vetekliIdag väljer fler och fler anhängare av hälsosam kost att inkludera i deras diet vetekli. Det är en produkt som erhålls till följd av bearbetning och produktion av spannmål. Under lång tid ansågs det vara värdelöst och användes endast som foder för djur. För närvarande är mycket information redan känd om fördelarna med vetekli. Deras användning rekommenderas i många dieter. Med hjälp av vetekli är tillståndet normalt för många sjukdomar. Men för mottagning av kli för att bara ge nytta, behöver du veta några funktioner i produkten.

Vete kli: fördel och skada, hur man tar

granulerad kliDet yttre skalet av spannmål, som tjänar till produktion av kli, är en brunn av biologiskt värdefulla ämnen. Samtidigt är produkten lågkalori, därför rekommenderas aktiva specialister inom hälsosam kost och näringsämnen.

Användbara kvaliteter av vetekli förklaras av följande kemiska sammansättning:

 • vitamin A;
 • kalium;
 • vitamin E;
 • magnesium;
 • natrium;
 • fosfor;
 • vitaminer i grupp B;
 • kalcium;
 • koppar;
 • fiber, såväl som kostfiber;
 • proteiner;
 • jod;
 • fettsyror.

I butikerna kan du se både granatkornet granulat och inte granulerat. Det finns ingen särskild skillnad om endast produkten erbjuds i sin rena form.

Ordinarie kli produceras oftast utan tillsatser. Men i kompositionen av granulat kan ofta vara närvarande socker, salt eller till och med olika dofter, utformade för att förbättra smaken. Därför, om du vill ha mottagandet av produkten för att få så mycket nytta som möjligt, är det därför värt att ge företräde till markkli.

Vad är användbart för vetekli?

doserad konsumtion av vetekliInnehållet i kli av vete ämnen har en positiv effekt på människokroppen:

 1. Att komma in i magen, de ökar i storlek, vilket ger en känsla av mättnad. Den här egenskapen är särskilt viktig för dem som vill gå ner i vikt. Det hjälper också att eliminera allt onödigt från tarmarna – toxiner, slem. Detta minimerar sannolikheten för förstoppning, liksom utvecklingen av koloncancer. Det är därför som vetekläder med förstoppning rekommenderas av många nutritionists.
 2. Fiber, som finns i kornets skal i stora mängder, gör att du kan bli av med dysbios. B-vitaminer stimulerar bildandet av magsaft.
 3. Det är känt att kli hjälper och med hjärt- och kärlsproblem. Användningen av produkten bidrar till att normalisera kolesterolhalten i blodet. Sannolikheten att det kommer att bli ett hjärtinfarkt eller sådana hjärtsjukdomar som en arytmi, en takykardi minskar.
 4. Vete kli, vars sammansättning är mycket varierad, oersättlig för problem i mag-tarmkanalen. Användningen gör det möjligt att normalisera matsmältningen på kortast möjliga tid.
 5. I kampen mot fetma kommer vete kli också att hjälpa, vars kaloriinnehåll är mycket lågt. Cellulosa hjälper till med överskott pounds, vilket bidrar till långsam matsmältning av kolhydrater i kroppen. Det finns en känsla av mättnad, det är redan svårt att äta mer än planerat. Därför är vetekli för viktminskning ett enkelt men effektivt botemedel. Samtidigt rekommenderas kli för diabetes mellitus, eftersom deras användning kan avsevärt sakta ner processen för att öka glukosen i blodet.
 6. Kli är lika användbart för både kvinnlig och manlig kropp. Användbara fettsyror, nämligen Omega-3 och Omega-6, tillåter att östrogenhalten hålls i det normala tillståndet. När du lägger till produkten i kosten kommer du att skydda dig från förekomsten av sjukdomar som bröstcancer. Män i sin tur kan normalisera prostatakörteln.

Vete kli: hur man använder

normen att ta kli åt gångenSom havre- eller rågklid kan vete ätas som tillsats i olika rätter – sallader, cocktails, kislar, fiskkött, porridge och mycket mer. För maximal nytta är det dock värt att hålla en viss dos av att ta produkten. Det kan användas som ett oberoende terapeutiskt och profylaktiskt medel. Det finns två alternativ för detta:

 1. Blötlägga klitten i förväg. En viss del av kli häller kokande vatten och låt stå i 30 minuter. Töm därefter överskottsvätska och sväll upp kliuttaget i denna form. De kan också tillsättas spannmål eller andra lämpliga måltider.
 2. Ta i torr form. Ta markkli, pressad med mycket vatten – minst 1 glas.

Precis som någon produkt som inte är känd för kroppen, bör kli användas med försiktighet. Öka dosen gradvis. Börja med 1 tsk. per dag, följa denna volym i 2 veckor. Då kan du öka den dagliga dosen till 3 tsk. (en sked tre gånger om dagen).

Observera att maxvolymen är 4 matskedar. Denna regel bör inte brytas, eftersom du riskerar att skada din kropp.

Kursen ska vara minst två månader. Så fort fördelarna med att använda denna produkt är märkbara, bör du omedelbart börja minska dagskursen.

Vete slem för viktminskning: hur man tar

växa tunt med vetekliVete flingor rekommenderas ofta som en kostprodukt som gör att du kan gå ner i vikt på kort tid. För detta ändamål borde de förbrukas strax innan måltiderna, vilket gör att matsmältningssystemet fungerar. Som nämnts ovan ökar kli i volymen vid intag, vilket minskar aptiten. Det finns en känsla av mättnad, så nutritionists kräver ofta att äta dem till middag. konsumtion av kli med kefirOm du vill se mottagandet av sådana flingor så mycket som möjligt kan de läggas till yoghurt eller kefir med låg fetthalt. För att göra det är det lämpligt att låta dem brygga i kokande vatten så att de kan svälla.

Regelbunden förbrukning av veteflök gör det möjligt att uppnå en positiv effekt. Det är emellertid väldigt viktigt att inte överskrida daglig dos och maximal tillåten längd på kursen. Tillsammans med skadliga toxiner och slaggar med långvarigt intag av kli, kommer också användbara ämnen att utsöndras från kroppen. Detta har många konsekvenser, bland annat kalciumets obalans.

Kontraindikationer att använda

Trots deras användbara egenskaper kan kli också skada om de tas i närvaro av följande sjukdomar:

 • gastrit;
 • problem med duodenum
 • kolit;
 • individuell proteinintolerans
 • postoperativ period
 • Magsår.

Det är inte nödvändigt att ge sådana flingor till barn, eftersom en växande organism är svår att klara av att smälta sådan grov mat. Denna produkt är skadlig för kvinnor som bär frukten, eftersom det hjälper till att ta bort från kroppen inte bara skadliga men även användbara ämnen.

Om du fortfarande väljer att systematiskt ta en sådan kli, är det väldigt viktigt att hålla sig till rätt dricksregimen. En dag ska vara full (om du konsumerar 1 till 3 tsk branmalet) minst två liter vatten. För att undvika allvarliga konsekvenser innan vetebranintaget inträffar är det värt att rådfråga en näringsläkare, en läkare eller en specialist inom hälsosam kost.

Fördel och skador på kli – video