labaznik tavolgaLabaznik (tagolga) är en flerårig ört som tillhör Rosy-familjen. I naturen växer det i ett tempererat klimat, taigaen finns i ängar, bankar av floder eller sjöar. Det skördas under blomningen, torkas och används för att förbereda läkemedelsbuljonger och infusioner. Växten kan också odlas hemma – den kännetecknas av en lång och riklig blomning.

Beskrivning av växten

fucker i det vildaTavolga förenar mer än 16 sorter, varav 4 används i folkmedicin. Dessa är stauder som har en rak robust stam och löv av olika former – de skiljer sig beroende på arten. Labaznikens gräs i naturen multipliceras med frön, växer snabbt och bildar tjocklek. Buskar kan nå 80-150 cm i höjd. Blommor bildar blomställningar, målade i vita eller ljusa nyanser, visas på sen vår och tidig sommar.

Typer av mendicant och deras tillämpning

Labaznik odlas som prydnadsväxter, för att dekorera trädgården eller blomsterbäddarna. För medicinska ändamål är endast 4 sorter lämpliga: vyzolistny, sexbladiga, Kamchatka och paleriform. Varianter av denna ört kan enkelt särskiljas av formen av bladen, storleken och färgen på blommorna.

Labaznik sexbladiga (vanliga)

gemensam bondgårdLabaznik vanligt – det här är en av de mest användbara arterna. Den vuxna växten överstiger inte 60-80 cm i höjd, medan den har en utvecklad rhizom med knölar. Det finns i väl upplysta områden: på ängar och vägar kan gräset växa på skogskanter. Blommor bildar panikulära blomställningar med en vit snitt och uttalad lukt.

Denna art används för medicinska ändamål. Från sina rötter, löv och torkade blommor, bereds infusioner och avkok. Sådana hjälpmedel hjälper till med olika patologier:

 • kroniska inflammatoriska sjukdomar i mag-tarmkanalen;
 • sjukdomar i njurarna och urinvägarna (labaznik har en diuretisk effekt);
 • artrit, artros, ledvärk av olika ursprung;
 • avkok av rhizomen – för att tvätta sår, från bete av giftiga djur och insekter.

Tavolga vulgaris är en ganska sällsynt art. Det har emellertid de mest uttalade terapeutiska egenskaperna och har funnit ansökan, inklusive i officiell medicin.

Tavolga vyazolistnaya

mögelknotweedLabeznik vyazolistny – den vanligaste sorten. Det är en högplanterad växt, som kan nå upp till 150 cm. Miljön för dess tillväxt under naturliga förhållanden är skogsförtjockningar, stränder av kärr och reservoarer. Denna art används också i folkmedicin och ingår i de officiella förberedelserna. Det har en uttalad antikonvulsiv, antibakteriell och antiinflammatorisk effekt, som kan användas för ett antal sjukdomar:

 • störningar i hjärtat och kärlen, särskilt högt blodtryck;
 • störningar i nervsystemet
 • dermatologiska problem, inklusive brännskador, sår, blötsutslag och dermatit av något ursprung
 • några inflammatoriska patologier av inre organ
 • katarrala uppträdanden.

Related  Varför inte ett hem amaryllis blommar?

Enligt bilden är kullersten lätt att skilja från vanligt. Denna växt är större, har en rak, robust stam och fjäderblad. Blomställningar har en vit nyans, men de är större och frodiga.

Labaznik Elegance

labaznik är elegantFalkensens kultivator Elegans kännetecknas av ljusa dekorativa blomställningar, målade i en lila nyans. Dessa är buskar av medelhöjd (50-100 cm) med ursprungliga lövblad. De expanderar snabbt, så de kan användas för att skapa blommiga massiver eller häckar. Labaznik kan läggas till buketter, men oftare planteras den i öppen mark.

Denna sort är populär för hemmafru av flera anledningar:

 • anspråkslöshet till underhållsförhållandena – anläggningar överför temperaturskillnaderna och anpassa sig till väderförhållandena;
 • Varaktighet av blomning – perioden fortsätter under hela sommaren;
 • Möjlighet att bära vinter på öppen mark utan skydd.

Foton av förlovade Elegance kommer att vara annorlunda. Färgnycklarna sträcker sig från försiktigt rosa till ljust crimson, och växtens höjd skiljer sig också åt. Det beror inte bara på växlingsförhållanden, men också på sättet att reproducera – individer som odlas från frön, mindre och svagare.

Skumkvalitet

fångenskap molesterLabaznik Plena – en låg prydnadsväxter som kan nå upp till 40 cm. De är populära i landskapsdesign på grund av sitt spektakulära utseende och opretentiöshet i vården. Denna sort är väl anpassad i skuggan av träd eller högre buskar och i öppna områden. Det är populärt för att dekorera blomsterbäddar, vilket skapar frodiga blommiga massiver och låga dekorativa gränser.

I slutet av maj eller början av juni på varje buske visas peduncles upp till 15 cm i längd. På dem finns frodiga vita blomställningar, som består av blommor ca 1 cm i diameter. Blomningsperioden varar inte mindre än en månad.

Related  Vad vi vet om de fördelaktiga egenskaperna och kontraindikationerna till användningen av kalendula

Fender av röda Venusta

redoubt röd venustaVenus fender är en av de största sorterna. Vuxna buskar kan nå upp till 2,5 m i höjd, kännetecknas av en särskilt stark stjälk och utvecklad rhizom. Blommor samlas i frodiga blomställningar, få färg av olika nyanser av rosa. Tavolga börjar blomstra i början av sommaren, men behåller ett dekorativt utseende före den första frosten på grund av bladets ovanliga form. De är stora, fem- eller sju-lobade.

Labaznik röd är en vild växt. Det finns överallt: i skogs-steppzonen, vid floder och reservoar. I landskapsdesign är dessa blommor populära när man skapar häckar, planterar gröna områden och rekreationsområden.

Buskar kan planteras både i öppna områden och i skuggan av träd och i blandade planteringar med större växter. En stark mörkare kan dock leda till förlust av blomning.

Odling hemma

kommun i förortsområdetLabaznik finns i naturliga förhållanden. För medicinska ändamål samlas den under blomningsperioden, och den säljs också i apotek i torkad, krossad form. Hemma odlas ofta dekorativa sorter. De tar snabbt rot, kräver inte daglig vård och skydd under den kalla årstiden.

ung buskDet finns två sätt att multiplicera mallin: frön och divisionen. Den första metoden är enklare, det räcker att samla frön och plantera dem i sen höst. De behöver stratifiering (de måste överföra vintertemperaturfallet), så vårplantering passar inte för dem. Ett mer tillförlitligt sätt är sticklingar. För plantering är lämpliga områden av rhizom eller skott med 2-3 vegetativa knoppar. De satte sig helt i marken på ett avstånd av 40-50 cm från varandra. Proceduren utförs i september eller i april.

växande moth caresses hemmaTavolga är en anspråkslös växt. Det kan växa och blomma i skuggan eller under den öppna solen och uthärda även korta tider av torka. Det finns emellertid flera regler som hjälper till att uppnå snabbast tillväxt och frodiga blommande buskar:

 • bibehålla en konstant jordfuktighet på blomsterbädden;
 • lossa periodiskt marken;
 • ogräs avlägsnas för dekorativa ändamål – fumer ersätter snabbt utländska grödor;
 • buskar kan transplanteras minst en gång vart 5 år
 • De neutrala eller svagt sura jordarna passar bäst.

Mendicant har en funktion – sin rhizom växer uppåt. Om du inte periodiskt lägger till ny mark under busken, kan det vara under den öppna solen.

vattning och mulchingFoto mopaznik, landning och vård som inte kommer att vara svårt även för nybörjare kommer att skilja sig från. På grund av den stora variationen av sorter, är det möjligt att välja lägre eller högre sorter med färger i olika nyanser. Dessa växter är mer lämpade för odling utomhus och plantering av träd, men de kan odlas och klippas. I buketter är de i harmoni med andra färger, kompletterar pastellfärger och utspädd ljusare nyanser.

Related  Subtiliteter av plantering och vård på det öppna marken för årlig och flerårig alissum

bukett kvalsterLabaznik (tavolga) är mer än 15 sorter av vilda örter. De används för dekorativa och medicinska ändamål, de samlas i naturliga förhållanden eller odlas hemma. Växter ser imponerande tack vare stora ljusa blomställningar och löv av ovanlig form. Detta är en icke-standardlösning för dekorering av blomsterbäddar, gräsmattor eller prefabricerade buketter.

Grill i trädgården – video