hortensior i trädgården i landetHortensia är en vacker trädgård blommor med fluffiga flerfärgade lock. De är representerade av flera arter: enligt typen av buskar upp till 3 m höga, små träd och lianor, som kan fläta trädet upp till 30 m i höjd. Hortensiaen kommer att blomstra från vår till frost och glädjas av sina globala blomställningar. Det finns dock arter som har mindre tid.

Regler för plantering av hortensior

en plats för hortensior på en blomsterbäddDu kan plantera en hortensia på våren eller hösten. I det här fallet är det första alternativet att föredra. För hortensior är det nödvändigt att välja rätt landningsplats. Hon föredrar sur jord med god fuktighet. När det gäller belysningen kan dessa blommor känna sig bekväma i solen och i penumbra.

Hela planteringsprocessen kan delas upp i flera steg:

  1. Det är nödvändigt att utgräva en grop 40 – 50 cm djup och 40 cm i diameter. Om hortensian buskar eller processer är små kan det göras lite mindre.gräva ett hål
  2. Nu måste vi förbereda en jordblandning som består av bördig jord, humus och torv. Det är önskvärt att tillsätta 50 g mineralgödsel. Om möjligt lämnas denna blandning i gropen i 15 till 30 dagar. Om jorden i planteringsorten är rik och bördig, kan växten planteras omedelbart in i den utan förberedande förberedelse.
  3. Den beredda utsädet bör placeras i mitten av plantgropen, så att dess nacke inte är djupt begravd. Runt växten bör försiktigt täckas med jord och manipuleras, så att rötterna pressades väl och i närheten av dem fanns ingen tomhet.plantera en plantor
  4. Planterad buske bör vattnas rikligt. Det är önskvärt att dessutom spruta jord på toppen med sågspån, bark eller torv.pour

Efter plantering av en hortensiabuske är det bättre att täcka det från solljus i flera dagar. Detta gör det möjligt för anläggningen att börja snabbare. Växthorrangeas kan vara ensamma eller i grupper. Avståndet mellan buskarna ska vara ca 1 meter.

Grundläggande regler för hortensianvård

Vård av hortensior kommer i första hand till korrekt vattning, tidig befruktning, beskärning och lossning. Om du gör allt rätt, kommer buskarna att vara magnifika och blomställningarna stora och ljusa.

vattning

vattnande hortensiorHortensia är en vattenälskande växt som kräver frekvent vattning. Det ska vara rikligt i 15-20 liter för varje vuxen buske. Vid varmt väder måste du göra det en gång i veckan. På en varm och torr sommar kan vattningen ökas upp till två gånger i veckan. Att vägledas medan du gör detta är nödvändigt på grund av jorden, med tanke på hur snabbt det absorberar fukt och torkar.

För bevattning är det bäst att använda stående mjukt vatten vid rumstemperatur. Periodiskt måste det tillsättas en liten bit av kaliumpermanganat, vilket förhindrar utseende av råtta. Vattenhortensor bör vara på morgonen eller kvällen, när det inte är för varmt.

Ytterligare gödningsmedel

gödselmedel för hortensiaFör god utveckling och frodiga blommande hortensior måste matas. För detta är både organiska och mineraliska gödningsmedel lämpliga. Det är särskilt viktigt att använda dem under intensiv tillväxtperioden. Du kan köpa färdiga gödningsmedel, som är rik på magnesium och järn. Goda kompositions räder dressing i form av fågelspillning lösningen med vatten i ett förhållande av 1:10 i kombination med en mineralsammansättning av 20 g superfosfat, 10 g ammoniumnitrat och 10 g karbamid. Används som gödningsmedel och kan vara någon gödsel, endast efterleva åtgärden, annars knopparna blir alltför stor, vilket är anledningen till de bräckliga grenar kan bryta.

karbamidapplikationBefruktning av hortensia är nödvändigt inte bara under plantering, men periodiskt som det växer. Den första sådan gödning bör ske i slutet av maj. Om två veckor bör det upprepas. Du kan befrukta blommorna hela sommaren, men i augusti är det önskvärt att sluta mata så att skotten kan lignifieras av vintern.

mulching

mulchingTack vare rotrottningens mulching kommer hortensiarötterna att skyddas mot överhettning och snabb tillväxt av ogräs. Du måste först göra en organisk mulch, bestående av träflis eller torv. Det bör sprinklas jämnt runt busken. Detta kommer att bidra till att jorden blir surare, vilket är vad hortensior behöver. Denna mulch kommer gradvis att bli en del av jorden.

Att ta med mulch under buskar är bäst under sen vår, när jorden är väl uppvärmd. Det är också möjligt att mulch i sen höst när negativa temperaturer uppstår. Periodiskt måste buskarna lösas så att jorden är mer fuktpermeabel.

beskärning

beskärning av hortensiorBeskärning sker på växter som har fyllt 3 till 4 år. Detta bör ske i början av våren – innan sapflödet och spirandet börjar. Om förfarandet utförs för tidigt kommer sticklingar inte att vara lämpliga för vidare rotning, och om för sent kan växten dö. Därför är det viktigt att trimma när njurarna bara börjar svälla.

Vid beskärning i vuxna växter skärs med en sekateter på 3/4 höjden på varje skott. Samtidigt borde de ha 2 till 3 par njure. Gamla buskar kan uppdateras till roten. Allt kommer att bero på bushens eller trädets tillstånd. Klipp måste och gamla eller frusna skott. Under beskärning kan du bilda ett vackert litet träd med en viss form. Under det första året av hortensiatillväxt bör dess blommor avlägsnas, för Detta kommer att bidra till ett mer rikligt blommande nästa år.

Förbereder hortensior för vintern

skydd av hortensia mot kylaHortensia avser värmeälskande växter, så det bör hållas under vintersäsongen. Särskilt skydd krävs för unga skott och otillräckligt hårda sorter. Om busken är väldigt ung kan du helt enkelt somna ovanpå jorden, fallna löv eller sågspån. Växter äldre bör böjas till marken och täckas med takmaterial eller lutrasilom. Att vinden inte blåser ut den måste du trycka på täckmaterialet med tegelstenar.

Vuxna buskar kräver mer försiktigt skydd. Vi måste försöka att inte bryta dem. Busken som skall bindas, och sedan dölja eller spunbond lutrasilom, varefter den kan byggas runt en ram av metallnät eller andra avfallsmaterial. Det ska vara på ett avstånd av ca 20-25 cm från busken. Fritt utrymme måste fyllas med torrt lövverk. En sådan uppvärmd ram skyddar hydrangea-brunnen även vid svåra frost. Den kan avlägsnas på våren, när det finns en stabil plus-temperatur.

Reproduktion av hortensior

Hortensia sprids på flera sätt:

  1. Sticklingar. Reproduktion på detta sätt görs bäst i mitten av våren eller på sommaren. Ettåriga lateralskott ska användas som billets. De ska vara ca 10-12 cm långa. Urklipp måste skäras i rät vinkel. Nedifrån behöver de ta bort löven.rotning av sticklingar För att rotera stekarna måste du förbereda jorden. För detta används ett lätt substrat bestående av bördig jord, torv och sand. sticklingar under huvenI det måste du plantera sticklingar, placera dem i en vinkel. Varje enskild växt ska vara 5 cm från varandra. Det tar ungefär en månad att rotera skotten.förökning av sticklingar
  2. Genom att dela busken. Du kan avelera både på våren och hösten. För detta måste växten utgrävas och delas upp i flera delar på ett sådant sätt att varje enskild busk har en förnyelsebud. Därefter landade växten på beredda ställen.bush division
  3. Skiktning. För reproduktion av hortensior med skikt bör unga skott identifieras, vilket inte kommer att vara mer än ett år. De bör böja sig ner till marken och prikopat så att toppen var kvar ett litet tips på 20 cm. Följande år, flykten att slå rot och det kan avskiljas från huvud bush och planterade på ett annat ställe.hydrangea multiplikation
  4. Frön. Detta är en ganska besvärlig process, så denna reproduktionsmetod används sällan. Frön måste odlas hemma. För att göra detta läggs de i krukor och ströms bara med sand. De behöver vattnas och befrukas ofta när de växer.utsädesförökning

Populära typer av hortensior

Innan du planterar en hortensia måste du bestämma om lämpliga arter. Var och en har sina egna växande egenskaper, vilket måste beaktas vid plantering och vård. De mest populära bland trädgårdsmästare: Hydrangea macrophylla, vipphortensia, hortensia skaft, Hydrangea träd.

Hydrangea macrophylla

Hydrangea macrophyllaKommer att glädja blomningen i juli-augusti. Denna hortensia har ett ljust tätt blad. Det aktuella årets skott ser jättebra ut på grund av vilken växten har lågt kallmotstånd. Blommorna är paraplyformade. De kan ha en annan färg beroende på sorten, vars intensitet beror på jordens surhet. Ju mer syra det är desto ljusare kommer det att vara hortensia. Höjden på busken når upp till 2 m.

Hydrangea paniculata Hydrangea paniculata

hydrangea panikulatBlommar från mitten av sommaren till början av kallt väder. Blomställningar av detta slag har en pyramidform. De kan nå en längd av 30 cm. Vipphortensia växer i en bussning, som kan nå en höjd av 5 m eller så litet träd upp till 10 m. Denna form som anses en mer frostbeständigt och lågt underhåll.

Hortensia petiolaris (Hydrangea petiolaris)

hortensia petiolärDet är en buskig liana. Det kommer att behöva ytterligare stöd, som det kommer att fästas av luft suger. På längden växer den till 25 m. Det är en lämplig vy för plantering nära bågar och arbors. Blomställningar har en corymboseform upp till 25 cm i storlek.

Hydrangea arborescens

hortensia trädDen växer upp till 3 meter i höjd. Blommor är övervägande vita eller krämfärgade. Det finns flera sorter av denna art, som skiljer sig åt i olika färger. På vintern kan plantan frysa, så det måste försiktigt förpackas. I april måste buskarna vara kraftigt skurna. Blommor växer i form av stora fluffiga blomställningar.

Hortensia-hölje (Hydrangea heteromalla)

hortensiaDet kallas också hydrangea av Bretschneider. Denna art anses frosthärdig och opretentiös. Busken når 2 – 3 m i höjd. Blomställningar här är corymbose. Först har de en vit färg, och i slutet av blommorna blir de rosa. Blomstrar en sådan hortensia i mitten av sommaren.

Rekommendationer för plantering och vård av hortensia i trädgården – video