aprikoskärnorFruktavfall – det här är definitionen som oftast får aprikosben, vars fördelar och skador inte beaktas. Många människor inte ens gissar hur utbredd aprikoskärnor är inom medicin, kosmetologi och matlagning. Vad är speciellt om aprikosstenar och hur används de bäst?

Ingredienser av aprikoskärnor

skalade kärnor av aprikoskärnorDenna produkt innehåller:

 • vitaminer (B17, PP);
 • mineralämnen (järn, kalium, fosfor, kalcium, magnesium);
 • hydrocyansyra;
 • 0 g proteiner, 27,7 g fetter, 56,3 g kolhydrater (baserat på 100 g kärnor).

När vi talar om fördelar och skador på aprikoskärnor kan vi inte nämna den olja som produceras på grundval av dem. Dessutom innehåller kärnorna av vissa sorter upp till 70% av ätbar olja. Denna produkt är i sin tur rik på:

 • fettsyror (linolsyra, palmitinsyra, oljesyra);
 • fosfolipider;
 • vitaminer (A, C, B, F);
 • tokoferoler.

Kaloriinnehållet i aprikoskärnor är 440 kcal per 100 g produkt. Därför rekommenderas de ofta att idrottare konsoliderar massan.

Aprikosben: användbara egenskaper och kontraindikationer

Kärnan i aprikosbenet, som är dolt bakom skalet, innehåller ett helt komplex av värdefulla ämnen och har en märklig men inte repulsiv smak. Användningen och skadan av kärnan i aprikoskärnan är inte känd för de flesta människor. Det börjar med positiva egenskaper. Först av allt är aprikosens kärna ett naturligt anthelmintiskt och antiparasitiskt medel. Det innehåller också ämnen som har en positiv effekt på kardiovaskulärsystemet.

vitamin B17 i aprikoskärnorNärvaron av vitamin B17 förvandlar aprikoskärnor till naturliga “mördare” av cancerceller. Det benämnda vitaminet innehåller cyanid, vilket bidrar till att förstöra cancerceller.

Ju varmare benet, desto mer vitamin B17 i dess komposition.

Det är viktigt att veta och användbara egenskaper och kontraindikationer till aprikosstenarna. I synnerhet innehåller aprikoskärnorna hydrocyansyra, som i stora mängder blir gift. Stark bitterhet indikerar en hög koncentration av organiskt gift. Anledningen till amygdalins bittiga smak är källan till hydrocyansyra. Därför kan okontrollerad användning av aprikoskärnor orsaka förgiftning. Problemet kan orsaka mottagning av 20-40 g av en produkt.

Skador på kärnorna minimeras om de förkokas eller torkas i ugnen. Under påverkan av hög temperatur förstörs skadliga komponenter.

De gamla kärnorna av aprikos kan vara farliga. Poängen är att cyanidhalten ökar med tiden. Därför rekommenderas det inte att ta dem.

Related  Hur man odlar hemma bonsai sakura

aprikosgrenAprikosstenar är kontraindicerade när:

 • diabetes mellitus;
 • leversjukdomar;
 • problem med sköldkörteln;
 • graviditet.

Tecken på förgiftning uppträder som regel inom 5 timmar efter att produkten tagits. Peka på förgiftningen kan ett brett spektrum av symtom. Först och främst är det: slöhet, huvudvärk, illamående och spasmer i magen. I allvarliga fall kan kramper, svimning eller uppkomsten av akut hjärtsvikt uppstå.

Applikation av aprikoskärnor

separation av färska kärnorMedicine. Olja från aprikoskärnor är grunden för många läkemedel. Bones själva anses vara en naturlig “kemoterapi”. Men det är viktigt att veta hur man tar aprikosben från cancer. Cyanid, som finns i kärnorna, i små doser förstör cancerceller, men stora antal börjar lida friska celler.

En dag kan konsumeras inte mer än några kärnor. Deras mottagning kompletteras bäst med dina favorit frukter.

Kärnor av aprikoskärnor, bryggda som te, används för hjärt-kärlsjukdomar. De är också användbara för bronkit och övre luftvägarna. Högkalorinnehållet i aprikoskärnorna gör det möjligt att rekommendera dem som näringstillskott vid höga fysiska belastningar.

Aprikosolja används ofta i kosmetologin. De ämnen som finns i det, har en positiv inverkan på huden, saktar processen för att det blir förvirrande och förbättrar nagelförhållandet och håret.

aprikos och mandelCooking. Kan jag äta aprikosfrön? Svaret är givetvis ja. Dessutom används aprikospipor ofta av konditorier för att göra glasyr, karamell, godis, yoghurt, krämer, glass, våfflor och olika bakverk. Kärnorna av vissa sorter av aprikoser används som ersättning för mandel.

Erfaren matlagningsexperter rekommenderar att du lägger krossade aprikosben i komposter, sylt, bakverk och glass. Detta ger disken en uttalad aprikosskugga.

Skadorna och fördelarna med aprikosstenar är nära relaterade till en viss persons hälsa. Därför ska du alltid konsultera en läkare innan du använder den här produkten.

Related  Secrets of application och läkning av cedar eterisk olja

Vitamin B17 i aprikosben – video