Orchid dendrobium i inredningenI botanikernas händer, och senare även fans av exotiska kulturer, föll orkidédendrobiumet från de sydliga regionerna i Asien så långt tillbaka som början av artonhundratalet. Hittills har flera dussin arter av dessa spektakulära växter beskrivits, och de är extremt sällsynta i naturen, och några tillskrivas till och med utrotningshotad flora.

En helt annan situation med orkidéer, som är speciellt uppfödda eller acklimatiserade för odling inomhus. Detta är en av de mest populära växterna från orkidéernas familj. En dandrobium ädel är en erkänd favorit bland blomsterhandlare, en orkidé med kraftfulla saftiga skott, ljusgrönt elliptiskt lövverk och vackra doftande blommor. Växter av denna art togs först till Gamla världen under första hälften av seklet innan sist. Och för skönheten hos dendrobium förtjänade ett tillägg till arten namn, i översättning betyder “ädla”, “utmärkt”, “berömda”.

Ovanlig blomning av orkidéer dendrobiumMen förutom den yttre attraktiviteten har dessa orkidéer en annan fördel, uppskattad av älskare av krukväxter. De anpassar sig helt enkelt till innehållet i rummet, och vård av orkidédendrobium hemma ligger under makten även av en oerfaren entusiast.

Funktioner av orkidéer dendrobium

Börjar sin blommande orkidé dendrobiumOrkidéer dendrobium – det här är främst epifytor, i naturen som inte bor i marken, men ledande existens, knutna till stammarna, rötter och grenar av träiga växter. Orkidéer av detta släkte tillhör den sympodiska typen, det vill säga de bildar nya lövrosettar på rhizomerna vid basen av den gamla.

Dendrobium skott, först upprätt, och med långvarig tillväxt blir boende, täckt med elliptiska eller linjära blad. Under sitt liv, som sträcker sig från 2 till 4 år, når pendobulb av dendrobium en längd på en och en halv meter och sedan bared och dödar sina dotterutlopp.

Blommande orkidéer dendrobium nobilisI bihålorna av växelvis växande lövverk bildas knoppar av blomställningar eller nya skott, som är lätta att använda för utbredning av denbrobium-orkidéreproduktionen. Blommor förenas i höga racemosblomställningar, beroende på typ och mognad hos växten, från 5 till 20 corolla kan öppnas.

Formen av blommorna i orkidédendrobium nobilis och deras unika palett lämnar inte ens kändisarna av denna kultur likgiltiga. Idag kan du hitta och växa i ett plantor med vita, lila, orange och till och med färgglada blommor. Det är därför den här arten är den mest värdefulla för floristerna i hela världen.

Vilka är förutsättningarna för upprätthållandet av orkidéderribium nobilis och vård hemma för representanter för detta unika släkt?

Villkor för odling av orkidéer dendrobium

Orchid dendrobium i växthusetKommer in i huset från affären, blommar dendrobium nobilen och orkidéer av de närbesläktade arterna väl och presenteras ofta för den nya ägaren som ideal, helt obestridlig. Men utan ordentlig vård för orkidédendrobium nobilis hemma, kommer troligtvis inte att kunna blomma upprepade gånger och förmodligen dö.

Faktum är att i växthus, där växter odlas för kommersiella ändamål, använder de tillväxtstimulatorer och långverkande gödningsmedel som ger blomman tillgång till näringsämnen och krafter i flera månader. Ju tidigare växten kommer att falla under lämpliga förhållanden och kommer att känna vårdaren för odlaren, desto längre kommer den att kunna glädja de omgivande människorna med fantastisk blomning, som varar upp till 8 veckor. (Läs om Phalaenopsis orkidéen och ta hand om det)

I naturen är dendrobiums växter med uttalad säsonglighet. I deras utvecklingscykel finns det perioder med aktiv tillväxt, blomning och vilande. Och för varje sådan tidsperiod måste de skapa sina egna villkor.

Med tillräcklig belysning av orkidéen trivs dendrobium med en frodig blommaFör dendrobium, regnskogens orkidéer behöver du ett långt, ljust men inte direkt ljus. Hemma kan detta ske på windows i söder, sydost eller sydvästriktning. På andra ställen när man tar hand om en orkidédendrobium måste man ta hand om konstgjord belysning.

Under den varma årstiden tolererar växten utomhus underhåll, en balkong eller en loggia, det är bara viktigt att temperaturen inte faller under 10-12 ° C, och blomman får inte brännande solstrålar.

Om växten saknar ljus signalerar dendrobium brist på blomning och en mörk nyans av lövverk. Med solens överskott lyser lövverket, blir gult och i den heta säsongen det villts.

Under perioden med aktiv tillväxt under sommarmånaderna känns dendrobium bra vid 25 ° C under dagen och vid 20 ° C på natten. Varmt torrt väder orsakar att växten sakta ner, och ibland stoppar tillväxten. Vid den här tiden finns det inte tillräckligt med vatten. Blomman reagerar positivt på bevattning med varmt, renat vatten.Den aktiva tillväxten och blomningen av orkidéer dendrobium faller under sommarmånaderna

Med början på hösten bör dagens temperatur vara 15-20 ° C, på natten ska luften kylas ytterligare till 7-12 ° C. Belysning vid denna tid ändras inte, men för att vattna blomman som är i svalka bör det vara mycket sällsynt. Om vården av orkidé dervrobium, som i bilden, är hemma korrekt, stimulerar den bildandet av blomknoppar och tillväxten av peduncles. Så snart det finns tecken på en närmande blomning överförs potten till värme.

Växten måste skapa förhållanden med hög luftfuktighetFör en orkidé som ligger i ett uppvärmt rum är det viktigt att behålla inte bara temperaturregimen och ta hand om korrekt belysning. Orchid dendrobium behöver hög luftfuktighet. Och om det på sommaren är växten bekväm i naturliga förhållanden, så på vintern är det nödvändigt att använda hushållsbefuktare eller att lägga en kruka på en pall med fuktigt grus eller mos.

Dendrobium: vård av orkidéer hemma

Till växten rikligt blommar och expanderar, ger nya pseudoblommor, det måste känna konstant vård och stöd från blomsterhandlaren. Vård av orkidédendrobium omfattar:

  • regelbunden vattning
  • topp dressing;
  • bevattning och dusch på speciella heta dagar.

Korrekt vård är ett viktigt villkor för frodig blomningSärskilt frekvent vattning får växten under hela blomningen och tillväxten. Men här är det nödvändigt att ta hänsyn till att den konstanta närvaron i den våta miljön för orkidéens rötter är oacceptabel. Underlaget mellan vattning ska torka upp.

Det bästa sättet att bevattna är att fördjupa sig i filtrerat vatten, vars temperatur är några grader varmare än omgivande luft. Fuktning av marken kan kombineras med toppdressing, tillsättande flytande gödselmedel för orkidé till vatten.

Stimulera blommande kan vara, reglera vattning och flödet till rötterna av näringsämnen. Vid slutet av växtsäsongen minskar vattningen, och toppdressningen avbryts helt tills blomknoppar dyker upp på växten igen. Tidig restaurering av dendrobium som är vanligt för orkidéens sommarvård, aktiverar inte utvecklingen av knoppar, utan tillväxten av dotterutlopp.

Transplantation och reproduktion av orkidéer dendrobium

En typ av orkidé dendrobium hemmaLiksom andra inomhus orkidéer är dendrobium inte särskilt bra för frekventa transplantationer, så denna procedur utförs inte mer än 2-3 år.

Transplantation av orkidédendrobium behövs av flera anledningar:

  • med tillväxten av rötter, förskjutning av substratet från potten;
  • när man avslöjar rot eller skadedjur
  • med försämring av kvalitet och sönderdelning av substratet inuti behållaren.

Växten behöver en speciell grovkornig mark, som kan köpas i affären eller tillverkas oberoende av liten expanderad lera, krossad mos, kokosfibrer, kol och bark av barrträd.

Dotterbroschyr av orkidéer dendrobiumTransplantation är ett utmärkt tillfälle för vegetativ reproduktion av dendrobium orkidéer. Du kan få unga växter på två sätt:

  • Användning för att landa dotterstommarna som bildas på toppen av vuxna pseudobulb;
  • ha fått groddar från de laterala sovande knopparna på skottskäret på stekarna.

Om orkidén är tillräckligt stor kan du dela busken. Men samtidigt i varje ny anläggning lämna minst tre saftiga pseudobulgar. Gamla, förlorade elasticitet skjuter värre formrots och acklimatiseras längre.

Växten ger spädbarnFör stammar av orkidéer är dendrobium och rotad i substratet små rosetter arrangerade med växthusförhållanden. I starkt ljus, i värme bildar växter snabbt rötter för självständigt liv. Du kan transplantera processerna i marken, när flera rhizomer med en längd av 3 till 5 cm visas.

Egenskaper för vården av orkidé dendrobium – video