AnanasplantasjeBlant tropiske frukter opptar ananas tredje plass i form av voksende volum. I landene i det tropiske beltet blir dyrking av ananas en av de viktigste jordbruksartene. Så bokstavelig talt over hele verden kan du finne plantasjer hvor ananas vokser, i naturen kan du se søte frukter kjent på hyllene av butikkene er usannsynlig å fungere.

Faktum er at alle ananas beregnet til konsum tilhører Ananas comosus var. comosus, som i dag består av flere dusin varianter og dyrkede hybrider. I naturen finnes ananasplantene av denne underarten ikke. I tillegg til forskjellige comosus er arten Ananas Comosus representert i fire flere varianter: Ananassoides, Erectifolius, Parguazensis og Bracteatus. Alle representanter for arten har felles egenskaper og tilhører familien av bromeliad i tropiske regioner i Sør-Amerika.

Selv i pre-columbian era, vokste lokalbefolkningen og brukte ananas. Og i tilfelle var det ikke bare spiselige frukter, men også tøffe blader og stilker av ananas planter, som fikk sterk fiber for klær, tau, matter og fiskegarn.

Hvordan ser denne interessante planten ut, og hva representerer den velkjente tropiske frukten av ananas godt?

Botanisk beskrivelse av ananasplanten

Ananas har en stiv lang løvverkNår du ser i naturen eller plantasjen til en ananasplantasje, kan du tenke at all fuktighet som ekstraheres av røttene, gir den til den saftige frukten. En flerårig plante, vanlige habitater som er varme, men ganske tørre sletter, ser ekstremt hardt og stikkende ut. Ananas høyde, avhengig av variasjon og vekstforhold, kan nå 0,6-1,5 meter. Stalk kort, tett overbygget med hardt, langstrakt løvverk.

Voksen rosett planter er dannet av 30 eller mer kjøtt, som har en konkav form konisk blad lengde på 20 til 100 cm. Det er interessant på tykkere med økende stilk blader er spiralformet. Noen varianter og underarter av ananas langs kanten av bladene kan se skarpe, buede pigger.

Det er underarter med jevnt fargede blader, samt varierte varianter. Men i alle släktets representanter er løvet dekket med et tykt voksaktig belegg, noe som gjør det nesten grått eller grått.

Hvordan virker ananas blomstre?

Ananas høstingFå av de som er vant til å spise en tropisk frukt, representerer hvordan ananas blomstrer. Likevel er det interessant ikke bare blomsten ser ut, men hvordan ananasplantene er forberedt på blomstring på industrielle plantasjer

Vanligvis blomstrer kultur er klar i 12-20 måneder etter planting. Siden dannelsen av peduncle i denne arten kan bli betydelig forlenget, brukes noen triks for å få en vennlig avling i plantasjer der ananas vokser. Planter, eller flere ganger fumigert med røyk, eller, som forekommer mye oftere, blir behandlet med acetylen. Et slikt tiltak stimulerer planter til å danne blomsterknopper, og etter et par måneder kan du se hvordan øvre del av stammen forlenger og blomsten vises på den.

Blomsten av ananas løsesLengden på blomstrøket av ananas er fra 7 til 15 centimeter. I dette tilfellet omfatter den fra 100 til 200 små, spiralformede blomster, tett sittende på stammen og omgitt av en bract.

Coloring the corolla kan, avhengig av variasjonen, forskjellige nyanser av krystall, lilla eller lilla.

Siden dannelsen av frø som oppstår under kryssbestemning, er det ifølge produsentene av tropiske frukter på ananas og dens egenskaper reflektert negativt, de blomstrende plantasjer er beskyttet på alle mulige måter. For denne inflorescence dekket med caps, og på Hawaii, der pollinator av kulturen er kolibrier, må planting være strengt beskyttet mot disse små fuglene.

For å få søte frukter, er ananasblomstrer dekket med hatterPå stammen, blomstene og deretter de enkelte fruktene på ananasplantene er arrangert i henhold til sekvensen av Fibonacci-tall, som danner to sammenkoblede spiraler.

Så snart eggstokkene dannes, og veksten deres begynner, smelter de enkelte bærene sammen, slik at det fremkommer en frukt på hyllene med en saftig enkeltkjerne og en tett prikk hud.

På grunn av det faktum at det er praktisk talt ingen frø i dyrkede varianter, utføres forplantningen utelukkende på en vegetativ måte. Etter innhøsting av gamle ananasplanter fjernet og plantet i deres sted nye oppnådd fra sidegrener, rikelig produsert i axils av bladene og roten. Som et resultat opprettholdes varietall av planter, og dyrkingen deres blir akselerert.

Det er åpenbart at den moderne kultiveringsteknologien ikke var kjent i førkolumbirkene, eller senere, da de første europeerne dukket opp i den sør-amerikanske regionen. Hva er opprinnelsen til ananas? Når, av hvem og hvor var ananas først oppdaget?

Historien om oppdagelsen og opprinnelsen til ananas

Ananas i Parana River ValleyIfølge dagens syn på forskere, kan ananas fødested bli betraktet som et distrikt som strekker seg fra Sør-Brasil til Paraguay.

Planter som er nærmest den moderne arten Ananas comosus i begynnelsen av forrige århundre ble funnet i Parana elvedalen.

Det var tydeligvis at lokale stammer, som lærte å konsumere saftige epler, spredt ananas for de fleste av det sydamerikanske kontinentet opp til Karibia og Mellom-Amerika. Det er kjent at ananasplantene ble dyrket av Aztec og Mayan stammene. Oppdagelsen av tropisk ananasfrukt av europeerne ble holdt i 1493, da Columbus la merke til interessante planter på øya Guadalupe. Med en sjømanns lyse hånd ble ananas kalt “Pina de Indes”.

Hvis spanjolene fant ananas på Hawaii, fant de portugisiske landene ikke mindre sårbare planter i Brasil. Og først etter flere tiår oppstod den første planting av ananas i de indiske og afrikanske koloniene. Den raskt voksende tropiske frukten har beholdt navnet hentet fra innfødte sør-amerikanere, fordi “nanas” på Tupi-indianernes språk betyr “en fantastisk frukt.” Prefiks comosus, det vil si crested, dukket opp i 1555.

Ananasdyrking: tropiske frukter i Europa

Ananasfelt i indisk koloniSom eksotisk tropisk frukt har ananas raskt blitt populær i Europa. Men deres levering fra oversjøiske kolonier til Europas stater var ikke bare dyrt, men også ekstremt lang. Under sjøreisen var det meste av frukten håpløst bortskjemt. Derfor ble den første europeiske frukten vokst i 1658, og i 1723 på engelsk ble Chelsea bygget et stort drivhus, beregnet utelukkende for denne tropiske kulturen.

Ananas ble så populære og fasjonable at deres bilder dukket opp på portretter av kongelige, og herskerne ønsket at de i sine eiendeler ville vokse sine egne merkelige “humper”. For eksempel er et portrett med en ananas av kong Henry II kjent, i 1733 på bordet av Louis XV dukket ananas fra sitt eget drivhus i Versailles. Og Catherine II, til hennes død, mottok frukt fra hennes gårdsbruk i Petersburg.

Men til tross for at ananas vokste ikke i naturen, men allerede i Europa, ble de ikke blitt billigere og rimeligere. For å få en verdifull frukt måtte du vente minst to år, og vedlikehold av drivhus og dyrking av lunefull kultur var dyrt. Derfor ble ananas ansett som et symbol på luksus, og på middagsfestene ble de ofte ikke spist, men brukt som dekorasjoner og bevis på velstand. Den samme frukten ble brukt til å dekorere bordet mange ganger, til det rottet.

Drivhus med en kuppel i form av ananasStiliserte bilder av ananas, tropisk frukt for de rike, brukes i økende grad til å dekorere interiør og klær. I andre halvdel av det 18. århundre, i området for det fjerde jarl av Dunmore, John Murray, er engasjert i dyrking av ananas for det engelske aristokratiet, dukket opp drivhus, attraksjonen som var en stor kuppel-formet fancy stein ananas 14-meters høyde.

Dame med en pose i form av ananasMen heller ikke bygging av drivhus eller utvikling av industrien kunne gjøre dyrking av tropiske frukter i Europa en masse en. Å gjøre dette når ananas vokser i naturen viste seg å være raskere og lønnsomme.

Ved begynnelsen av 1900-tallet oppstod store industriparker av denne typen på Hawaii, da plantasjene ble brutt opp i mange land i Sør-Amerika, Afrika og Asiatiske regionen. Oppdragsrike produsenter etablerte ikke bare levering av frukt på dampskip, men også mestret produksjon av hermetisert frukt. Fra det luksuriøse elementet har ananas blitt et rimelig og rimelig produkt.

Gjennom århundrene siden åpningen av århundredets frukt har ikke bare verdien av den endret seg, men også utseendet. Hvis vilt voksende ananas i naturen danner en sprinkling med en vekt på 200 til 700 gram, så liker kultene forbrukerne med ananas til 2-3 kg i vekt. Samtidig ble kjøttet i fruktene uforlignelig søtere.

Hvordan ananas vokser i Thailand – video