höst plantering av tulpanerTrädgårdsplanen är svår att föreställa sig utan en ljus vårblomning av vårlökar. Hur sparar du dina favorit tulpaner på sommaren, när du planterar lökar på hösten? Vårdagarna är flyktiga. Med tillkomsten av hållbar värme har växter som nyligen blivit ljusare med ljusa blommor visna. Deras ovan jord del dör av helt och lökarna tålmodigt väntar när passet och sommarvärmen och vinterkylan. Endast vårsolen kommer att väcka tulpaner igen.

I naturen är lökarna kvar i jorden året runt. Tulpaner på blomsterbäddar utgrävas regelbundet för att sortera, spara och transplantera. När ska man plantera tulpaner: hösten eller våren? Och hur man gör det rätt?

När man planterar tulpaner hösten

tulpaner som är klar för planteringEfter plantering måste tulpanlamporna acklimatiseras och förankras. Detta tar från 21 till 28 dagar. Vårplanterande blommor i mittbältet kan försämra utseendet på knopparna avsevärt. Om höstens tulpaner planteras i tid, har plantorna tillräckligt med tid att bosätta sig på en ny plats och gå på viloläge.

För att maj i blombäddarna nöjda med blommans överflöd är det viktigt att välja rätt tid för att plantera tulpaner i jorden:

  1. Tidig plantering hotar med bildandet av löv på hösten och frysning, när det blir kallare och snöfall.
  2. Om du saknar rätt tid kommer glödlamporna inte att vara övervintriga, våren blir försvagad och knoppar kommer inte att läggas.

Det anses att den bästa tiden för transplantation är första hälften av hösten. Men denna formulering är extremt felaktig på grund av olika klimat- och väderförhållanden i vissa regioner.

Det är mycket lättare att fokusera på marktemperaturen. Om marken på en säng kyls till 7-8 ° C, dör vegetationen och lökarna kan inte slå rot. Till exempel, Moskva-regionen och alla mellanband tulpaner planterade när en temperatur över Moskva 3 ° C. Enligt långsiktiga observationer, sådana villkor bibehållas tills den sista veckan i september eller mitten av oktober. Det är emellertid inte nödvändigt att försena på grund av risken för frost och tidig snö.

bra planteringsmaterialI Uralerna ändras termerna med 10-20 dagar. Ju längre norr, ju tidigare måste glödlamporna falla i marken. I Sibirien utsätts planteringen av tulpaner under hösten i augusti och första veckan i september. På ett antal områden planteras lökarna inte under vinteren för svåra frost, vilket orsakar irreparabel skada på planteringarna.

Hur man planterar tulpaner hösten

dags att plantera lökar i markenTulpaner, som de flesta vårblötdjur:

  • är solkärra;
  • gillar inte stagnation av vatten och kall vind;
  • föredra en lätt, lös jord med en svagt alkalisk reaktion.

Innan plantering av tulpaner på hösten är en lämplig plats förberedd för dem. Lägg till sand till den täta tunga jorden. Den sura jorden är limig eller blandad med dolomitmjöl. Blomstersängar under glödggrävare för en full bajonett, för varje meter av området, vilket ger:

  • 10-15 kg väl peregrerad humus eller torv;
  • 100-160 gram siktad aska.

Dessa gödselmedel kan ersättas med en ekvivalent mängd komplexa mineralblandningar, med undantag för befruktning med inklusion av klor.

När tulpanlökar planteras på hösten, kan du inte använda färskt gödsel, kull eller ojämn kompost. Sådana organiska ämnen kan prova ruttning av lökar, skadedjur och infektion av svampinfektioner.

Djupet av inbäddning av glödlampan är lika med dess tre diametrar. På tät jord är det bättre att plantera blommor ett par centimeter högre. På sandiga markar görs hålen lite djupare. I marken får man bara få ett hälsosamt plantmaterial, så glödlamporna är förhandsgranskade, sorterade och behandlade med en lösning av kaliumpermanganat.olämpliga för att plantera lökar

På hösten när tulpaner transplanteras eller planteras på en ny plats är det användbart att göra en sandkudde på furu eller hålets botten och doppa in lamporna själva i träaska. Det kommer att fungera som ett skydd mot skadedjur och råtta, såväl som effektivt gödningsmedel.

Tulpaner planteras i grupper eller rader med mellanrum på 8 till 10 cm, med hänsyn till utseendet på nya lökar och tillräcklig näring av vuxna växter. Sedan är brunnarna täckta med jord, den komprimeras och vattnas rikligt.

I framtiden, före starten av den bulbous kultur behöver inte konstant uppmärksamhet. Om höst, när tulpanlökarna planteras torra, vattnas åsarna upprepade gånger. Med början av kallt väder är området tätt mulket. På vintern, när det finns risk för frost, slängs också blommarbädden snö.

Hur man lagrar tulpaner före plantering på hösten

Förberedelse av lökar för förvaringBlommans skönhet och lökarnas långa livslängd beror i stor utsträckning på hur tulpaner lagras före plantering på hösten.

Att köttet är saftigt, tjocka och friska, sitt område gräva obsushivayut och rengöras av jordrester, blad och rötter. De sedan graderas, anges på en ren, ventilerade lådor av trä eller plast, häll sågspån eller inlagda förpackningspapper. Den optimala temperaturen för lagring av tulpaner är 22-25 ºC. Nära landningen bör luften vara kallare vid 5-7 ºC.

Plantering av tulpaner på hösten – video