alstroemeria blomsterAlstroemeria er blomster som på grunn av ekstern likhet, kalles den peruanske liljen eller lilla av Incas. Det er en flerårig urteaktig plante, som preges av lyse blomstring og uvanlig farge på blader. Alstromery blir lagt til buketter og oftest vokser det i drivhus i store mengder. Denne anlegget krever spesielle forhold for pleie og vedlikehold, men om ønskelig kan den dyrkes hjemme.

Beskrivelse og typer planter

Før du vokser denne blomsten hjemme, er den kjent med beskrivelsen og bildene av alstroemeria, velg et passende utvalg. Disse er høye planter som kan vokse til 80-150 cm eller mer. Alle varianter er forskjellige i kronbladets farge, men de har en karakteristisk bladform. Individuelle blader roterer rundt sin akse under vekst og kan styres med bunnplaten oppover.

Blant de mest populære varianter av alstroemeria blomster er:

 1. Alstroemeria golden er en lys gul blomst, som i naturlige forhold vokser i Peru. Denne sorten anses høy og kan nå 150 cm. Hovedtrekk er at den er i stand til å tåle frysing opp til -13 ° C.alstroemeria golden
 2. Brasilian alstromeria er en høy blomst som kan vokse til 2 m. Blomstrets kronblad er malt bronse eller rød.
 3. Alstroemeria nano er et peruansk utvalg. Dette er en liten plante som vokser til 10 cm. Alstroemeria blomster av denne arten er farget gul med mørke flekker.alstroemeria nano
 4. Alstromeria blodblomstring er en art som vokser i naturlige forhold i Chile og Peru. Det er verdsatt for det faktum at opptil 15 store lyse farger kan vises på en plante. Alle er malt i intens rød farge.alstroemeria blodblomstring

Det finnes andre varianter, hvorav mange var kunstig oppdrettet av oppdrettere. For eksempel er Kosmo-sorten preget av den hvite hvite kronbladets hvite farge. Virginia er en annen art med hvite blomster, men kantene på kronbladene er bølgende.alstroemeria virginia Sorter Beauty (med lilla eller lilla blomster), Harmony (blomsterbronse med svarte striper) og Canaria (blomster med kanarisk nyanse og svarte flekker) kan blomstre to ganger i sesongen.alstroemeria skjønnhet

For å vokse alstroemeria i hagen, bør du bare velge de varianter som tåler frost.

Kanariøyene Alstroemeria

Egenskaper ved å vokse hjemme

Alstromeria er en eksotisk plante, så det må skape de mest komfortable forholdene. Den kan dyrkes i hagen, i et drivhus eller i potter på vinduene. Med riktig planting og pleie vil alstroemeria glede seg over store blomster og bli en lys utsmykning av hagen.

Fremgangsmåter for forplantning av alstroemeria

frodig busk av alstroemeriaPlanten kan reprodusere på to hovedveier: frø og deling av rhizomet. Den første metoden er kun egnet for arter, siden hybrider kan miste egenskapene til foreldreplanter. Du kan samle frø fra de blomstene som allerede vokser på nettstedet, men du må vurdere at fruktene er svært skjøre. Ved den minste berøring bryter deres hud, og frøene sprer seg i alle retninger fra blomsten. Før du samler frø, skal planten være dekket med gasbind. Deretter må frøene passere gjennom flere faser:

 • Stratifisering – Frøene sendes til kjøleskapet i 2-3 måneder;
 • På slutten av vinteren og tidlig på våren kan frøene bli grodd;
 • På slutten av stratifisering plasseres de i små beholdere i bakken til en dybde på 1 cm.

Related  Landing verter av forskjellige varianter og omsorg for det i det åpne bakken vil gi gode resultater

Frø spirer ved en temperatur på 18 ° C. Av disse vil frøplanter bli oppnådd, som deretter kan transplanteres i åpen bakke. Når du vokser alstroemeria blomster fra frø, kan de blomstre bare i det tredje året etter planting.

Den andre metoden er reproduksjon av alstroemeria ved å dele rhizomet. Det er også egnet for hybrider, da nye planter beholder alle morens egenskaper. Rizomet må deles i høst, på slutten av blomstringsperioden. Planten forsiktig utgraves, prøver å ikke skade røttene, og deretter dele dem i 2-3 deler. Hver av dem må ha et fullt dannet rotsystem. Seksjoner behandles med desinfeksjonsmidler, og buskene settes tilbake i jorda.

Utendørs kultivering

alstroemeria i det åpne bakkenPlante alstroemeria i det åpne bakken og ta vare på det krever tid og oppmerksomhet. Anlegget må skape de mest behagelige forholdene der det kan vokse og formere seg:

 • hyppighet av vanning – 1 gang i uken, i tørkeforhold, kan du vanne 2 ganger i 7 dager;
 • etter hver vanning løsner bakken;
 • gjødsel – kompost under planting, deretter organisk eller mineral topp dressing tre ganger i måneden;
 • før begynnelsen av den kalde årstiden, er den grønne delen av planten avskåret, og rhizomet er dekket med blader, torv eller dekkmateriale.

Hvis det ikke er planlagt ytterligere frøinnsamling, skal knopper kuttes ved blomstringens slutt. Så i deres plass blir det raskt dannet nye blomster.

Vokser i drivhuset

voksende alstroemeria i drivhusetI drivhuset er alstroemeria praktisk å vokse i industriell skala. Her kan du skape det mest behagelige klimaet selv i fravær av passende værforhold. Jorden må bestå av sand, blader, torv og humus. Den må vannes kontinuerlig, men ikke la fuktighet stagnere. Top-dressing gjøres to ganger i måneden, for dette bruk nitrogen-kalium gjødsel.Alstroemeria Shear Om vinteren blomstrer alstroemeria i drivhuset også, men det vil trenge ekstra belysning. Temperaturregimet er ca. 15 grader ved dagslys og 13 om natten. Under intens blomstring øker den til 18-20 grader.

Related  De grunnleggende reglene for planting og pleie av tusenfryd i det åpne bakken

alstroemeria i en krukkeAlstroemeria kan vokse og huser i potter. I midten av beholderen er det nødvendig å lage et hull for å hindre fuktstagnasjon. Fôr og gjødsle anlegget er ikke nødvendig. Å vanne det nok tid på 3 dager, og potten er plassert på det mest opplyste stedet.

Alstroemeria er et stort antall forskjellige varianter som varierer i størrelse, farge og form. Det er en eksotisk blomst, men det er mulig å dyrke det i forhold til middels klima. Ofte er det plantet i drivhuse, som lar deg justere belysnings- og temperaturforholdene. På det åpne bakken kan det være vanskelig å få store, lyse blomster på grunn av temperaturendringer og jordfuktighet. Hjemme i potten av alstroemeria vil føle deg komfortabel, men strålen for å velge et lite utvalg.

Voksende alstroemeria i potter – video