Doftande amaryllisFrån avlägsna länder bar italienska, spanska och portugisiska sjömän konstiga växter, smycken och kryddor. Så, för första gången slog amariollislökar i 1714 Europa. Först såg höga blomstar över de plantade växterna, så öppnade rosa tubulära blommor av amaryllis på sina apexar, och det omgivande utrymmet omslöts i en blommig doft.

Exotisk blomstultur slog snabbt en serie populära, och lökarna från Sydafrika gick runt om i världen. Kultiveringsförmåga och anspråkslöshet lockade floristerna i många länder. Men inte alltid plantorna nöjde sina ägare med regelbunden blomning. Enthusiaster, som kämpade och älskade lökar i växthus och trädgårdsmästare som försökte få blommor på det öppna marken, klagade ofta på att amaryllis inte blommar, men producerar bara täta gröna blad.

Vackra amaryllisblommorSedan dess har många år gått, växten har avslöjat alla sina hemligheter, men nu för några älskare av inomhuskulturer, verkar hemmet amaryllis capricious och envis.

Det är faktiskt inte helt sant. Om du känner till några av växtens egenskaper och tar hänsyn till dess ursprung, kommer amaryllisblommor avundas av avundsvärd konstans och dess utseende, och en fantastisk arom.

Hemlagad amaryllis ursprungligen från Sydafrika

Frågan: “Hur man gör amaryllisblomman?” Upphetsad mycket av sinnet. Hela hemligheten är att växten måste simulera förhållanden som är nära dess naturliga.

Hemlagad amaryllis kan tacka med periodisk riklig blomningVildväxande amaryllis är växter med en uttalad årstid av vegetation och en obligatorisk vilodag. De första tecknen på lökaktivitet, vilande del av våren och hela sommaren visar i mars – den första höstmånaden på södra halvklotet. Det är vid den här tiden att regnet börjar, temperaturen når en bekväm 20-25 ° C, och de steniga backarna är täckta med magnifika blomställningar, bestående av 6-12 stora rosa blommor.

Blomningen av amaryllis varar upp till sex veckor, då blomställningarna blekna och deras plats upptas av läderiga långsträckta löv som växer under hela vintern och våren. Blötdämpningens borttagning talar om förberedelsen av amaryllis för viloperioden.

För en god känsla för en inhemsk amaryllis skapas förhållanden som liknar en växt i naturen:

  1. Från tidpunkten för bildandet av peduncle och till den sista blommans bindning vattnas kulturen så snart jordens ytskikt har torkat och två gånger i månaden matas de med ett komplext ämne.
  2. Intervallet mellan blomning och bladbildning bildas för att transplantera lampan och separera barnen från den.
  3. Vattning reduceras när lövverket börjar växa och stoppas med borttagning.
  4. Amaryllis hålls vid en temperatur av +9 ° C. Temperaturen ökar inte förrän växten igen visar tecken på tillväxt.

Amaryllis älskar ljusa ventilerade platserOm amaryllisen inte blommar behöver du förstå de möjliga orsakerna till detta och försöka rätta till situationen. Blommans knoppar i djupet av glödlampan läggs minst en säsong före den kommande blomman.

I naturen föredrar kulturen tända ventilerade områden med avrinad mark. Hemma, en jordblandning som består av 2 delar torv, samma mängd lök, en del perlit eller sand, kommer att vara lämplig för den. 6 liter sådant substrat blandas med ett glas benmjöl och löken planteras så att det mesta kvarstår över marken. Samtidigt tolererar en inhemsk amaryllis inte övermodern, men tolererar lätt torka.

Anledningarna till bristen på blommor i amaryllis

Budet av amaryllis sprider sigÖverge bildandet av knoppar amaryllis kan, om den bryter mot den ordning som införs av naturen, till exempel:

  • Placera anläggningen i olämpliga luftfuktigheter eller temperaturförhållanden.
  • stäng lampan när du planterar
  • plantera i en tät, förhindra tillväxt av rotssystemet substrat.

En skuggig amaryllis i skuggan kan också få ägaren att vara orolig på grund av den försämrade kvaliteten av blommande. Som ett resultat av en långvarig brist på ljus minskar antalet knoppar, amaryllisblommorna tinklar.

Överföringen av växter från skuggan till solen kommer att hjälpa det närmaste året att njuta av mer fluffiga blomställningar.

Situationen när blommens amaryllis är mycket mindre än ett år sedan, eller blomknoppen inte utvecklas alls, kan blomsterhandlaren observera om:

  • Lampan utsattes för minus temperaturer;
  • Växten är uttömd på grund av det stora antalet barn som har utvecklats, men är inte separerade i tid;
  • det gröna husdjuret hade inte full återhämtning.

När blomställningarna blöts och bladen uppträder, fyller växande växter aktivt utspända krafter. Detta beror inte bara på kvitto av näringsämnen från jorden, men också på grund av fotosyntetiska processer som lämnats av bladen. Och den här gången och den efterföljande viloperioden för amaryllis är oerhört viktig.

För en bättre blomning måste Amaryllis växter genomgå en hel årlig cykel, och de erfarna blommodlarna rekommenderas att inte skära av det något förtunnade lövverket, men vänta på att det torkar och degenereras naturligt.

Lush blomningIbland är frågan: “Varför blommar inte amaryllisblommorna?” Frågade blommorna, som förra året var särskilt nöjda med ett särskilt stort antal rosa knoppar. Vanligtvis ger en vuxenlampa en enda blommespik. När två kraftfulla blomställningar svänger över jorden, är detta en seriös belastning för en växt. Självklart kunde den glödlampa som “fungerade bra” förra året inte fullt ut återhämta sig och tog en slags “semester”. På samma sätt är amaryllis, som under den föregående säsongen inte bara blomstrade utan också gav frön eller barn.

Det spelar ingen roll om amaryllisen inte blommar, vars löpar inte har nått 3-6 års ålder. Sådana växter har ännu inte ackumulerat de nödvändiga krafterna och bildade inte knoppar. Helt unga exemplar hemma faller inte i “sovsal”, så, till skillnad från vuxna, håller amaryllis dem hela året runt, vattnas och matas och väntar på att växa upp.

Om lampan senare får kompetent vård, vattning och toppdressing, finns det inget att oroa sig för. I framtiden kommer amaryllis igen att glädja med ett överflöd av rosa doftande blommor.

Agrotekniska regler för vård av amaryllis – video