Typer av hortensior, odling, vård

hortensia i trädgårdenHortense hör till familjen buskar, är känd för sina vackra sfäriska blomställningar. Det växer i asiatiska länder, Kina och Japan. Det finns mer än 70 olika prydnadsväxter och lianor. I Ryssland odlas oftast växande trädgårdar med stora blad.

Typer av hortensior för förortsområden

trädgårdsdekoration - hortensiaInte alla arter och sorter är lämpliga för ryska trädgårdar. Växter är indelade i lövträd och vintergröna. De senare växer endast i regioner med ett varmt klimat.

Lövskaliga arter präglas av stora ovala blad med spetsiga spetsar. Bladets kanter är jämn eller serrated, beroende på vilken typ av växt.

Blomställningar är indelade i typer:

  • med fina kronblad av båda könen, som bildar frön;
  • med 4-5 stora kronblad är infertila.

Vård av hortensia innehåller regelbunden fuktning av marken, befruktning och beskärning av skott. Det är bättre att plantera unga växter under våren så att de kan rota och bära den första vintern bättre. Stenlingar planterade under hösten kan dö.

Blomställningens form varierar beroende på typ av blomma: i form av en pyramid, en sfär, en halvklot eller en platt. Fruktblomställningar ligger i mitten och längs kanterna finns sterila blommor. Det finns sorter där alla blomställningar utgör frön eller vice versa, är ofruktbara.

Hydrangea panikulera

panikhortensiaPanikelhortensan kom till oss från Fjärran Östern. Det är en buske, ca 150 cm hög. Denna art växer bra i områdena centrala Ryssland, det används ofta för landskapsarkitektur och dekorering av trädgårdar.

Blommor hydrangeas uppnår en storlek i diameter upp till 30 cm. Bisexuella kronblad av liten storlek, efter pollination faller snabbt av. Infertila kronblad växer till 3 cm, blommar under lång tid, byter gradvis färgen från ljusbeige till grönrosa med en rödaktig kant.

För full tillväxt måste jorden vara lera, sur. Alkalisk miljö leder till att sjukdomar uppträder.

Växten gillar fukt, jorden är fuktad inom en radie av 1,5 m från stammen. Regelbunden gödning med mineral och organiska gödningsmedel krävs.

Plantera en hydrangea panikulat i områden med bra solljus exponering, skyddad från vindar.

I slutet av februari eller början av mars skärs grenarna av busken. För att skotten ska växa snabbare, skära av sina tips. Till plantans fluffiga blomma måste du klippa skotten så kort som möjligt.

Du kan inte trimma när det finns knoppar och lämnar. Beskärning under juiceens rörelse försvagar hortensia, växten är sjuk och blommar inte i år.

Reproduktion av panikulär hortensia

luft hortensiaDenna växt är svår att reproducera för att uppnå ett positivt resultat med hjälp av tillväxtstimulansmedel.

Det odlar hydrangea panikulera:

  1. Skiktning. Gör en fördjupning, grenböjning till marken. Kasta ett tjockt lager av jord så att toppen är kvar på ytan. Den är knuten till ett vertikalt stöd. Ett år senare bildas ett rotsystem och plantan kan transplanteras. Denna operation utförs under våren eller början av hösten.
  2. Skärning. Efter trimning väljs grenar med 3 till 5 knop. De sätter dem i flera dagar i en vattenhaltig lösning av svag mangan. Innan planteringen i marken behandlas de nedre sektionerna med en tillväxtstimulator. Skott planteras i förberedd mark, fördjupning med 2/3 av längden. Du kan skära stekarna från de gröna skotten och plantera dem i krukor. Kapaciteterna är täckta med en polyetenfilm för att skapa en växthuseffekt.

hortensiautbredning av sticklingarMarken för plantering av stekarna bereds av en blandning av 2 delar torv och 1 del sand. Torv hälls på botten av tanken, och sand hälls på den. Handtaget sätts in så att det inte når bottenskiktet.

Krukor med planterade skott sätter i källaren, fuktar regelbundet jorden. På våren syns skott unga skott och planteras sedan på en permanent tillväxtplats.

De första tre åren kräver mer allvarlig vård av hortensia. Unga växter skördas under vintern. De blir gradvis härdade, de blir resistenta mot minus temperaturer.beskärning av hortensia med en panikel

Om hortensiaen är frusen lämnar den tillräckligt bra och släpper ut nya skott på våren.

Hortensia träd

Hortensia trädgårds hemstad är Nordamerika. Växten är en buske som når en höjd av 1 till 3 m. Den kännetecknas av stora blomställningar i form av en boll eller en triangulär panikel. Färgen är ofta vit, men den kan vara krämig, rosa, blå, beroende på graden och graden av surhet i jorden.

Hortensia träd har många sorter. Deras typer, egenskaper och foton presenteras i tabellen:

klass egenskaper hos foto
Anabel Tål tolererar frostiga vintrar. Den växer till en höjd av 1,5 m, har gräddvit blomställningar och spetsiga blad. Blomningsperiod från slutet av juli till september.  typ av anabel
sterilis Den älskar fukt, men vatten bör inte stagnera i marken. Kräver en dräneringsanordning och regelbunden vattning.  sterilis grade
Terry Det präglas av grönvita blommor som liknar pälsliknande fluffiga bollar. terry sort
Pinkies Pink Blomställningar av en rödaktig nyans i form liknar en pyramid.  rosa blomma
Bounty En frodig blomställning består av många små vita blommor.  bounty grade
Hyers Starburst Har stora vita blomställningar. Blomningsperioden fortsätter till den första frosten. Tål tolererar svåra vintrar.  sort hayers starberst
Inkredibol Under hela blomningen ändras färgen från grön till vit.  grad av inkombination
grandi Älskar fuktighet, tolererar dåligt brinnande sol. Plantera denna sort bättre i penumbraen. Blommor hydrangeas präglas av en triangulär form.  variation av grandiflora
Stark anabel Har väldigt frodiga blomställningar med sfärisk form.  typ av sträng anabel
Rosa Anabel eller Invincible Rosa frodiga blomställningar liknar lillans färg.  märke rosa anabel

Som det kan ses i bilden skiljer sig sorter av hortensia i blomställningens nyans, form och storlek.

Odling av treelike hortensior

frodig blommande av en trädformad hortensiaHortensia trädliknande växer bra i skuggiga områden med loamy syrajord. För gruppplantering av hortensia är marken märkt så att det finns 2 m ledigt utrymme runt varje buske.

Förökning av växten:

  1. Genom att dela busken. Du måste vara försiktig så att du inte skadar hela busken. Marken är fuktad. Vid 15 cm från stammarna gräver jorden med gafflar. Buskar lutas, utan att lossna från landningshålet. Skär av en del av skotten tillsammans med roten med en skarp kniv eller en skärpad skovel.
  2. Skärning. Den avskurna stjälken sätts i vatten med en svag lösning av kaliumpermanganat i flera dagar. Sedan planterades i en välbefruktad jord humus och rikligt vattnas.

Vid plantering av hortensior i marken skärs de 2 nedre bladen och de övre skotten skärs till 2/3. Detta förhindrar överdriven förångning av fukt och växten tar snabbt.

mulching hortensia i ett trädFör en snabbare anpassning är ett litet växthus byggt av metall eller trästavar, på vilka en tät polyetenfilm sträcker sig.

Trädgården hortensia trimmas på hösten och våren, alla skärningar behandlas med manganlösning och toppen är täckt med vax.

hortensia träd i landskapetHortensia planteras på en permanent plats för det tredje året.

Var försiktig med kvävehaltiga gödningsmedel, med deras stora innehåll i jorden försvaga stammen, minska växtens motstånd mot minus temperaturer, leder till busksjukdomar.

Locust Hortensia

hortensia petioles i landskapsdesignEn intressant mängd buskar är hydrangea petiolat. Det skiljer sig från att det inte har en bagage, det refererar till sorter av creeper. Det är populärt i designen av landskapsdesign.

Det finns många sorter som skiljer sig i form av löv, i färg och i höjd. Plantering och vård av hortensia petiolat i förorterna utförs i enlighet med allmänna regler. Växten gillar fuktig surgjord jord, tolererar inte solens strålar, så det är bättre att plantera det i penumbra.

De mest populära sorterna av hortensior, deras foton och egenskaper presenteras i tabellen:

klass egenskaper hos foto
petiolaris Den högsta hortensia med blanka gröna blad. Kan resa upp till 25 m i höjd. Om det inte finns något stöd, sprider det sig på marken, och när det når höjden skapas en bush av en bush. Blomställningar 20 cm i diameter, lätt kräm, corymbose. Det ser vackert ut i form av en häck.  en mängd petiolaris
Kordifoliya Dvärgvariationen, skotten kan nå en höjd av 1, 5 m. Året växer med 10 cm. Blomställningarna av den vita nyansen har formen av en panikel. I mitten finns mindre floretter, och på kanterna är större. Färgen skiljer sig i uttalad honungsarom.  grade of cordifolia
Den linda liana Den når en höjd av 3 m. De vita blomställningarna har formen av paraplyer. Blomningen börjar i början av juni. Den används för landskapsarkitektur, lusthus, låga väggar, balkonger.  grade lockig vinstockar
Miranda Den når en höjd av 10 m. Den präglas av brett löv, med spetsiga spetsar dekorerade med gulaktig eller krämkantning. I bladets mitt finns bleka vita ådror. Vita blommor har en söt lukt.

Liane kan spridas längs marken eller kuvera de vertikala ytorna. Det är vanligt att dekorera bågar, staket, fasader av hus på landet.

Platsen för avstigning väljs mycket noggrant, efter flera år blir det mycket svårt att riva av skotten från stödet längs de kryper.

Den optimala jorden för petiolat hortensia består av blandad i lika stora proportioner:

  • torv;
  • sand;
  • av sodlanden.

Liksom ovanstående sorter multipliceras den petiolerade hortensia med sticklingar och grenar.

petiolär hortensia nära trädet

COF

Att växten inte är frusen och inte priboylo är skyddad för vintern. Välrotsade växter tolereras ganska väl av förkylningen, men den blåsiga sidan kan frysas. I det här fallet kommer blomman inte vara så magnifik. För att rätta till situationen skärs skadade skott i slutet av vintern eller våren.

Rotsystemet av växterna inte kan livnära sig på egen hand, så du måste gödsla marken med mineral- och organiska föreningar 4 gånger per år. För försurning av mark mulching hälls humuslager av löv, bark, barr, sågspån.

Effekt av jordkomposition på färgningen av hortensior

Färgen på blomställningen beror på jordens surhet. Rosa färg dominerar i växter som växer på jordar med låg syrahalt, desto högre PH, desto mer blå färg närvarande i blomställningar.

Om du lägger i marken alun eller järnsalter av 2 gånger per månad, kommer att ändra nyans blom på en blåaktig eller blå.

För att uppnå en förändring av hortensiafärgen måste du öka pH till 6,5. Med syra bildas mindre pH 6, en brist på järn i jorden.

Hortensia odlas för att dekorera hus och parker. Denna växt är oumbärlig i utformningen av landskapsdesign. Den dekorativa busken utstrålar en underbar honungarom och trivs med omgivningen med magnifika stora blommor. Vård av hortensia är inte komplicerad, det är möjligt att odla en vacker buske även för en nybörjare trädgårdsmästare.

Om populära typer av hortensior – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector