användbara egenskaper av enbär bärJunipers släkt är en av världens äldsta representanter. Det är inte förvånande att enbärsbären, medicinska egenskaper och kontraindikationer för användning av liten blåaktig blåaktig frukt var av intresse för människor för flera tusen år sedan. Med utvecklingen av vetenskapen blev det lättare att avslöja alla hemligheter i en vintergröna växt. Det visade sig att under huden av vanlig frukt är det ett helt biokemiskt skafferi fullt av ämnen som aktivt påverkar människors hälsa och välbefinnande.

Historiska källor nämner att förmågan hos enbärbär att skydda vin från surning var känt även i det antika Rom. I Medelhavsländerna och i Skandinavien finns enbärsbunkarna i marinader och kryddor för kött och fisk.

Det finns många typer av enbär i världen, men bara en – enbär av en vanlig frukt – ger fördelarna.

Funktioner av strukturen och samlingen av enbärbär

tinktur av enbärbärDenna växt, mest typiska för Ryssland, finns i skogsbältet i den europeiska delen av landet, i Sibirien och i Uralerna. Höstgröna buskar hittar ljusa ställen på kanten och i borsten av björkskogar, under tallar, på sluttningar av raviner och steniga åsar, på övervuxen avverkning.

Vid insamling av medicinska råvaror är det viktigt att inte misstas! Endast shishkoyagoda enbär kan vara användbar, används i matlagning, folkmedicin och officiellt bekräftat tillgången på medicinska egenskaper.

Avrundad, med en diameter av 6 till 9 mm, är frukter vid mognadstid nästan svart med en lila eller brun färgfärg. Smidig hud är täckt med en tät blåaktig beläggning, under vilken spåret, som avviker i tre strålar, tydligt urskiljs. Under ytan är dold en karaktäristisk arom och kryddig tårtspicy smak av grönt kött. I varje enbärsbär, som i bilden, finns det 2-3 frön.

Related  Morotjuice är bra för hälsan, men kan skada

Den bästa tiden att skörda bär är i september och oktober, när massan ackumulerar maximal mängd näringsämnen. För att gå till väskan var det bara mogna frukter, under buskarna lägger man segel, film eller annat material och sedan försiktigt knackar på buskens grenar och bagage, skaka tallkottarna. Vidare sorteras och torkas de utan att tillgripa värme. Det är viktigt att det finns ventilation i rummet, det är torrt, rent.torkade enbärbär

Torkade enbärbären förvaras i glasbehållare, i pappers- eller linnepåse, skydda mot damm, solljus och fukt.

Biokemisk sammansättning av enskenkottar

De helande egenskaperna hos enbärbär och kontraindikationer som förhindrar konsumtionen av frukt är direkt relaterade till de många bioaktiva komponenterna i massan.

mogna enbärbärSöthet av bär ges till naturliga sockerarter, främst representerade av fruktos och glukos. Tartness bestäms av närvaron av organiska syror, till exempel askorbinsyra, äppelsyra, myrsyra, naturliga bitterhet och hartser, tanniner och glykosider. I massan, och särskilt i den blåaktiga huden, finns pektiner och vaxliknande föreningar, fettoljor, flavonoider och fytoncider. Juniper frukt är rik på mineralämnen, men den viktigaste skatten av bär är en essentiell olja, vars koncentration uppgår till 2%.

Den “frodiga” buketten av användbara komponenter gick inte obemärkt. Fördelarna med enbärbär idag är uppskattade av experter inom folk och traditionell medicin.

Applicering av enbärbär: sfärer och metoder

dricka från enbärbärI folkmedicin på grundval av sådana råvaror, avkok, alkohol och vatteninfusioner är beredda. Bär konsumeras färskt, ofta används vid matlagning och vid produktion av alkoholhaltiga drycker. För medicinska ändamål har blå doftfrukt hittat ansökan:

 • som ett naturligt diuretikum och baktericidmedel för urolithiasis, cystit och andra patologier i urinvägarna;
 • som ett expektorant antibakteriellt medel för respiratoriska och ENT-sjukdomar;
 • Som stimulerande av sekretorisk och matsmältningsfunktion.

Related  Att lära sig att ta hand om zigokaktusom

Användningen av enbärbär är indicerad med förvärrad aptit, tecken på “lata” tarmar eller jäsning. I alla dessa fall visar frukter av en mycket blygsam typ extraordinära bakteriedödande förmågor. shishkoyagody:

 • ha en aktiv rengöringseffekt
 • arbeta som en naturlig stimulans för urino-genitala, matsmältnings- och andningsorganen;
 • förbättra slemhinnans tillstånd;
 • kämpa med den patogena floran.

Med en snygg, godkänd av läkarens behandling ökar enbärbären laktation. Traditionell medicin rekommenderas som ett effektivt botemedel mot behandling av angina pectoris. Bad med avkok lätta de smärtsamma manifestationerna av gikt och reumatism. Sirap på naturliga råvaror har en generell förstärkningseffekt under hösten-vinterns perioden, uppfriskar med ökade fysiska och mentala belastningar.

beredning av ett botemedelBeredning av läkemedel:

 • för buljong ett glas vatten kräver en sked av krossade torra enbärbär och 8-10 minuter, under vilken kompositionen kokar på en liten eld;
 • för te hälls en handfull torkad frukt i ett glas kokande vatten och väntar på 6-10 minuter;
 • För sirap per 100 torra frukter ta 500 ml vatten, socker eller honung efter smak.
 • för infusionen fylld med ett glas kokande vatten en handfull bär infunderas i upp till 8 timmar.

Tinktur av enbärbär bereds baserat på 100 ml alkohol eller 250 ml vodka på en matsked torkad frukt. I värme och med regelbundna skakningar infiltreras läkemedlet i 8-10 dagar, varefter det kan filtreras och användas för det avsedda syftet.

Med stomatit, inflammatoriska processer i halsen och nasofarynx, liksom med obehaglig lukt från munnen rekommenderas det att tugga fräscha frukter. De har inte bara en positiv effekt på slemhinnan, utan även fortsätter att påverka matsmältningskanalen.

Den doftande, tärda enbärsfrukten uppskattas av kulinariska experter. De lägger till en piquant smak på kött och fisk, hjälper till att bevara kvaliteten på rökt mat, heta, bakade rätter och pickles längre. Stark alkohol naturlig smak förmedlar hartsartad frisk lukt. I matlagning används enbärsbär i stor utsträckning vid tillverkning av kvass och mors, söta och nationella bageri, sura och betande grönsaker.

Related  Subtilitet av kaktusvård hemma

Kontraindikationer för användning av enbärbär

Det finns kontraindikationer för användningen av bärDen biokemiska kompositionens rikedom bestämmer inte bara de medicinska egenskaperna hos enbärbär, utan också kontraindikationer, som inte i något fall kan försummas. Blå frukter och alla produkter baserade på dem är förbjudna i den akuta banan av jade. Okontrollerat intag av örtberedningar kan förvärra situationen, orsaka blödning och komplicera ytterligare behandling.

Överge användningen av växtbaserade läkemedel som kan orsaka sammandragningar i livmodern och provocera missfall, följer framtida mammor.

Det är inte nödvändigt att testa ödet för en oberoende behandling av enbärbär i närvaro av diagnostiserade akuta och kroniska sjukdomar i matsmältningssystemet och njurarna. Även i avsaknad av kontraindikationer bör antagningsförloppet inte vara längre än två månader.

Video om de helande egenskaperna hos enbär