maskrosor har läkande egenskaperMaskros är en av de vanligaste örtplantorna på norra halvklotet. Det är inte överraskande att maskros, medicinska egenskaper och kontraindikationer fortfarande är i fokus för medicinsk vård, har länge fungerat som ett råmaterial för läkning av infusioner och lotioner.

Maskros: beskrivning och distribution

alla delar av maskros är användbaraFörst när snön kommer ner, i Rysslands mellansektion avslöjas de gula blomställningarna av maskrosor. På sommaren sker blomningen 1-2 gånger, där den gyllene kepsen blir ett moln av flygskärmar som flyger till många tiotals och hundratals meter. På grund av den höga hastigheten av förökning och anspråkslöshet, blev kulturen i en stor del av områdets sträckor ett ogräs.

Perenn rhizom växt med rosett och blomställning korgar på upprätt stjälkar ihåliga lägger sig på vägkanter, gräsmattor och obebyggd tomtmark, det vill säga nästan överallt. Få näring och fukt under de mest ogynnsamma förhållandena maskrosdrogen hjälper till med en kraftfull stamrot. Och han, och bladen och stammarna på växten är rika på vit mjölkjuice, som i luften oxiderar och torkar ut ändras färg till brunbrun.

Som en följd av en omfattande studie av maskros egenskaper, blev det klart att bioaktiva ämnen finns i alla delar. Vad är värdefullt i växtråvaror? Vad är användbart för en maskros?

Biokemisk sammansättning och användning av maskros för hälsa

terapeutiskt maskros teMaskrosor används traditionellt i folkmedicin, det accepteras av den officiella farmakopén. Detta erkännande av växten beror på dess rika biokemiska sammansättning.

Dandelions terapeutiska egenskaper och kontraindikationer till dess användning är resultatet av arbetet med aktiva substanser i rhizomer, stjälkar, blommor och blad av växten:

 1. Buketten med vitaminer innehåller sådana väsentliga föreningar som karoten, B-vitaminer, askorbinsyra, vitaminer PP och E.
 2. Maskros är rik på organiska syror.
 3. Vegetabiliska råvaror innehåller terpener, flavonoider, hartser och bittra, eteriska oljor och tanniner.
 4. Kompositionen innehåller glykosider, inulin och aspargin.
 5. Mineralkompositionen är också bred. Bland mikro- och makroelementen, järn och mangan, kalium och bor, koppar och fosfor, kalcium och andra väsentliga komponenter.

Terapeutiska egenskaper hos maskrosblommor beror på det stora antalet vitaminer, inklusive askorbinsyra och lutein, proteiner och mineralsalter. Gul maskros perianth är ett råmaterial för den ursprungliga sylt, som växten överför solljus, mineraler och proteiner.

Användbara egenskaper hos växtdelar

sallad av maskros lövI långsträckt, med en skuren kant innehåller löv av växten samma föreningar som i gula, fluffiga blommor. Men det finns mycket mer proteiner och fosfor i grönska, så ungt löv används som en värdefull kostprodukt, och lägger till sallader, snacks, marinader och pajfyllningar. Vid vikt av användbara egenskaper vid blad av en maskros finns också kontraindikationer. När du växer i grönska ackumulera bitterhet, ändra smaken av lövverk, vilket inte är så trevligt att äta.

essentiell olja från maskrosorMest av allt användbara ämnen i den mäktiga, stammen rötter av maskros. Deras vita täta tyg innehåller:

 • komplex av organiska syror;
 • feta oljor;
 • glykosider involverade i syntes och regenerering av vävnader;
 • tanniner;
 • slem;
 • bitterhet;
 • gummi;
 • dietfibrer, inklusive inulin.

Vilka är de terapeutiska egenskaperna och kontraindikationerna till roten till en maskros? Alla listade ämnen är mer eller mindre användbara. Den spelar en särskild roll inulin, som fungerar som en naturlig sorbent mata gifter och avfall, stimulerar matsmältningen och fruktos bildas i magen och dess derivat.

Användningen av maskros för hälsa: egenskaper och omfattning

friska maskrosorMaskros – en växt, örter och rhizomer som har förstärkning, stimulerande egenskaper. Irreplaceable vitaminer, mineraler och aminosyror kompletterar de utarmande kroppsreserverna, levererar den med energi och skapar en reserv för utveckling, regenerering, förnyelse.

Dessutom beredningar baserade på växtråvaror, och används för maskros hälsa fördelar:

 • normalisera metaboliska processer;
 • stimulera arbetet i mage och tarmar;
 • öka produktionen av magsaft;
 • minska kolesterol, minska risken för ateroskleros eller underlätta sjukdomsförloppet;
 • hjälp med högt blodtryck och hjärtsvikt
 • minska smärta
 • tack vare bitterhet, irriterande smaklökar, ökning av aptiten;
 • arbeta som kolagogue och diuretika
 • ha en diaphoretic och antipyretic, liksom en expectorant effekt;
 • försämras mjukt
 • motstå inflammation
 • lugna och, om nödvändigt, tonen upp.

torkad maskrosMaskros beneficial effekt på blodets sammansättning, aktiverar produktionen av röda blodkroppar och leukocyter, som är utformade för att bekämpa inflammationskällorna. I listan över terapeutiska egenskaper av maskros och kontraindikationer till dess användning – baktericida, anthelmintiska, antifungala effekter.

Indikationer för användning av maskros

torkad maskrosrotMaskrosan har många användbara egenskaper som används i folk och officiell medicin. Maskros används som ett restorativt och metaboliskt stimulerande medel. Herbalberedningar som är rik på inulin är användbara vid diabetes. De stimulerar metabolismen, upprätthåller lipidbalansen och är effektiva för att förlora vikt och sjukdomar i immunsystemet.

Av samma anledning är te från en maskros full med en önskan att rengöra kroppen av toxiner och toxiner. Fytoterapi med hjälp av denna växt hjälper till att förbättra blodkompositionen, avlägsna säkert svullnad, bibehålla hälsan hos ben och leder. Med reumatism och artrit, kan maskros inte bara läka, utan bedövar också.

Som en diuretisk maskros hjälper till att hantera effekterna av matförgiftning, ökat blodtryck, svullnad.

Samtidigt leder behandlingen inte till kaliumbrist, men det motstår utvecklingen av patogen mikroflora, har en antiinflammatorisk effekt och är ordinerad för blödersjukdomar och njure.

Växten har antipyretisk, diaphoretisk verkan, som är användbar för andnings- och säsongsvirussjukdomar. Te från maskros normaliserar sömn, upprätthåller tonen i kroppen och lindrar symtomen på stress.

ljus solig blommaPreparat baserade på maskros är användbara för förstoppning, syndromet “latma mage” och andra problem i matsmältningskanalen. Växten, om den används som instruerad av en läkare, är effektiv i leversjukdomar.

Roten av en maskros i onkologi används som ett stödmedel som naturligt stimulerar regenerering, som har reningsegenskaper. Dessutom, maskros förbättrar blodets sammansättning, lindrar inflammation och upprätthåller en normal metabolism.

Med extern applikation bidrar maskrosgräset till behandling av akne, eksem, vårtor och torra halshinnor, liksom brännskador, sår och andra inflammatoriska processer.

Kontraindikationer för användning av medicinsk maskros

blomningen av maskros har kommit till slutetEn hög koncentration av bioaktiva ämnen är inte bara en garanti för användbarhet utan även en riskfaktor. Det är inte konstigt att vid vikt av användbara egenskaper hos en medicinsk maskjon finns också kontraindikationer.

Te, avkok och andra beredningar baserade på växtråvaror kan inte tas om gallblåsan störs och gallrörets obstruktion. Kontraindikationer är sjukdomar i mag-tarmkanalen, till exempel gastrit, peptisk sår. Även en matsmältningsstörning kan förvärras på grund av maskrosens laxeffekt. Samma effekt, liksom irriterande effekt, är oönskade under graviditet och för småbarn.

Komponenter av växtråvaror kan orsaka allergisk reaktion, klåda, puffiness, rodnad i huden och slemhinnor.

Att använda maskros i traditionell medicin var verkligen användbar, försumma inte de rekommenderade doserna. Och innan du sätter på örtte, avkok, lotioner, behöver du konsultera en läkare och få sitt godkännande.

Vid överdosering av en maskrosbaserad åtgärd är sådana negativa reaktioner som matsmältningsbesvär, yrsel, illamående möjliga.

När ska man samla maskrosrot för medicinska ändamål

rooting av maskrosrötterInnehållet av användbara ämnen i växtråvaror varierar beroende på säsong. Om du samlar rötter och lämnar vid fel tid, kommer fördelarna med att ta drogen att minskas betydligt.

När man skördar en maskros, så att växtens medicinska egenskaper maximeras? Det är bäst att gräva rötterna på hösten, när växten ackumuleras silt för vinning eller början av våren innan blomningen börjar.

Stora rötter kan inte extraheras manuellt, så en skarp bajonettskovel krävs på arbetsstycket. När växterna grävas och tvättas torkas de på trä- eller plastpallar. Efter 4-5 dagar kvar i skuggan, i ett torrt ventilerat rum är råvaran klar för förvaring. Vid 40-50 ° C går processen snabbare, men temperaturen behöver inte ökas, annars kommer de flesta av vitaminerna, eteriska oljor och syror enkelt att indunstas.

Gräs, till skillnad från en maskros rötter för medicinska ändamål samlas in när växten redan blommar. Helt torkade råvaror förvaras i glasbehållare eller i papperspåsar, skyddade mot fukt och solljus.

Video om livets elixir – maskros