Alissum landning på det öppna markenAlissum har inte, som liljor eller trädgårdar, frodiga blommor, men anläggningen upphör inte att skaffa nya fans. En blygsam alissum, landning och vård på den öppna marken bakom vilken nykomlingen kan fängsla, fängslade med anspråkslöshet, långblommande och honungsgerom som springer över blommorna.

Som prydnadsväxter för öppen mark används flera årliga och fleråriga arter av alissum. Alla är stuntade eller stalkande grödor med stammar upp till 40 cm, små, ibland skarpa blad och samlade i corymbose blomställningar med blommor av olika färger. Eftersom alissum är medlem i kålfamiljen har dess koraller upp till 5 mm i diameter en gemensam struktur med besläktade växter men är väldoftande.

Lukten av blommor intensifieras i soligt varmt väder, vilket lockar många oersättliga i trädgårdsinsekterna till alissumgardinerna.

Alissum används årligen för öppen markering vid utformning av låga randar, i mixborders och i förgrunden av traditionella blomsterbäddar.

snövit alissumI sommarstugan kan du växa en altume på flera sätt:

 • planterar på våren omedelbart till en permanent plats;
 • genom plantor odlade hemma och överförs till öppen mark på våren;
 • med hjälp av höstsåning i jorden för att få tidiga vårskott.

Vad är det bästa sättet att plantera ett alissum i marken när man planterar blommor i en viss klimatzon?

Planterar alissum i det öppna marken med frön

alissum skjuterFrösåning av våren utförs när jorden återvinner och luften värms upp till +15 ° C. I centralremsan bildas optimala förhållanden i mitten av april. I de södra regionerna utförs landningen 7-10 dagar tidigare. I norr kan en lämplig tid på grund av återkommande kallt väder försenas till det första decenniet av maj.

På våren föregår alissumets plantering i det öppna marken och omsorg för växterna före valet av plats och förberedelse av marken. Både annueller och stauder föredrar torr, utan stagnation av vatten, luftade utrymmen med ett ljust underlag:

 1. Marken före sådd rullas, tar bort grödans vegetation och krossar klorna.
 2. Platsen som tilldelats för alissum, vattnas.
 3. Fröer sprids över ytan av substratet och ströms lätt med ett lager av jord.

För att säkerställa spiring och förenkla vården efter plantering i jorden i Sibirien, är alissum täckt med en film eller nonwoven före skottens framkomst. Unga växter på blommorna visas efter 7-10 dagar, och efter 6-8 veckor börjar blomningen. Fram till dess blåses webbplatsen regelbundet och vattnas och de starkare plantorna tunnas och lämnar ett intervall på 15-20 cm mellan dem.

Detta sätt att plantera ett alissum är enkelt. Men om våren visar sig vara långvarig skjuts uppkomsten av skott och blommor upp. I regioner där det finns en sådan risk, inklusive mellanbandet, använder de ofta plantor.

Alissum plantor: plantering och vård på det öppna marken

alissum plantorSädning för plantor sker i mars eller april i grunda, lätta substratfyllda behållare. Primeren är preliminärt fuktad något, och fröet fördelat över ytan och något pressat i marken är täckt med ett tunt lager av jord eller sand.

Alyssum stiger bättre vid en temperatur över +15 ° C, i ett växthus eller växthus, och plantorna måste ventileras för att förhindra kondens.

Skott förekommer mindre än 2 veckor senare. Fram till dess sätts behållaren på en väl upplyst plats. Om plantorna planteras tätt, dyker plantorna. Och när flera riktiga löv öppnas på dem, spenderar de en nypa på toppen, så att alissumet på blommans bädd aktivt böjer. Landning av alissum för utomhusvård utförs i maj eller i första halv juni med ett intervall på ca 20 cm.

alissum på det öppna markenInom 2-3 veckor blommar sådana växter och, med omsorg, förlorar inte dekorativitet tills frosten.

Planterar alissom i öppen mark på hösten

blommar allsumeFöre vinterns plantering av alissum tillåter under naturliga förhållanden att utföra stratifiering av frön och på våren för att få starka växter anpassade till förhållandena på marken.

Stratifieringen ökar spiring, vilket är viktigt vid odling av fleråriga växtarter. Landningen av alissum på det öppna marken på hösten utförs så att frön inte har tid att svälla och proklyutsya. Därför planeras det i slutet av oktober eller november. Torra frön är inbäddade i en tidigare beredd jord till ett djup av ca 2 cm.

För att skydda fröet från förfall, kan en sandkudde tillverkas på furans botten. Över tomten mulch.

Ta hand om alissumet efter att ha planterat på det öppna marken

alissumblomningen kommer till ett slutAlyssum tillhör de mest opretentiösa växterna, innehåll med minimal omsorg. Årliga och fleråriga sorter blommar utmärkt i öppna områden, i många timmar i solen. I det här fallet, vård av alissum på det öppna marken efter plantering är:

 • i vattning, vilket ger jordfuktighet till ett djup av minst 10-15 cm;
 • i luktning och lossning av jorden runt blommorna;
 • i 2-3-faldig toppdressning av växter med mineralblandningar med en minsta kvävehalt, vilket orsakar tillväxten av grönska och minskar intensiteten av blomningen;
 • i avlägsnandet av bleka blomställen.

När blomningen är färdig, börjar agrotechnics för perenner och sommargrödor skilja sig.

Årgångar avlägsnas från blomsterbäddarna, området rengörs av växtrester och gräver. Om detta inte är klart kommer fröskrinorna att öppnas, och på våren kommer sommarens invånare att möta en massiv själv sådd.

frodig blomning av fleråriga alissumNär platsen planterades ständigt är vård på öppna fältet för alissum:

 • i gardinens hårklippning, vilket föreslår avlägsnande av visade blomställningar och beskärning av skott mer än hälften;
 • i vinterns förekomst och lossning av jorden;
 • i skyddet av halväxter från frost.

Skydd för vintern kan fungera som fallna löv, nålar eller ett tätt nonwoven material. Vene skyddas bort, sanitär behandling av planteringar utförs. Växter vattnas och matas.

Videon om spetsarna av alissumet