Unga gloxinia från bladGloxinia med stora klockor och pubescenta blad är en av de mest önskade inomhusblommorna för både nybörjare och erfarna blomsterhandlare. Instruktioner för reproduktion gloxinia hemma, foto växt vård på detta avgörande skede av prompt, oberoende komplettera din samling av ljusa blommor.

Gloxinia, som närmaste närstående arter, kan vegetativt reproducera:

 • med ett blad eller en del av det
 • stamstammar skärs från en vuxen växt;
 • genom att rotera den pedunkel som dotterplantorna bildas på;
 • genom att dividera knölen.

Inte alla metoder är likvärdiga när det gäller enkelhet och effektivitet, men när det gäller den sällsynta sorten eller frälsningen av en favoritblomma, behöver du veta hur gloxinium multiplicerar och använder alla möjligheter.

Reproduktion av gloxinia blad

Reproduktion av gloxinia med blad och blomstermarkDen enklaste och vanligaste metoden, som sällan leder till misslyckande, är användningen av ett vuxen sunt blad som ett plantmaterial.

När det är rotat på bladplattans bas och även på stora ådror kan gloxinia bilda små dotteruttag med egna knölar.

Rotblad för reproduktion av gloxinia kan vara:

 • i vatten, tills roten inte bildar rötter som är tillräckliga för att ta emot näring i jorden, varefter plantan överförs till en substrat- eller torvtablett;
 • omedelbart planterar ett bladskär i en torvtablett eller en lätt blandning.

Hur man multiplicerar gloxinia med en lövskärning

Först och främst måste du lagra rena eller bättre med ett nytt blad eller skalpell. Av en vuxen hälsosam växt, klippa bladet så att en stam 2-2,5 cm kvar kvar på bladplattans botten.

Uppdelning av ett gloxiniablad för växtspridningTa inte till avel gamla, blekna eller omvänt, bara öppna unga blad. Om gloxinium är liten, finns i de nedre delarna “baby” första löv – de är inte heller lämpliga för att få unga rosetter.

Om gloxiniabladet är stort kan du klippa det i fragment med separata vener, så att när du multiplicerar gloxinia, som i bilden, och bryr dig om växten, får du fler dotterutlopp.

Bladen sänks försiktigt i storleksbestämda genomskinliga glasögon fyllda med kokt vatten vid rumstemperatur.

Doppa inte stjälken djupt in i vätskan. Detta kan provocera utvecklingen av rot. Det räcker att vattnet inte skulle täcka mer än en centimeter av längden av sticklingar eller ett fragment av bladet.

På toppen av glaset med materialet för reproduktion av gloxiniaöverdrag med ett förpackning, utan att klämma eller skada arket. Miniatyrväxthus placeras i värme, i väl upplyst plats, där det inte finns någon risk för direkt solljus. I denna form kommer bladet att förbli i 2 till 3 veckor, tills en callus eller ett fullständigt rotsystem bildas längs klyftans kant. Under dessa dagar, ta hand om gloxinia hemma, som i bilden, när reproduktion av ett impromptu växthus flera gånger försiktigt ventileras.

Related  Vård av nephrol hemma är inte komplicerat

Skapande av speciella villkor för rötning av sticklingarEfter bildandet av centimeter rötter kan bladet transplanteras i jorden. Beroende på florikulturens möjligheter och preferenser kan detta vara:

 • färdigblandning för inomhusplantor baserad på torv;
 • blandning av sphagnum och beredd jord
 • perlit eller vermikulit;
 • sand-torv substratum;
 • mark sphagnum.

Röda bladetInnan används för reproduktion gloxinia arket i jorden vid bottnen av kärlet krävs för att göra dräneringshål och utrusta ett 1-3 cm skikt av riven skum eller annat icke-absorberande material. Överdelen hälls över substratet, vilket är väl fuktat.

Vid plantering är det viktigt att inte smula och inte skada arket, annars vävnaderna på denna plats kommer snabbt att ruttna, vilket gör att hela bladplattan dödas.

Petiole är begravd 5-10 mm så att de rötter och callus som bildas är täckta med jord. Ett litet förseglingsdjup hjälper små rosetter att snabbt bryta igenom till ytan. Och om så behövs kan även substratet kring stekarna hällas.

Rötter och knölar av en ung växtDet jordade arket är återigen, tillsammans med behållaren i vilket den är belägen, täckt med ett paket. Ta hand om gloxinia när den multiplicerar hemma, som i bilden, minskar för luftning och exakt fukt när substratet torkar.

I framtiden måste blomsterhandlaren vara tålamod, eftersom de första dotterns utlopp med en liten nodul i basen kan förekomma endast en månad eller senare. Ibland kan du bara observera knölar. Detta innebär att barnen blir dödade till “viloläge”, och efter ett tag kommer löven nödvändigtvis att visas.

Reproduktion är framgångsrikEfter att ha studerat videon om reproduktionen av gloxinia-blad kan du lära dig alla subtiliteter av processen och visuellt lära känna alla sina steg. Detta hjälper till att undvika misstag i praktiken och framgångsrikt odla dina egna unga rosetter av din favoritblomma.

Related  Metoder för att använda ingefära för viktminskning

Reproduktion av gloxinia av peduncle

För reproduktion av gloxinia används blommor av blommorOm det finns en växt i blomsterhandlarens samling som du vill reproducera, men det finns inte så många löv på busken, kan du använda en annan metod. I det här fallet, ta peduncles, som nyligen visade blommor och multiplicera gloxinium, som ett blad.

För små anläggningar är tillräckligt för att lämna stjälk av 5-6 cm. Överskott skärblad och stjälkar per centimeter är nedsänkt i vatten. Resten av proceduren sammanfaller helt med tillväxten av gloxinia med hjälp av ett blad.

Metoden är användbar vid förökning av gloxiner av sällsynta sorter och hybrider, eftersom risken för spontana mutationer som förändrar växternas utseende och dess blommor i detta fall är liten.

Plantering av stengel glenoksinia sticklingar

Stammen stammar på rotenRot och få en ung växt kan vara från den apikala delen av stammen. Sådant plantmaterial bör ha flera blad och en 3-centimeter stam för nedsänkning i substratet.

Skär skaftet bättre med en kompakt hälsosam busk, innan den var i en väl upplyst plats och fått den rätta mängden näring och fukt.

Eftersom marken är planterad ganska stor apikal stjälken, då reproduktions gloxinia denna metod är lämplig kruka med en diameter av 9 cm. I botten av kärlet gör en kraftfull dränering är inte mindre än 2 cm tjockt, och somnar ovanpå lättvikts lös substrat, väl genomträngligt för luft och vatten.

Försök att inte trycka eller skada, 2 cm-stammen är begravd i marken, förvattnad med konstant vatten vid rumstemperatur. Substansen av stemning är lätt komprimerad för att ge skottet en stabil vertikal position.

Precis som vid förökning av gloxinia med blad, är krukan med handtaget täckt med ett paket på toppen och lämnat på spritt ljus i värmen tills växten tar rot. Vid behov sugs fröplanten, och jorden smutsas försiktigt med en finfördelare, försöker att inte komma på bladplattorna. En månad senare ger växten rötter och det kan överföras till det normala odlingssättet.

Related  Ursprung och intressanta fakta om asparges

Hur man delar upp knölen på rätt sätt?

Nodlar av gloxiniaDet är svårare och riskabelt att använda för reproduktion av gloxinia knölar, eftersom utseendet av rutt eller torkning leder oundvikligen till irreparabla konsekvenser. Faren förvärras av det faktum att de skärda knölarna är mycket längre än de gröna delarna av växten, acklimatiseras och återställs. Och först därefter börjar tillväxten av nya försäljningsställen på dem.

Hur man multiplicerar gloxinium genom att dela en knöl? Och vad är särdragen att ta hand om en växt efter en sådan operation?

För denna metod är endast stora knölar lämpliga:

 • diameter inte mindre än 5 – 6 cm;
 • med en elastisk frisk yta utan tecken på råtta, svampinfektioner eller annan skada;
 • med väckande tillväxtpunkter, och ännu bättre med skott ca 2 cm höga.

Dela knölen med ett desinficerat skarpt blad i delar så att varje fragment har sin egen bakterie eller potentiella tillväxtpunkt. Plåtsorter bearbetas krossade till pulverets tillstånd med aktivt kol eller, om detta medium inte är, måla över med ett lager av grönt. Till knollen är mindre skadad i jorden, den torkas och dessutom belagd med trädgårdsdamp. Denna åtgärd kommer att bidra till att bakteriella eller svampinfarkt av planteringsmaterial som används vid reproduktion av gloxiniaknölar undviks.

Unga växterDelar av knölen, inte begravd, är inbäddade i ett fuktigt substrat. I framtiden är vården för gloxinia under dess reproduktion i mycket exakt vattning. Om jorden är för generöst hälld, döber knölen i de flesta fall.

För plantering är det mer lämpligt att ta genomskinliga glasögon för att ständigt övervaka utvecklingen av rotsystemet och knölarnas tillstånd. För måttlig vattning kan du använda en sump med vatten och en wick och för att fukta ytskiktet på jorden ta en spruta med en tjock nål.

När de vita friska rötterna täcker hela volymen av jord och rosettet på toppen av knölen blir starkare överförs anläggningen till en permanent kruka.

Video om reproduktionen av gloxinia