Dekorative løvverk av hjemmetDe tropiske skogene i Sør-Amerika – et paradis for naturalister og botanikere. Selv i århundret før sist, tiltrukket av det frodige grøntet av forskerne dekorative og løvrike typer fittonia. Faktisk er anlegget ikke stor, og hvis ikke den opprinnelige fargen på oval eller egg-formede blader, skudd kryp Fitton ville fortsatt har ventet på sin forsker.

Men hvordan skal du passere grønne-rosa, hvite grønne, lilla, lilla eller oliven-carmine bløffer?

Takket være den utrolige fargen på bladene, oppkalt etter Fittons søstre, begynte de britiske popularisasjonene av bottonister av fittonium å nyte utrolig suksess med blomsteroppdrivende elskere av hele verden.

Klassifikasjoner og interessante fakta om fittonia

blomstrende fittoniaI dag vises mange varianter av denne kulturen, kjente gigantiske og dvergfittonier, men forskere har ikke kommet til enighet om klassifisering av planter.

En botanisk skole skiller tre separate arter:

  • Fittonia vershaffeliti;
  • fittonium silverybright (Fittonia argyroneura);
  • gigantisk fitotonia (Fittonia gigantea).

En slik oppfatning har imidlertid mange motstandere som tror at fittonium er en enkelt art som bare har en sjelden variasjon. Åpenbart har supporterne til begge teoriene sine argumenter. Man kan bare si at det overveldende antall kulturelle varianter av en flerårig urteaktig plante er oppnådd gjennom utvalgsarbeid og ikke forekommer i naturen.

Fra sine naturlige forfedre ble innvendige fittonformer oppnådd:

  • kjærlighet av fuktighet;
  • Et lunefullt temperament, verdig av så lyse skjønnheter;
  • klatring, grooving eller oppreist skudd;
  • upretensiøs, samlet i piggblomstrer hvite eller gulaktige blomster.

Det er den uklare blomstringen av planten som skyldes bladets lysstyrke, som tjener som agn for insektbestemmere.

I tillegg er det noen interessante fakta om fittonia som vil være nysgjerrig på hennes fans.

Skog FittoniaDen uvanlige farge på bladblad tjener som en advarsel for plantelevende dyr som kan skade ikke bare små planter, men seg selv. Selv om offisielle kilder ikke nevner giftigheten til visse typer fitton, har lokalbefolkningen lenge samlet seg og oppvarmet bladene. Den resulterende drikken brukes som et middel mot hodepine og tannpine, og under indiske ritualer som hallucinogen.

Typer av fittony for hjemme voksende

Verthaffelt’s fittonium er oppkalt etter den tyske botanikken av århundret før sist, og er en liten urteaktig plante. I naturen og i potten blomsterkultur vokser som flerårig. Og dens karakteristiske trekk er villig forgrening krypende skudd, dekket med pubescent ovoid eller oval blader.

Fittonia verschaffeltiiBladplater fittnii Vershafelt kan ikke forveksles med noen annen kultur. Nettverket av vener på dem er malt i motsetning til resten av nyanser, noe som gjør en 10-15 centimeter plante utrolig merkbar, unik. Å komme på en fruktbar jord, skudd på noder gir raskt røtter og rot. Tradisjonelt er varianter med lys rosa, lilla, burgundervener inkludert i denne variasjonen.

Blomstrende, som de andre typer fittonia, er veldig beskjeden. Over grønngrønnene vises grønne blomsterblomster-ørene med dekket stipuler med enkelt gullige blomster.

Dvergfittonia Argyroneura MinimaTil gruppen av sølvfargede sølvfittonger inkluderer planter med hvite eller sølvåre på mørk, lilla, brunaktig eller lysegrønn bakgrunn. Du kan høre at denne arten heter fettonia bezolozhchatoy, som også er sant, men det regnes som en litt utdatert versjon av navnet.

Innenfor befolkningen er det ganske store varianter, småbladede varianter og ekte dverger, oppriktig elsket av blomstervoksna, engasjert i utformingen av terrarier og ornamental akvarier. Et eksempel på slik dvergfittonium er F. argyroneura Nana med blader på ikke mer enn 2-3 cm i lengde.

Dwarf fittonia argyroneura NanaDen gigantiske giganten er en gigantisk utelukkende blant sine brødre. Plante høyde er mindre enn en halv meter, og fløyelsaktig lengde, lett komprimert på venene av bladene opp til 15 cm. “Record” størrelsen på blomsten er forpliktet til ikke snikende, som i andre arter, og oppreist eller litt decumbent stengler.

gigantisk fitotonyEggformet med spisspiss, bladene kan enten være tett grønne eller krystallblå. Samtidig er nettverket av blodårer ikke så merkbart som i små planter, og er farget i rødaktige eller rosa toner.

Fittonium varianter for innendørs blomsterbruk

Blomsterbutikker tilbyr ofte blomsterbønder små potter med unge planter dekorert med etiketter “Fittonia Mix”. Nybegynnere tar påskriften for navnet på sorten, men kjennere vet at dette bare er et kommersielt navn for hybridplanter for kommersiell bruk.

De er upretensiøse, kompakte, dekorative og tilpasset å vokse i en pott eller et akvarium. Men for å samle en virkelig verdifull samling av fittonias, er det verdt å ta hensyn til varieteksempler.

Fittonia FortissimoDen typen romfittonium Fortissimo er preget av en oval eller nesten rund form av små blad, som et lyst nettverk av rød-rosa vener glir.

Fittonia of FrankieFittonie Frankies brede lanseformede blader er malt i delikate rosa eller koralloner, hvor stengene med grønne sprayer og den samme tynne skytten på kanten av platen er spesielt utsøkte.

Fittonia of Josan utvalgDen fantastiske Josan fittonia kombinerer alle nyanser, rød, korallrosa, grønn. Unge blader er mye lettere. Det skiller helt ut sentrum av uttakene og gir hele gardinet en bemerkelsesverdig mengde.

Utvalg av fittony RødDen slags Fittonium Red er adressert til den opprinnelige naturen. Dette er en ekte opprør av farger, og den tradisjonelle grønne her spiller bare rollen som en tynn skrånende.

Fittonia argyroneura Red VeinOppdrettere har lenge jobbet med hele samlinger av varianter og hybrider av fittonia. Et eksempel på dette er serien Fittonium Red Vein som går inn i vinen viet til vin, med mørkegrønne bladplater, som gjennomsyres med lyse brede årer med rød farge.

Fitton sølvfarget VeinFitton sølvfargede rosa vein er mer øm enn hennes “søster” i familien. Anlegget har hvite rosa årer, hvis farge er mye mer intens på ung løvverk.

Fittonia of White VeinPå fittoniya har sort hvite løvverk en frisk, som en vårgrønn fargetone, og nettverket av vener er strålende snøhvit.

Fitton sølvfarget AnneSelv om den hvite Anne-graden også gjelder for silvery fittonium, gir det et helt annet inntrykk. Plater langs feltet er bølget og innrammet av en mørkegrønn grense. En krittete hvite striper, sprer seg, okkuperer hele området av bladet.

Fittonia SkeletonBlant blomsterhandlerne er en spesiell anerkjennelse nydt av Skeleton fittonet med grønngule blader, prikket med et nettverk av rosa årer.

fittonia perseusDvergfittonia Perseus refererer til den store gruppen Verdafelts fittonier. En liten plante som knapt når en høyde på 10-12 cm, har krypende stengler som er dekket med ovalt spisse blader. På bladbladets grønne bakgrunnsfarger er rosa eller crimson vener tydelig synlige.

Fittonia Mosaic Kings CrossDen originale fototonymen av Mosaic Kings Cross-sorten ser mer ut som et havskum eller raffinert blonder. Bølgede spisse blader er nesten helt malt i hvitt. Om den grønne som minner om den fineste kant med spredning av små sprayer.

Interessant om fittonia – video