grönt staket på morgonen ära lilaSäkert såg du vackra gramofoner i trädgården eller i huset på en tidig varm morgon i bakgrunden av ett hjärtformat lövverk. I morgon härlighet lila – en av de snabbt växande årliga lianerna, opretentiös i vård. Du kan till och med säga att det här är ett slags ogräs som bovete, vars dekorativa värde är mycket högre. Det finns många sorter av växter, men den mest populära är morgonen ära lila och tricolor.

Ipomea lila paradis stjärnor: foto och beskrivning

en fantastisk blomning av morgon ära lilaIpomoea purpurea (Ipomaea purpurea), även kallad farbitis (hos människor – grammofonchik, vinda) är tillhör familjen convolvulaceae. Dess namn härstammar från grekiska ips, vilket betyder “mask” och “homoios”, i översättning – “sätt”. Och sanningen, rhizom och stammar av en växt liknar en lång mask. Blommans födelseort är Syd- och Centralamerika.

Morgonen ära utvecklas snabbt. Bokstavligen under natten kan det linda ett litet stöd, och på kort tid växer stjälkarna till 3-4 m, i områden där värmen är lång, deras längd kan nå 7 m.

Identifiera växten genom att:

 1. Stalken. Det har pubescence och mycket starkt krullar.
 2. Lövverk. Den har en hjärtformad eller ovanspetsad form, ligger på en lång petiole och är färgad i en ljusgrön färg.
 3. Knoppar. De är gramofoner med en diameter på upp till 6 cm, är ordnade på ett kort peduncle och är färgade i olika färger, till exempel violett, blå, blå, lila, lila. Dessutom kan färgen antingen vara monofonisk eller fläckig. Stort dekorativt värde är terry och randiga sorter.varierad morgon ära
 4. Blommande är rikligt, kommer under de sista dagarna i juni och fortsätter till frost. Planternas egenhet är livets livstid – bara en dag från tidig morgon till 14-17.00 dagar.

Växten är giftig!

Ipomoea magenta, plantering och vård

Ipomoea lila plantorIpomea är opretentiös. Ändå är det nödvändigt att ta hand om det.

Belysning och plats

Växten älskar ljus, så det bör planteras på platser med gott dagsljus. I penumbra- eller skuggplantan rekommenderas inte blomman, eftersom bristen på ljus påverkar dess dekorativitet: knopparna förlorar sin ljusstyrka, blomman är inte så riklig. Det idealiska läget – i sydöstra syd- eller sydvästfönster.

Temperaturförhållanden

Ipomea lila föredrar värme, snarare än kallt. Och frost är helt destruktiva för henne.

fuktighet

med korrekt vårdMen denna indikator är inte särskilt viktig. Ja, i en mer fuktig atmosfär känns växten bättre än torr. Med brist på fukt kan du helt enkelt spruta växterna från sprutpistolen.

Sprutning görs noga så att dropparna inte faller på knopparna och inte bildar en bränning.

vattning

Ipomea lila står inte för stagnation av vatten. Därför krävs det måttlig vattning. Överflödet är skadligt – rotrot och växten dör. Samtidigt, i en varm tid, bör jordens koma inte torka ut – det kommer också att leda till döden. Med tillkomsten av höst – vattnas endast när marken är vältorkad. När du ser att växten “hängde” löven – det bör vattnas.

jord

Substratet för farbits bör vara både näringsrikt och fräckt. Dessa indikatorer påverkar väsentligt utvecklingen av anläggningen. Substratet måste ha ett pH på 6-7. Samtidigt bör det inte innehålla mycket kväve. Annars växer bladmassan väl, och det förväntas inte blommande blomning. Om du planterar växten i krukor (till exempel för plantor), ge företräde åt den universella marken, blanda läskigt och lövande mark och sand.

matning

tidig morgon härlighetDe utförs under perioden med aktiv tillväxt genom beredningar för saftiga eller prydnadsväxter. Efter den första matningen, efter 2-3 veckor, gör en sekund.

Nyanser av plantering och omvårdnad morgon ära av lila paradiset stjärnan:

 1. Blomman i växten lever bara en dag. Som regel faller han av sig själv. Men om detta inte händer, måste det skäras, före skörden av fröerna.
 2. Med början av de första frostarna bör de uttorkade stammarna avskuras och användas.
 3. 3-4 veckor efter plantering fixas morgonen ära.
 4. Om växten har ett orätt utseende, är det nödvändigt att klämma spetsen av stammen. Detta kommer att provocera utseendet av laterala skott.
 5. På våren, om den tjocka busken, beskära några grenar, lämnar på varje prov 1-3 stammar.

Att sänka temperaturen till 5 ° C är skadlig för växten. Därför bör landningen genomföras strikt med hänsyn till klimatet i din region.

reproduktion

frökapslar av Ipomoea lilaProcessen utförs av frömetoden på två sätt.

fröplanta

Ipomoea-frön från lila paradisstjärnor har ett starkt skal, så de lagras före plantering. Plantering sker i plastmuggar fyllda med substrat (kokos, vermikulit, liggunderlag, torv i ett: 1: 2: 1), som tidigare saneras.

frön behöver behandlasFrön behandlas med fungicid eller permanganat, tvättas och blötläggs i vatten för en dag. I varje glas planteras 2-3 frön, till ett djup av 2,5-3 cm. Vattning, täcka med glas eller film. För spiring behöver du en temperatur på 18-20 ° C och daglig luftning.såning av frön i krukor

Efter 10-14 dagar dyker spiror upp. morgonen härlighetens fröerEfter det andra paret löv växer, dykas de och överförs till en stor behållare. Efter reträtten av frost transplanteras växten till en permanent plats i marken, som står emot 20-25 cm mellan proverna.

Direkt in i marken

Utför landningen, så snart stabilt varmt väder är etablerat med en temperatur på dagarna 16-18 ° C och på natten inte under 10 ° C. Ovan släpps substratet och såddas i spår (1,5-2 cm djup) för 2-3 frön, som tidigare skarifierats. Mellan frön bör observeras avstånd på 20-25 cm.

Efter allt vattnas rikligt. När skotten växer 10-15 cm i höjd, kläm upp toppen för att uppnå förgrening. Därefter tas omsorg, som vanligt.

Skadedjur och sjukdomar

skadedjur av morgon äraLila morgon ära är mycket svag i hälsan. Så snart de agrotekniska reglerna bryts kommer anläggningen att bli sjuk. Oftast observerade:

 1. Vit rost. Det kan detekteras genom utseendet av runda fläckar av liten storlek med en vit beläggning på grund av närvaron av svamp. För att eliminera sjukdomen bör avskäras de drabbade områdena och genomföra behandling med fytosporin.
 2. Mjuk rot. Det uppenbaras av utseendet av mjukhet på stjälkarna. Det enda sättet är att riva växten från roten och bränna den.
 3. Anthracnos. Det manifesteras som regel på grund av den ökade utvecklingen av svampen vid felaktig bevattning eller under en långvarig regnperiod. Identifiera problemet genom närvaron av småbruna fläckar med en gul kantning. Med tiden ökar de i storlek, stör processerna för fotosyntes, varefter bladet dör. Hantera sjukdomen kan vara genom att ta bort de drabbade delarna och stammarna och vidare behandling med fungicida preparat av väv och jord.
 4. Rotstam och rotrot. Visa under inflytande av en svampfusarium. Sjukdomen detekteras av utseendet på drabbade områden av mörkbrun färg med en skarp gräns av friska vävnader. Bota växten kommer inte att fungera. Det tas bara bort med rötter och brännas.
 5. Svart råtta. Med en sådan sjukdom på växten förekommer bulvor av mörk färg med rosa urladdning från dem. Bekämpa genom att ta bort de drabbade delarna, och efter – spruta med fungicider.

När vi växer morgonhärligheten, måste vi komma ihåg att det finns virus som påverkar växten, men inte låna sig till behandling. Dessutom överförs de till en ung växt som odlas vegetativt

Plågor av växten är inte hemska på grund av virulens. Endast spindelmedel och bladlöss kan dyka upp. Bli av med dem insektsmedel eller infusion av vitlök, tvållösning.

I designens värld

Dekorativa trädgårdsdekorationIpomea kommer att dekorera med sin närhet någon trädgård. Som införd planteras den längs en häck, nära bågar, paviljonger för en vacker utsikt. En speciell chic erhålls när man planterar en blandning av färger av morgon ära och lila paradis stjärnor.

På husets väggar gillar plantan att plantera för att förbättra mikroklimatet i huset, dunkla de södra fönstren.

Vid plantering nära träd flätar växten sin bagage och grenar. Om istället det finns en torkad snag, kommer resultatet att likna topiaryen. Men användningen av gobelänger med grammafonchikami kommer att fördela och vackert separera rekreationsområdet.

Dekorera din trädgård med en morgon ära och ha en fantasi, du kan ge individualitet åt ditt hus och landskapet runt det.