rosmarin öppetRosemary är ett aromatiskt kryddor som används vid framställning av kött, fisk och grönsaker. Du kan köpa kryddor i många stormarknader och kryddaffärer, men vi talar om en mer intressant lektion – oberoende rosmarin växer i det öppna.

Hur man planterar?

Rosemary kan odlas på tre sätt:

  • frön;
  • sticklingar.

Valet av planteringsmetod beror på trädgårdsmännens personliga preferenser. Under alla omständigheter är det möjligt att odla underbara buskar upp till 150 cm höga med rätt plantering och omhändertagande av rosmarin på den öppna marken. Skillnaden är bara hur mycket tid och ansträngning som ska spenderas för odling.

Odling genom sådd av frön

Rosemary frönFröer av rosmarin planteras i februari-början av mars i små behållare med jord.

Att plantera frön direkt på det öppna marken kan inte vara, eftersom lufttemperaturen vid den angivna tiden av året som regel är fortfarande för kall.

Innan planteringen är det önskvärt att suga fröna för en dag i vatten, eftersom de vanligtvis går hårt och länge. Det är nödvändigt att noggrant plantera varje utsäde separat, jämnt fördela rosmarin runt behållarens omkrets. Så mer planterade frön kommer ner.

skott av rosmarinfrönFröer sjunker vanligtvis i 6-8 veckor, men beroende på tillverkaren kan tidpunkten vara något större eller något mindre. Rusa inte för att lura om fröna inte går ut länge. Odling av rosmarin från frön är ett yrke för patienten.

De resulterande buskarna ska planteras i trädgården eller i trädgården för att ge dem mer utrymme för tillväxt.

Rosemary med hjälp av sticklingar

steklingar av rosmarinVäxande rosmarin i det öppna jordbruket tar mindre tid, så om det är möjligt att skära en gren från en vuxenväxt – är det bättre att använda den. De nedre löv av rosmarin från sticklingar ska avskuras och lämnar endast några lakan ovanpå grenen. Förberedda sticklingar sätts i vatten tills rotansystemet bildas, vilket inträffar efter 3-4 veckor. Vätskan bör ständigt täcka ungefär en tredjedel av stickans längd.

Det är bättre att använda filtrerat vatten från naturliga källor, men inte kranvatten.

Klar rosmarin buskar i krukor kan köpas i butiker. En sådan växt är redan redo att transplanteras till det öppna marken. Trädgårdsmästare bör inte glömma bara om tillåten temperatur för växttillväxt (minst 10 grader Celsius). Odlingen av rosmarin på den öppna marken i Ukraina är acceptabel från och med mars.

I marken kan du lägga till sand, torv (endast neutraliserad), såväl som kompost och gödningsmedel. Som många andra växter älskar rosmarin lös mark.

Tidpunkt för avstigning

rosmarinplanta är redo för transplantationI ett tempererat klimat är det möjligt att växa rosmarin öppet från ungefär mitten av våren, när markens temperatur inte är lägre än 5-10 grader Celsius. I de nordliga regionerna i Ryska federationen, särskilt i norra delen, är transplantation av rosmarin i jorden inte meningsfullt på grund av klimatet, så det är bättre att växa växten i rymliga krukor i växthus eller växthus.

transplantera rosmarin in i det öppna markenMan bör komma ihåg att vid en temperatur på -5 grader Celsius förlorar rosmarin och planterar växten i perioder då varmt väder kan förändras drastiskt, är oacceptabelt. Så växande rosmarin utomhus i förorterna är bättre att träna efter den 20 april.

Rosemary växer ständigt under hela året. Perioder med aktivitetsutveckling varierar beroende på villkoren för tillväxt och säsongsmässighet.

Omskärelse och vård

rosmarinDet finns flera grundläggande principer för plantering och vård av rosmarin i trädgården:

  1. Behöver inte vattna plantan för ofta, eftersom det inte gillar stagnation av fukt. Under regnperioden kan du inte ens oroa dig för vattning.
  2. Beskära buskarna för att riva av spetsen av stammen, så att de är ännu mer spridande.
  3. Att plantera rosmarin är önskvärt på solsidan, eftersom växten är väldigt solkärlande.

vint

rosmarin i krukorOm den odlas utomhus, kommer rosmarin inte överleva vintern. Växtens rotssystem börjar frysa på början av den första frosten, så att vinterbuskarna måste transplanteras i krukor.

Förvara rosmarin i frostigt väder är bättre i svala rum med en genomsnittlig temperatur på 10-15 grader Celsius. Så, för vinteren kan buskar transporteras till källaren eller tvättstugan utan uppvärmning eller med minimal uppvärmning. Om du håller anläggningen under lämpliga förhållanden finns det ingen möjlighet, du kan lägga den i ett vardagsrum. Vid rumstemperatur kan rosmarin också överleva vintern framgångsrikt. Återigen, för att växa rosmarin på den öppna marken i Rostovregionen kan det börja redan från första april.Rosemary blommor

Om du förvarar buskarna på vintern under de mest lämpliga förhållandena, kommer de i februari-mars att blomma med vackra blå blommor.

Rosemary är en flerårig växt. Med rätt skötsel kommer rosmarin att behålla sin kryddiga smak och lukt under lång tid, men om uppgifterna i artikelanvisningarna inte uppfylls kommer det att vara utsatt för sjukdom och kan dö.

Video om odling och reproduktion av rosmarin