bukett dahlias på bordetDahlia, foton som pryder vykort och ritningar – är närvarande i smycken av folkkonst från olika länder, har ett stort antal sorter och arter. Denna blomma delta i olika legender och övertygelser, det planterade i närheten av huset eller i parker och vuxit för att skapa kompositioner. Andra namn dahlia – dahlia, så det är uppkallat efter botanikern Dahl.

Intressanta fakta och dahlior

Blossom Dahlias av olika sorter

Det finns legenden och övertygelser om dahlias i folket, och en av dem berättar om deras ursprung. Den första blomman dök upp på den plats där den sista elden dog ut före glacialperioden på jorden. Efter uppvärmning var dahlia den första växten som kunde växa från kall och infertil jord. Hon var ljus och vittnade om värme och seger över kylan.

ljusblommande dahliaDet finns en annan legend om dahlia, som är associerad med namnet på denna blomma. Enligt legenden var den första som upptäckte växten en sjömän som heter Georgy. I ett av de exotiska länderna var han glad över blommans skönhet och tog sina rötter med honom till sitt hemland. Men han var tvungen att ge dem till linjalen i ett främmande land, där han stannade på sin väg hem. Växten har vuxit snabbt, och rykten om sin skönhet har nått kungen i hans hemland. Han bad att ta några kopior, och tackade i tacksamhet blommadalaserna, till ära för resenären.

Olika sorter har olika färg och form kronblad. Några av dem dök upp på grund av uppfödareas noggranna arbete, som kunde kombinera naturliga sorter och välja sina bästa egenskaper.

Varianter av dahlias

art av dahlia

Dahlias av olika slagDahlia sorter med foton och namn innehåller mer än 1000 representanter för denna art. Vissa av dem växer i naturen i bergsområdena Mexiko, Peru och Chile. Alla hör till Astro-familjen och kännetecknas av deras ljusa blomning. Med uppfödarnas ansträngningar avlägsnades ytterligare sorter med ovanlig färg och bladform.

Nui D’Ette

Variety Dahlia Nui D'ЭттеDenna sort kallas också kaktusdahlia (Nuit d’Ete). Det kännetecknas av ovanlig blomning – enskilda kronblad vrids i långa tunna rör. Blommans form liknar den karakteristiska blomningen av kaktusplantor. Kronbladet är färgat ojämnt. De har en mörkröd eller bordeauxfärg, och närmare blomcentrets centrum mörknar och kan bli svart.

De viktigaste egenskaperna hos cultivar Dahlia Nui Diette för dem som vill odla denna blomma hemma:

 • den vuxna växten växer till 80-100 cm i höjd;
 • Blommans storlek kan nå 15 cm;
 • Blommande perioden varar från juli till september, en blomma varar upp till en vecka;
 • Denna sort tolererar inte frost, så den bör planteras i regioner med varmt klimat eller odlas i ett växthus.

Variety används för att skapa Black Dahlia. I naturen är växter med färgen på kronbladen inte där, men forskarna kunde konstatera att den mörkare nyans erhålls genom ansamling av växt pigment antocyaniner.

Lake Ontario

Dahlia Lake OntarioVariety Lake Ontario – detta är en av de vanligaste typerna av dahlior. De odlas huvudsakligen för att skära och sälja i blomstaffärer, men de är också lämpliga för att dekorera en trädgård eller en hemmaklubb. Kronbladet av denna art är platt, något krökt mot stammen. På grund av denna funktion ser blomställningen särskilt frodig ut.

Flera funktioner i Lake Ontario:

 • stora blomställningar, som kan nå 15 cm i diameter;
 • gul färg av blommor, det kan vara en ljus röd kant;
 • höjden på buskar – från 100 till 150 cm, men vissa representanter kan växa upp till 2 m eller mer.

En mängd Lettia Ontario har en standard gul färgblomma. Blommor är terry, några av dem kan nå upp till 25 cm i diameter. Bland dessa dahliasarter används de lägsta representanterna för att skapa levande randar och blomsterbäddar. Blommor på höga ben ser bra ut i kompositioner eller säljs separat.

Bristol Stripe

Variety Bristol StripeBilder av Bristol Stripes dahlia präglas av ovanlig färgning av kronblad. I sig kan de skapa en komplett floral komposition, utan att lägga till ytterligare element. Denna sort är idealisk för levande häckar och växande på lokala områden. Buskar ser frodiga ut och sprider på grund av blommans stora storlek, och också på grund av bladens storlek.

Några av de speciella egenskaper som skiljer Bristol Stripe från andra sorter:

 • en ovanlig färg på kronbladet, som består av fina linjer och inslag på en ljus bakgrund;
 • Stammar av växten, som har en vinodling, kan växa upp till 120 cm;
 • blomman är ganska termofil, i ett kallt eller tempererat klimat odlas det i växthus.

Blommor av sorten Dahlia Bristol Stripe är stora, några av dem kan nå 25 cm i diameter. På en ljus bakgrund av kronblad sammanfaller chaotiskt röda, rosa och violett tunna linjer. Deras skugga kan variera beroende på belysningen. I starkt solljus skimrar kronbladet, färgen på linjerna verkar ljust crimson. I skuggan blir bilden lila.

kaleidoscope

olika kalejdoskopVariety Caleidoscope – det här är vanligt för många olika dahlior. Blomställningar är monofoniska, men färgen kan vara annorlunda. Vissa blommor är gula, andra är målade i apelsin, crimson eller röd. Denna sort har stora dubbla blomställningar, som är omgivna av ljusgröna blad med en bronsfärg. Kronbladet är rakt, något svagt utåt vilket gör blomman väldigt frodig och symmetrisk.

Betyg Maxim

sort MaximDahlina Maxim används ofta för att skapa blommiga kompositioner. Detta är en dekorativ sort som uppfödas av uppfödare konstgjort. Den har en ovanlig karaktäristisk färg och kronbladets form. De är ljusröda med en orange nyans och längs kanten av varje kronblad finns en gul kant. Var och en av dem är något konkav mot stammen, därför har blomställningen en speciell mosaikform. Buskarna är låga, i jämförelse med andra sorter, men ganska frodiga. Blommor förekommer på jämn stammar, omgiven av ljust grönska med bronsutflöde.

Mångfalden av dahlia Maxim hänvisar till det dekorativa, det skiljer sig från kronbladens form och färg.

Särskilda egenskaper hos sorten dahlia Maxim:

 • buskar är inte höga, den största av dem är ca 1 m;
 • blomställen växer inte mer än 13 cm i diameter;
 • blommande perioden varar från juli till början av oktober.

trädgård dekoration dahliasBilder av blommor av dahlia dekorera vykort, denna växt är närvarande i folk konst och är en del av legender och legender. växa dahlias längs husetDahlias odlas både i industriell skala och individuellt för dekorativa ändamål. dahlias i sammansättning med andra blommorEtt stort antal olika typer och nyanser av färger gör att du kan välja de mest lämpliga sorterna. motley skönhetDessutom finns det både ettåriga och fleråriga. original färg av dahliasOm du planterar flera sorter på platsen kommer de att blomstra under den varma perioden.

Video om arten av dahlia för att odla ett hus

Dahlia Festival – video