Rum GusmaniaUnder den tropiska skogen i Central- och Sydamerika kan man se rosetter av saftigt grönt lövverk, över vilket de röda, gula och orange sultanerna stiger – det här är guzmania. Växter uppkallad efter A. Guzman, en berömd resenär och naturalist från Spanien, bosätter sig på bördig jord under plantornas kronor, leder vägen för epifytter, klättrar på rötter och grenar, möts på öppna backar.

Guzmania, som är nära anknutna till ananas, tillhör familjen Bromeliev.

Mellan sig växlar växterna i storlek, bladets färg och livsstil. Bland 120-130 arter av dessa örtartade vintergröna växter finns det många sorter som gynnas av blomsterodlare för att hålla och uppfödas i rumsförhållanden.

Vad är blommans egenskaper? Vilken guzmania leder till huset, och att det så lockar uppmärksamheten hos blommodlare av hela världen?

Egenskaper och ovanliga förmågor hos guzmania-växten

Den ljusa blomman av gusmaniaDet är intressant att i Ryssland och ett antal andra länder är växten mer känd under fel namn. Faktum är att på latin är namnet på den sydamerikanska växten skrivet som Guzmania. Om du tar hänsyn till uttalet av den spanska forskarens namn, är den korrekta namngivningen av kulturen gusmania. Men bland floristerna och i många litterära källor kallas släktet en rumblomma av guzmania.

Svaret på frågan om attraktiviteten hos en växt är mycket enkel. Naturligtvis, älskare av hemodling odlar primärt den ljusa sultanen som bildas på toppen av rosettet. Många nybörjare blomsterister tror felaktigt att det är en blomma av guzmania. Faktum är att det här inte är en blomställning utan bara ett modifierat lövverk – ett ljust skott, som är utformat för att locka uppmärksamheten hos insektsbestämma. En sådan anpassning av växten uppstod på grund av att de riktiga blommorna är extremt små och nästan osynliga.

Gusmanias blommaDet är uppenbart att i flera årtionden har arter av guasman upprepade gånger dykt upp på gränsen till förstörelse, kvar utan pollinering. Att fröna fortfarande är bundna, tyngde enskilda växter guzmanii till list. Vissa arter bildar kleistogamnye blommor, som nästan inte avslöjas, och pollen mognar inuti knoppen och slutar självständigt på pistilen, avslutar processen med pollinering.

Tyvärr är blommande i livet av gusmania bara en sak. I de flesta arter med blekning efter pollination av skotten, dör den gamla rosetten.

Guzmania i det inre av byggnadenDen växande populariteten hos inomhus guzmania blommor har lett till att plantskolorna tänker på att utöka spridningen av dessa örtplantor. I dag står hybrider och sorter för blommorodlare till hands inte bara med skarlet sultansbultar, utan även med rosa, vinröd, apelsin och gult sockor. Det fanns också blandade hybrider, där den gröna färgen på lövverket kombineras med kontrasterande vita eller rosa ränder.

Täta rosetter av spiralväxande löv är väldigt dekorativa, men en sådan struktur hos växten dikteras inte av skönheten utan endast av nödvändighet.

Epifytter som lever på rötter och trädstammar, med hjälp av ett trattformigt utlopp, samlar inte bara fukt, som omedelbart kommer direkt till rötterna, men skapar också egen matning. Tillsammans med vattnet får bladen av löv och rötter partiklar av organiska rester i formen:

  • små insekter;
  • bitar av inaktuella lövverk;
  • smulande skorpa;
  • en liten mängd vindtransporterad mark.

Eftersom de nedre bladen är mycket längre än de övre bladen, utförs samlingen av fukt från det maximala möjliga avståndet från mitten av sockeln. Detta är en annan fantastisk anpassning av gusmania, vilket möjliggör en växt med små rötter och i förhållanden med nästan fullständig brist på näringsjord för att framgångsrikt växa och blomstra. Faktum är att epifytor inte behöver ett kraftfullt rotsystem, men guzmania “uppfinde” en originalansökan för sina rötter.

Guzmania i det vildaAtt vara på en ljus sida av ett träd eller att vara i andra ogynnsamma förhållanden för tillväxt, kan plantorna mycket långsamt och bara några centimeter flytta till var det blir bättre.

Betydelsen av gusmani och dess påverkan på atmosfären i hemmet

Symbolen för manlig livslängd är gusmaniaFör de som bara har en växt är det intressant att se vad som händer och vad den här blomman betyder. När det gäller tropiska växter finns det ofta fascinerande legender eller tecken i litteraturen som är relaterade till egenskaper eller historia för en viss kultur. Jo, det är bara en sak som är välkänt: i hemlandet av växten erkänns guzmaniya som en symbol för människans makt och närmar sig en representant för det starkare könet, uppmuntrar och aktivt handlar om mäns livslängd. Tyvärr finns det inga mer informativa berättelser om guzzmania, men bioenergetik, som studerar växternas inflytande på människor, kan berätta mycket om denna hemblomma.

Kulturen med glänsande långsträckta löv och ett ljust skott på spetsen är en perfekt dekoration för hem och kontor, och en effektiv luftrenare.

Positiv inverkan på energi och tonfolk kommer att känna sig överallt, men hemma är en sådan inverkan mest påtaglig. Som ett rum hjälper blomma guzmaniya att bli av med den smärtsamma depression, förbättra sömn och kommer att ha en positiv effekt på kroppens allmänna tillstånd. Inte bara att den typ av ljusa levande lövverk påverkar positivt den emotionella bakgrunden och kvaliteten på sömnen, lugnar och tonar upp arbetets humör. Att älska “blommande” guzmania bidrar till tillströmningen av energi och uppvaknande av kreativa förmågor.

Ovanlig blomning av gusmania – video