blomsterbädd med solrosor dekorativaFöreställ dig de smala raderna av kraftfulla växter som möter morgonsolen och vrid deras vackra hattar bakom sina strålar. Denna helianthus, som vi känner till under namnet “solros” – den mest ljuskänsliga kulturen. Om du tror att du bara kan möta den i de fält där solrosor odlas i industriell skala, då är du djupt misstag. I dekorativa blomsterodlingar tar Helianthus inte den sista platsen. Tack vare uppfödarnas arbete är många hybridvarianter med en intressant färgning härledda, och kulturens opretentiösitet och dess stolta kungliga utseende lockar uppmärksamheten hos älskare av enkla men ursprungliga former.

Dekorativa solrosor används ofta för att göra buketter, trots allt efter att ha klippts, förblir plantan färsk i 2 veckor.

Växande helianthus är ett nöje. Han utvecklar praktiskt taget utan hjälp av en person utan behov av daglig vård. Även en enda växt på blomman blir centrum för uppmärksamhet, och gruppkompositioner från olika solrosor, och i kombination med andra blommor skapar ett unikt mästerverk. Vi erbjuder en närmare titt på den dekorativa solrosan och dess populära arter, såväl som att lära känna kultiveringens egenskaper, så att alla kan välja en växt efter eget tycke och dekorera sin plats.

Dess vetenskapliga namn solros berodde på formen av blomställning som liknar solen och det grekiska språket, där “geliantus” betyder så mycket som två ord: “sol” och “blommor”. Därför kallas det ofta “solens blomma”.

Vad är en dekorativ solros?

dekorativa solrosor av olika sorterHelianthus är representanten för astroids familj (Compositae). Alla dess hybridvarianter härrör från den vilda solrosan i en enårig växt med en höjd av upp till 1 m med ett stort antal blomställningar i form av hattar-soler. Blomställningen i sig är en korg med små rörformiga kronblad inuti och stora språkliga kronblad – längs kanten. I slutet av blommande blöder kronbladet och faller, och under dem mogna svarta fasetterade frön.

Solrosfrön har mycket god spiring: även efter 3 år kan de groda.

Variety sort helianthus

vacker blommande helianthusIdag finns det nästan 200 arter av geliantusa, som används i prydnadsväxter, men uppfödare slutar inte uppfinna nya varianter av denna unika anläggning. Det finns bland dem som dvärg exemplar som inte överstiger en höjd av 30 cm, och den verkliga jättar tillväxt på mer än 3 m inte mindre mångsidig och färgning av hattar :. På den karakteristiska gula färgen till de unika vita kronblad och även mörkt lila. Vad man ska säga om terryvarianter – deras fyllda frodiga huvuden kommer att vara en prydnad av en blomsterbädd.

Related  Reproduktion av aphelandra hemma

Vetenskapsmännen arbetade också med blomställningens mycket form och producerade sorter som liknar dahlias, krysantemum eller gerberas. Och kronbladens mycket form skiljer sig från den vanliga sortsblomman – de kan vara runda eller ovala, böjda eller vridna.

Det är värt att notera att de flesta moderna hybrider är absolut sterila. De har inte pollen, men en allergisk reaktion på en solros bukett är utesluten.

Beroende på växtens form utmärks dessa arter av helianthusblomman:

 • varierad (med ett mönster på löv);
 • Kaliforniska (med fulla blomställningar);
 • multiflora (blomställningar i flertalet kvantiteter ligger längs hela stammen, vilket ger solrosan utseendet på pyramiden).

Bushens totala höjd är:

 • jättar “tillväxt” från 1,8 till 3 m med stora hattar upp till 30 cm i diameter;
 • medelstora solrosor med en höjd av 1,2 m;
 • Dvärgssorter som inte överstiger 60 cm.

Bland de vackraste typerna av helianthus är det värt att notera sådana sorter:

 • Moulin Rouge med sammetslock av burgunderfärg;Helianthus Moulin Rouge
 • solros gigantisk Titan;helianthus titan
 • dvärg Teddy Bea;helianthus teddy bea
 • Månsken med citronbladhelianthus månsken
 • san kung;Helianthus San King
 • Vanilj Ice med citronblad och ett stort svart hjärta.helianthus vaniljis

Var och när är det bättre att plantera en solblomma?

solrosplantageDet viktigaste som måste beaktas när man växer helianthus – den här växten är väldigt förtjust i solen och lever bara utan att det inte kan. Om din webbplats har den ljusaste och hetaste platsen är den helt enkelt avsedd för solros. Dessutom bör en sådan plats inte översvämmas med smältvatten.

För att beundra de färgglada hattarna till frosten kan du plantera växten i flera besök, som börjar i april och slutar med augusti.

Plantering av helianthus utförs huvudsakligen med hjälp av frön, lägger dem i hålen i 2 delar. Det andra utsädet brukar användas som ett reservalternativ, om båda växer, kan en plant alltid transplanteras. I allmänhet har solrosfrön god spiring. Starkt djupare frön behöver inte, det räcker och 2 cm – i framtiden kommer kraftfulla rötter fast att fastna i hålet.

helianthus i krukorAvståndet mellan hålen beror på den specifika sorten och är ungefär 40 cm i genomsnitt. Om det är en uppriktig vy, som grenar litet, kan hålen göras närmare varandra. Lush, rikligt förgrenande buskar bör planteras mindre ofta, så att de har tillräckligt med utrymme för utveckling.

Om du väljer att odla helianthusplantor (och det är möjligt) är det värt att överväga att han inte tolererar transplantationen.

Dvärg sorter kan planteras som potten växter, exponera behållare för sommaren utomhus i trädgården. Reproduktion av helianthus stauder utförs genom att dela busken, som utförs för det tredje året efter plantering i början av våren eller hösten.

Related  Transplantation och reproduktion av azalea i hemmet

Vård av den dekorativa solrosan

blommor dekorativa solrosorTrots sin storlek och kraftfull struktur (som är sällan ens en blomsterträdgård har en så stark stam, exklusive buskar), geliantus mest krävande växt. Nästan alla grundläggande åtgärder för odling utförs vid planteringsstadiet. Välja en lämplig plats för kultur, kommer vård geliantusom i framtiden inte ge problem, eftersom av naturen solros har god uthållighet, att anta det från deras förfäder. Det utvecklat rotsystem fixerar stadigt anläggningen i marken, vare sig det är kompakta typer eller höga sorter, och kan få ström från de lägre skikten.

måttlig vattning av solrosorNär det gäller bevattning föredrar Helianthus måttlig fuktighet. Fyll planteringen är inte nödvändigt, så att rötterna inte börjar ruttna, men i den torra heta sommaren kommer att behöva hälla mer under buskarna vodichku.

vackra frodiga hattarUnder säsongen är det önskvärt att mata den dekorativa solrosan två gånger med mineralgödselmedel för att kompensera för balansen av näringsämnen som växtens kraftfulla rotsystem har valt från jorden. Men även om detta inte är klart försvinner helianthus inte, det kan bara inte avslöja sin skönhet i full kraft.

Efter solrosor under nästa säsong kan bara baljväxter planteras, för att de försämrar jorden kraftigt. Även efter applicering av gödselmedel kan jorden helt återställas först efter några år.

röd blomma av helianthusEfter blomställningarna blekna måste de skäras ut för att förlänga bushens allmänna blomning (de största hattarna bör lämnas för att samla frön). Dessutom kommer beskärning att hjälpa till att lindra spänningen på stammen, och det kommer inte att böja. Höga helianthus sorter behöver ytterligare stöd.

För att approximera blommande helianthus använder vissa sommarboende ett trick: de drar ut styvbarn och små knoppar som växer under den centrala.

Om allt är klart med avseende på ettåriga år (de måste planteras årligen), då bör det sägas några ord om de långsiktiga dekorativa solrosorna. Det handlar om blomningens övervintring på det öppna marken – när de växer ständiga i kalla områden kan de kräva skydd, särskilt om vintern inte är väldigt snöig. I resten är vården av fleråriga grödor inte annorlunda än att odla ettårig helianthus.

Related  Vi studerar sjukdomar av violer och sätt att behandla dem

du kan samla frön.Som du redan har sett är solblomman verkligen mycket kompatibel och otroligt vacker. Lager upp på frön och odla på din webbplats denna universella växt. Tall jättar med sina stora hattar dölja säkert din stuga från grannar, små smulor med frodiga huvuden dekorera en sommarterrass, och perenna solrosor lång tid kommer att möta dig vid porten, nickade i hälsning.

Översikt över frö av dekorativa solrosor – video