Uvanlig aroma av amorfophallus tiltrekker seg insekterTil tross for det eksotiske utseendet, krever mange arter av amorphophallus ikke at floriculturalisten skal utøve spesiell innsats i dyrking og grooming. Flere dusinvis av varianter av disse tropiske plantene kan ses i drivhusene i botaniske hager og til og med hjemme.

Som en innendørs plante kan amorfophallus presentere en ubehagelig overraskelse til eieren. Alle representanter for slægten er pollinert av insekter, som er tiltrukket av den rike lukten av planteblomster. Maksimal styrke av “aroma” er oppnådd om natten, gradvis svekket til slutten av blomstringen.

Men intensiteten av den ubehagelige lukten og dens varighet i forskjellige typer amorfophallus varierer. Derfor, for avl hjemme, er bare noen få varianter egnet, som i spesialiserte butikker kan bli funnet under det felles kommersielle navnet “lily voodoo”. Blomster amorfofallus i dette tilfellet er like attraktive og store, men nesten luktfrie.

Blomsten av lilje wudu har en ikke for skarp luktHovedbetingelsen for vellykket dyrking er:

 • nærvær av løs fruktbar jord;
 • opprettelse av delvis skygge;
 • konstant befruktning under utseendet på blom amorphophallus og blader;
 • pest profylakse;
 • Overholdelse av temperatur- og fuktighetsforholdene i vekstsesongen og resten.

Temperaturregime for amorphophallus hjemme

For de fleste arter er den optimale dagstemperaturen ca 22-25 ° C. Om natten kan rommet være litt kjøligere, opp til 19 ° C. For eksempel tilpasser konjakk, ofte vokst som et hjem amorphophallus, perfekt til romeksistensen ved en temperatur mellom 20 ° C og 25 ° C. Men det er unntak:

 1. For amylullus kiusianus fra Sør-Japan blir luft oppvarmet til 25 ° C kritisk. I varmen av planten, blader blekner raskt, varigheten av blomstringen er forkortet.
 2. Og planter amorphofallus bulbifer er mer holdbare og vokser godt og blomstrer ved 15-30 ° C.

Jordblanding og topp dressing for amorfophallus

For rask utvikling av planten er det behov for mineral og næringsstofferRaskt vekst av kraftig blomstring og etterfølgende utseende av blad og barn bør sikres av høyt innhold av mineral og næringsstoffer. Fra denne beregningen, og fyll jorden for en gjest fra tropene.

Tettheten av jordblandingen avhenger av typen amorphophallus hjemme. For planter som vokser i naturen i et klima med alvorlige sesongmessige endringer, inngår en liten mengde leire i jordsammensetningen. Disse artene inkluderer den utbredte innenlandske amorphophallus-arten av A. muelleri, A. paeoniifolius og A. prainii. De er upretensiøse, men hvis jorda er for tett, begynner syre- og rotting av røttene. Dessverre er det vanskelig å legge merke til samtidig, fordi veksten støttes av næringsstoffene til knollen.

I jordblandingen for houseplant anbefales amorphophallus å legge til:

 • dolomittmel, som vil berike jordens mineralsammensetning;
 • vermikulitt og sphagnummos for å skape en struktur.

Men selv med rikelig organisk materiale i klar jord, trenger raskt voksende planter konstant fôring. For amorfofaller foretrekkes gjødsel med en overvekt av fosfor, for eksempel i et forhold på 30:15:15 til nitrogen og kalium.

Ved å observere anlegget kan du velge riktig modus for gjødselsapplikasjon, slik at knæren ikke vil ødelegge styrken, men vil vokse og øke vekten.

Planteknoller amorphophallus

Vokser amorphophallus hjemmeUtviklingen av røtter på hjemmet amorphophallus begynner i øvre del av knollen, så når planting snittene dør betydelig. Veksten horisontalt under jorden av rotsystemet er meget intens, og holdes kun med utseendet av overflaten jord av blomstertopper amorfofallusa eller et ark.

For planting av barn og pære, dannet på et ark med amorphophallus bulbose, bruk grunne beholdere. Voksne store knoller, spesielt de plantene som regelmessig blomstrer, trenger en mer romslig beholder.

Store knoller av planten er plantet i en romslig beholderFor å sikre aktiv blomstring og lette pleie av amorfophallus, som på bildet, er potens størrelse valgt avhengig av kaliber, type og vekt av knollen:

 1. Hvis potten ikke er dyp nok, kan en voksende knoll deformere eller vri.
 2. En smal beholder for planting forstyrrer den opprinnelige utviklingen av røtter, så potten er valgt minst to ganger størrelsen på snittene.

På bunnen av tanken gjør du nødvendigvis et kraftig dreneringslag, som bidrar til fjerning av overflødig fuktighet og ikke gir bøyning til rotsystemet. Som avløp er det bedre å bruke utvidet leire eller biter av dampet bark. Sand i dette tilfellet er ikke ønskelig på grunn av mulig komprimering under vanning.

Ta vare på amorphophallus hjemme

Den første blomsten visesBare noen få arter av amorphophallus har ikke hvileperiode, resten av voodoo liljaene etter at bladet trenger å hvile. Dette skyldes de særegne klimaene i anleggets hjemland.

Unge, ikke ennå blomstrende prøver, kan være “sovende” fra 3 til 7 måneder av året, men så snart tuberen er moden, blir resttiden betydelig redusert. Hvis blomstringen begynner på våren, åpner den vegetative perioden, da ferdigstillelsen er i august eller september. I noen arter oppstår vekstretthet eller ekte “dvalemodus” etter forringelse av amorphophallus blomst. Dette skjer når blomstene er vellykket pollinert, i deres sted begynner å utvikle bær, og bladene vises ikke. Hvis blomsterstanden fjernet etter en tid på bakken vil være en sterk stilk toppet med dissekert blader.

Forsinkelse av bladet betyr at det er på tide å gjøre sesongmessige endringer i omsorg for amorfophallus hjemme.

Etter fjerning av inflorescence vises en stengel med et dissekert bladÅ forberede anlegget for resten perioden:

 • begrense vanning
 • utelukke ytterligere gjødsling;
 • senk med 5-7 ° C temperaturen på innholdet;
 • skape betingelser for at knollen ikke tørker i hvileperioden eller tvert imot ikke råtne.

Når de første tegnene på aktivitet vises på snittene, blir vanning og topp dressing gjenopptatt. Når blomsten av amorphophallus vokser, vises blader, må jorden i potten være konstant moderat fuktig. Fôring utføres regelmessig, minst en gang i måneden. I august er det ikke lenger nødvendig med gjødsel.

Egenskaper av reproduksjon av et hus plante amorphophallus

Dannelse av tilknyttede knuterVegetativt hjem amorphophallus multipliserer enkelt ikke bare i naturen, men også i en vanlig leilighet. I voksenknollen i vekstsesongen dannes flere datterknuter, som separeres under transplantasjon ved begynnelsen av den nye sesongen eller etter ferdigstillelsen.

Formet for uavhengig liv, blir babyer lett separert og plantet som uavhengige kremplanter av amorfophallus.

Fra modne amorphophallus bær er det mulig å trekke ut frø til planteformasjonNoen arter produserer levedyktig pære på blader. Etter å ha trukket ned i bakken tar de rot og neste år tar de form av unge knuter. Både små barn og bladbulbeter blir lett vant. Den største fienden til unge planter tørker. Derfor er det viktig å nøye overvåke jordens fuktighet og tilstanden til knollene under lagring.

Ofte, når du tar vare på amorfophallus hjemme, er det mulig å skaffe eggstokker og frø. Pollination av kvinnelige blomster utføres så tidlig som mulig, på den første blomstringsdagen. Når bær blir modne, hentes friske frø fra dem. På grunn av det tynne ytre lag, som vender mot tørke tap av bakterie vekst i avlingen eller løs torv svakt surt substrat fremstilt uten forsinkelse, selv med våt frø. Frøplanter bør vente etter 1-3 uker.

Skadedyr av amorphophallus tuber

Før lagring kontrolleres knollene for skadedyr og skadeDe viktigste skadedyrene for innbyggerne i tropene er nematode ormer og mealybugs. Siden tegnene på deres tilstedeværelse i jorden allerede er oppdaget av de sjuke plantene, bør forebygging ikke overses:

 1. Jorden for å plante hjemme amorphophallus må desinfiseres.
 2. Korrupte eller syke knollere blir nøye studert og skilt fra friske.

Forekomster med lesjoner, arr eller vorteformasjoner blir renset til et sunt vev, tørket og behandlet med et bredtvirkende pesticid.

Siden plantevernmidler og andre kjemiske beskyttelsesprodukter er skadelige for mennesker, ikke forsøm personlig sikkerhetstiltak.

Tubers med omfattende mangler ødelegge. Hvis man ikke viser nok oppmerksomhet til behandling av knoller, selv i det dekontaminerte jordmasse som ikke kan eliminere rekontaminering av planter, samt forekomsten av sekundær bakterieinfeksjon eller sedimenterings gryte ytterligere antall andre jord insekter og mikroorganismer.

Video om romplanter amorphophallus