höst plantering av tulpanerBlomning av tulpaner markerar vårens triumf. Om platsen är dekorerad år efter år med tulpaner är plantering och vård på det öppna fältet en viktig punkt för en sådan framgång. Steniga växter från Asien har länge varit föremål för beundran både i sitt hemland och i Gamla världen, där de föll i mitten av XVI-talet.

Tack vare den universella kärleken för dessa blommor kallades Holland hundratals år tuliplanet, och idag är tiotusentals sorter av dessa spektakulära men ganska tillgängliga växter fördelade över hela världen.

Tulpan planteringstid i marken

observera tiden för plantering av tulpanerTulpaner av odlade sorter blommar på våren eller under första halvåret. Därför är den optimala planteringstiden hösten. Inom 3-4 veckor acklimatiserar lökarna och bildar rotsystemet, men bildar inte antenndelen. Detta gör det möjligt för tulpanerna att vinna bra och med ankomsten av värme ge starkt lövverk och avslöja stora koronetter.

Att bestämma termen för att plantera tulpaner är viktigt att inte misstas! Om lökar faller i marken för tidigt kan de ge lövverk. Och den kommande vintern kommer att fånga växter unawares. Den ovanliggande delen fryser, den underjordiska delen kommer att försvaga och kan inte garantera vårblomningen. Sen plantering hotar det faktum att tulpaner inte har tid att ta rot, svåra frost kommer att döda dem eller förstöra dem.

Hur väljer man den optimala tiden? När ska man plantera tulpaner i jorden i olika regioner?

Erfaren blommodlare rekommenderas att uppmärksamma inte kalendern, utan till vädret utanför fönstret. Den bästa starten på växter kommer att planteras i marken, kylas till en temperatur av 10-12 ° C.

I mittenområdet bildas sådana förhållanden i mitten av september. I söder planteras tulpanerna senare, norrut ändras termerna mot slutet av augusti.

Om tuliporna av en eller annan anledning inte faller på blommorna på hösten, kan de planteras på våren. Tyvärr har plantorna i detta fall mindre tid att förbereda sig för blomning och ackumulering av näringsämnen för nästa år. För att få det önskade resultatet och förenkla vården av tulpaner på den öppna marken, innan du planterar glödlampan, är det bättre att växa i torvkrukor fyllda med ett lös näringsämne. Innan du planterar lökar en dag sval i grönsakskammaren i kylskåpet.

vårplantering av tulpanerTulpaner överförs till blomsterbäddar när det blir varmare och jorden värms upp till +15 ° C. Denna metod kan användas i alla regioner, inklusive områden där tulpaner på det öppna marken inte överlever vintern.

Planterar tulpaner för odling utomhus

glödlampor måste planteras snabbtFör ljusblommande behöver trädgårdstulpaner:

 • sol eller transparent penumbra;
 • näringsrika, nödvändigtvis lossa marken med en neutral eller något alkalisk reaktion;
 • skydd mot vind;
 • måttlig vattning.

Lämplig för odling tulpaner delen grävde till en full bajonett lossas genom att bryta upp klumpar, ogräs valda och introducerade kväve- och kaliumgödningsmedel, såsom humus och träaska. Tät, tung jord blandad med sand, torv.

Under tulpaner, liksom under andra bulbkulturer är det inte nödvändigt att införa färsk organisk substans, som ofta är en källa till bakteriella sönderfall och svampsjukdomar.

Djupet av furorna för att odla tulpaner i det öppna fältet beror på bulklarnas storlek. Därför är de förordnade, längs vägen som skiljer sjuka och skadade exemplar. En hälsosam halv timme nedsänkt i en tät rosa lösning av kaliumpermanganat och noggrant torkad.

observera djupet av plantering tulpanerVuxna stora glödlampor gör spår djup på 20 till 30 cm, häller på botten av en 10 centimeter avloppsdyna av stor sand. Barnen planteras, något pressar in i brunnarna med samma dränering, men dubbelt så små, det vill säga 7-10 cm djup. När jorden är jämn, är området mulket.

Tulpanvård efter plantering i öppen mark

blommande tulpanerEndast för konstanta och kompetenta vårdtulpaner kommer att reagera med en massa öppning av ljusa färger. Bulbous kulturer, som regel, opretentiösa, men fortfarande kräver uppmärksamhet från utseendet av de första bladen, fram till sena hösten. Tulpanvård efter plantering omfattar:

 • vattning, särskilt riklig under uppsättningen knoppar, massblomning och inom 2 veckor efter slutförandet;
 • avlägsnande av ogräs runt landningar
 • snyggt, för att inte skada rotsystemet och glödlamporna, lossna;
 • tredubbla ytterligare dressing av blommor.

Efter vattning marken under växterna bör vara fuktig till ett djup av 30-40 cm, som är den kvadratmeter, beroende på typ av jord, är det nödvändigt att använda minst 10-40 liter vatten.

Gödselmedel i flytande eller granulär form ingår i tulpanvård efter plantering. De görs tre gånger:

 1. I fasen av utseendet av de första skotten, med användning av en blandning av 2 delar kväve, 2 delar fosforsalter, 1 del kaliumföreningar;
 2. När de gröna knopparna dyka upp, matade växter med kväve, fosfor och kalium i ett förhållande av 1: 2: 2;
 3. Efter blommande, med användning av kaliumfosforföreningar, ger man helt upp kväve.

Tala om vård av tulpaner, man bör inte glömma en enkel men användbar procedur. När blommorna tona, skärs de ut tillsammans med blomstängerna. Detta kommer att göra det möjligt för lökarna att inte konsumera dyrbara för växelväxt.

Om kapslarna med frön bildas på stjälkarna behöver inte stora glödlampor vänta, och barnen kommer inte att kunna få en betydande massa.

Innan du växer tulpaner måste du veta att på ett ställe kan kulturen inte vara mer än 4 år. Då ökar risken för ackumulering av farliga bakterier, svampar och markskadedjur, lökarna blir naturligt gamla och kräver transplantation. De återstående lökarna i jorden går gradvis djupare, så nästa år är spiror svårare att bryta igenom till ytan. Som ett resultat är blommorna mindre, peduncles blir svagare och kortare.

Tulpaner utgrävas när bladen helt blekna och falla. Det är användbart att spilla det frigjorda området med en lösning av fytosporin, kaliumpermanganat eller någon tillgänglig fungicid. Växter som förblir i marken för vintern, för att undvika frysning, tätt mulk med torv, sågspån eller lock med lapnika.

Video om korrekt plantering av tulpaner