For befruktning av lavendel brukes blandinger med overhaling av kaliumstimulerende dannelse av knopper. Nitrogen er introdusert på våren i moderate mengder.

Southern kulturer, inkludert lavendel i russiske forhold, er i fare for frost. For å unngå dette, buskene før frost dekke granbar, et ikke-vevet stoff eller andre, pustende, “pulserende” beskyttelsestyper, og deretter rikelig overstrødd med sne.

Video om fantastisk lavendel