Lavendel på deras sommarstugaI den många familjen Yakovtkovs finns en massa växter som har både överraskande dekorativa egenskaper och en ovanlig arom och andra användbara egenskaper. Om dacha-ägaren vill att hans webbplats ska dekoreras med lavendel, plantera och vårda i det öppna – ett viktigt ögonblick på vägen till framgång.

En flerårig eterisk oljeväxtkultur upp till 60 cm hög med spikyblå eller lila blomställning blev en symbol för Provence. Lavendel odlas i Medelhavet, och i Ryssland planteras den på Krim och Svarta havets kust i Kaukasus.

Kan en värmeälskande växt ta rot i mittbandet? Hur tämmer man en trädgårdsmästares kultur i Sibirien eller Uralerna?

Bland de växter som är relaterade till lavendel är många av dem som till följd av odling på gårdarna i hemmet var helt jämställda och blev en del av den infödda floran. Och några av dem är alla välkända vilda växter. Denna moderna och oregano, timjan och mint, katt och lofant.

lavendel i krukorFör den södra värmekärleks skönheten är klimatförhållandena i vårt land inte alltid bekväma. Och ändå är planteringen av lavendel i marken möjlig. Det viktigaste är att välja rätt plats, tid och följa vårdreglerna.

Tidpunkten för att plantera lavendel i marken

Lavendelplanter redo för plantering i marken

Av alla varianter av lavendel är den mest frosthärdiga och opretentiösa Lavandula angustifolia eller lavendel smalspunna.

Under täckning kan den överleva frost ner till -35 ° C, vilket är ganska relevant med vintertemperaturer, inte bara i den centrala delen av landet, utan även i Uralerna eller i Sibirien.

Lavendel multipliceras med frön och vegetativt med hjälp av delar av en vuxen buske, rotade sticklingar eller lager.

I det första fallet, som med många andra dekorativa stauder:

  • hemma på plantor, sås små frön på våren;
  • vid uppkomsten av stabil värme kan fröna såas till sängar;
  • Planteringen av lavendel i jorden på hösten utförs för produktion av växter redan i nästa år.

Related  Särskilda egenskaper för att använda pumpaolja

Cirka blommande bidrar till vegetativ reproduktion. I så fall faller plantorna med sitt eget rotsystem i marken under andra halvåret eller på hösten. Specifika villkor beror direkt på klimat- och väderförhållanden.

I mitten av körfältet är planteringen av lavendel på det öppna marken och vården av den föremål för gemensamma regler för alla regioner. Frön bör komma in i den uppvärmda jorden, när bakterier inte hotas av vårfrost. Och för det för att påskynda spridningen stratifieras de i ett kylskåp.

Transplantation och uppdelning av lavendelbuskenI den centrala delen av Ryssland bildas sådana villkor för sådd vid andra hälften av maj. I regionerna norr och öst värmer jorden upp ännu senare. Tyvärr är vår sommar kort för lavendel. Fröplantor dör ofta utan att uppleva vintern. Därför föredrar planteringen av lavendel på det öppna marken i Uralarna till exempel plantor som erhållits som en följd av vintern eller våren på våren, eller plantor erhållna från en vuxen buske.

Planterar lavendel i marken med plantor

plantor av lavendel frönI slutet av februari eller mars, när stratifieringstiden är över, sås frön över ytan av en blandning av bördig trädgårdsmark och sand. Preliminärt är substratet användbart för sterilisering och demontering från stora inklusioner.

Grödorna sprinklas med ett tunt lager av sand och sätts i ett hus växthus. Spiring uppträder i ljuset vid en temperatur av 17-22 ° C. För att upprätthålla fukt, strömmar jorden regelbundet med varmt vatten och för att förhindra att mögel uppträder, ventileras behållaren. De första skotten ska bli en signal att växter behöver ytterligare belysning. När plantorna växer, dykas de och sitter på avstånd av 5 centimeter.

Innan man planterar lavendel i marken är det lämpligt att använda torvkrukor. De planterar väl utveckla, deras rötter skyddas från förfall och lider inte under överföringen till trädgården.

lavendel plantering i öppen markI slutet av maj är det dags att landa i jorden och ta hand om lavendel i förorterna. För växter, välj torra, ventilerade och väl upplysta platser, där jorden har en pH-nivå av högst 6,5-7,5. Webbplatsen grävas i en bajonett, tillsammans med torv som förlorar jorden, humus och, om inte nödvändigt, dolomitmjöl.

Related  Finheten i vården av hemmet polish

vattnande lavendel direkt efter planteringFröplantor omsorgsfullt transplanterade, lämnar mellan växter inte mindre än 70-90 cm ledigt utrymme, det är nödvändigtvis användbart för odling av buskar. Under planteringen är jordbearbetningsgränsen något begravd, då jorden är komprimerad och försiktigt spilld.

Höstliga lavendelgrödor utövas endast i de södra regionerna, där fröna inte fryser, och spiralspirorna kan omedelbart gå in i tillväxt utan rädsla för vårförkylningar. Efter sådd av fröna i jorden, är sängarna vattna och med de första frosten rikligt täckt med snö.

Planterar lavendel i marken med sticklingar, buskdelar och lager

reproduktion av lavendel genom sticklingarOm det finns en vuxenväxt på platsen kan du:

  • dela upp det, ha fått plantor med tillväxtpunkter och rotsystem;
  • få sticklingar, som efter rooting lätt kan planteras i marken;
  • skapa förutsättningar för bildning av stamskikt.

Lavenderbusken avsedd för uppdelning före vintern är noggrant hälld och skotten skärs i en höjd av 10 centimeter. På våren upprepas hällningen och stimulerar bildandet av ung tillväxt. Beredda på detta sätt, är busken på hösten utgrävd och uppdelad i separata delar. Omedelbart planteras lavendel i jorden, på hösten har växten tid att acklimatisera och förbereda sig för vintern.

På våren och sommaren används lavendelskott för förökning. 8-10 centimeter stammar planteras i fuktig sand, djup 2-3 cm. I växthuset för sommarstikarna bildas rötter. Med ytterligare hemvård för lavendel, planteras den i öppen mark utförs i maj eller början av juni.

För att få stekarna tippas de valda starka skotten på våren till marken och begravas, säkrad med en metallsticka på flera centimeter djup.

Under sommaren sköts lagren genom att gräva runt jorden och vattna rotbildningsplatserna. På hösten separeras sådana plantor från moderns buske och planteras på en permanent plats i trädgården.

Related  Abutilonrummet var sjuk. Hur hjälper man växten?

Lavendelvård efter plantering i öppen mark

vattning en lavendel blomma sängLavendel planteras för doftande blå-lila blomställningar. Men på unga växter under det första året av livet, skärs alla knoppar, inte väntar på blomning. Detta kommer att stärka plantningen av lavendel på det öppna marken, och vård av dem kommer att underlätta och effektivisera. Under buskarnas liv måste de blötas och vattnas.

Lavendel avser hårda grödor, men för frodigt blommande behöver den fukt. Vid varmt väder bör vattning bli rik och frekvent.

Vuxna buskar bildar en tjock, tät kudde på markens yta, så marken under dem löser problematiskt, men att hålla ett rent område runt är mycket viktigt. Skiktet av torv mulch hjälper till att rädda fukt och luftighet i jorden.

Stöd tätheten av kronan hjälper vår-hösten hilling. Det stimulerar bildandet av unga skott, som gradvis ersätter de åldrande kvistarna. Skärning av växter tjänar samma syfte. Den utförs efter blomning och under den. För buskar i åldern 7 till 10 år rekommenderas föryngrande beskärning, under vilken alla skott kortas till 5 cm i längd.en snitt av lavendelblommor

För befruktning av lavendel används blandningar med en övervägande kaliumstimulerande formning av knoppar. Kväve införs på våren i måttliga kvantiteter.

Södra kulturer, inklusive lavendel i ryska förhållanden, riskerar frost. För att förhindra att detta händer, är buskarna före frosten täckta med lapnik, non-woven eller andra luftgenomsläppliga, andningsskyddande typer av skydd och sprinklade sedan rikligt med fallen snö.

Video om fantastiskt lavendel