olika sorter av liljor på blomsterbäddenSedan antiken har folk behandlat liljan med vördnad. Man tror att denna blomma redan växte i Edens trädgård och dess doft åtnjutits av de första människorna. Efter många århundraden var liljen associerad med de gudomliga personligheterna i grekisk och romersk mytologi. I nominell kristendom blomman blev en symbol för renhet och renhet. Och i den Heliga Skriften kallas den vackraste av alla vilda blommor.

monarkens emblemOfta används för att betona kraften i liljan. I Frankrike föll hon länge på emblemen till antikenens stora monarker. Senare visade hon sig på den kungliga vapenskölden och banderollerna. Även i vår tid används liljan på armarna i några franska provinser. Dessutom prydde liljan hälld av guld Salomos berömda tempel. Vad är hemligheten av populariteten hos en enkel trädgårdsblomma? Låt oss försöka förstå.

Allmän beskrivning av den raffinerade skönheten

lilja i plantskolanLiljor växer nästan i hela Europa. De är bekanta med invånarna i den norra delen av den amerikanska kontinenten och Asien. Det pryder Rysslands trädgårdar och landstorlekar. Hennes mjuka doft tycker inte bara om kvinnor, men också av män. Därför består många dikter och sånger om det.

Lily tillhör familjen “Lily”. Hennes nära släktingar är tulpaner, lökar och hasselkrossar. Liksom dem är blommor fleråriga växter som växer från lökar. I naturen finns det olika sorters liljor. Biologer har cirka 80 alternativ. Många av dem blev grunden för framväxten av nya sorter och hybrider.

glödlampaLjuslök är utan tvekan saftiga vågar. De är fasta på den nedre delen av växten, i stället för rottillväxt. Därför anses de vara lös. De är olika i storlek. Till exempel, små diameterer når endast 1 cm, och stora kan vara ca 30 cm. Ofta är lampor ovoid eller sfäriska i form.

Planternas rötter är:

 • basal;
 • sårhakar;
 • nadlukovichnye.

Basal- och återträngande rötter växer i glödlampans bulbområde. Nadulkovye rötter bildas på stjälkarna för en säsong. När skotten blöter, dör rötterna.

Vid transplantation av liljor är det lämpligt att inte skada huvudrötterna som ligger vid lampans botten.

Garden Lily har en rak stam som maximalt växer upp till 250 cm i höjd. Vissa arter når bara 15 cm, men det berövar inte dem av charm. Under hela längden av skotten, lilja löv smyckas. Beroende på typ kan de sitta på den i formuläret:

 • spiral;
 • virvlar;
 • basal rosett.

Det finns liljor, vars löv är tätt pressade mot den vertikala stammen. Vid basen av deras mycket mer än på toppen av skottet. Andra sorter av blomman kännetecknas av utseendet i axlarna på bladplattan av luftlökar. De är som regel kopplade till plantans stam.bildandet av luftlökar

Dekorera de raka skotten av den ursprungliga blomställningen i form av:

 • cylinder;
 • konen;
 • paraply.

På varje borste växer i genomsnitt upp till 16 knoppar. Kungliga sorter kan skryta med 30 blommor i taget. Alla avskedas i könens ordning. Först, lägre, då, övre knoppar. Var och en av dem inte blekna inom 9 dagar, därför brukar liljan blomstra omkring två veckor.

blommor liljorLilyblomman innehåller 6 kronblad (vissa sorter har mer). De omger pistilen och 6 ståndarna med stora strumpor placerade inuti knoppen. Blommans form är annorlunda:

 • i form av en skål;
 • rörformig;
 • som en stor klocka;
 • platt variant av knopp;
 • tratt;
 • stellate;
 • Chalmovidnaya.

Beroende på detta varierar liljeknopparnas storlek också. Till exempel kan chalmoidvariationer i diameter vara ca 10 cm. De liknar mycket kinesiska lykta modeller. Tunnelformade arter av blomman har en diameter av 4 cm och längs längden når 15 cm. Plana knoppar växer till 25 cm. En verkligt magnifik syn!trattformad liljblomma

Att färga liljblommorna är helt enkelt fantastiskt med sin mångfald. De är apelsin och aprikos, blekrosa och ljusröda, snövit och mörkrila. Otroligt skönhet – tvåfärgsmöjligheter med regnbågsflöde. Det finns blommor med små fläckar, graciösa slag och till och med med en original gräns på kronbladets spetsar. I naturen finns det inga blå liljor. När knopparna blommar bildas frukten på växten. Långtydiga lådor fyllda med plana frön, mogna i november. Så slutar blommansäsongen med charmiga trädgårdsskönheter.olika sorter av liljor

Att ständigt njuta av liljorna är viktigt att de planteras ordentligt. Vad är hemligheten att plantera dessa härliga blommor? Bara några sekventiella operationer.

Grundläggande regler för plantering av liljor

en blomsterbädd med liljor i landetTill förorten Dacha verkade känsliga och ömma liljor, det är viktigt att plantera dem korrekt. Speciellt i detta behov exotiska arter. Det finns flera regler för plantering och vård av liljor:

 • val av lämplig plats
 • markberedning;
 • djup av avstigning av lökar;
 • arrangemang av arrangemang av liljor i trädgården.

Innan du väljer en plats för plantering av blommor, bör du tänka på hur de kommer att se ut i tandem med andra växter. Om du vill odla långa sorter kan de planteras i små grupper. Ett annat alternativ är att placera blommor på botten av blomsterbädden för att skapa en unik bakgrund för miniatyrplantor. Lågvuxna sorter kombineras härligt med rosenbuskar eller pioner.

Närheten av liljor med rosor gör att du kan skapa tillförlitliga skydd från vinterkylan. Under det gemensamma slöjan av blommor är det osannolikt att lida av svåra frost.

De flesta liljararter som öppna soliga områden i trädgården eller penumbra. Det viktigaste är att inte plantera dem under de sprawling träd, där det finns lite ljus och torr mark. Med tanke på detta bör du, när du förvärvar lökar av en växt, bekanta dig med preferensen för denna typ av blomma.

markberedning för liljplanteringFör att liljor i trädgården skulle kunna längta på att pryda blomsträdgården, är det nödvändigt att förbereda marken före plantering. För att göra detta kommer det med lite färdig humus, ren sand och naturlig torv. En sådan befruktad jord bidrar till att stärka glödlampan och som en konsekvens blommans aktiva utveckling. Dessutom, beroende på olika liljor, välj en lämplig primer. Vissa föredrar en sur miljö, andra alkaliska. För de flesta färger är neutral mark lämplig.

plantering lökar lökarOm platsen väljs och marken är beredd bör du förstå hur man planterar liljor på rätt sätt. Först av allt är det viktigt att ta hänsyn till blommans sort och storleken på sin glödlampa. Tänk också på att liljans förmåga att släppa rötterna på skotten.

Nästan alltid sänks planteringsmaterialet i marken till ett djup som är 3 gånger större än dess diameter.

Beroende på jordens natur bestäms djupet av liljarnas plantering. I sandjorden planteras lökarna mycket djupare än i den tunga marken. På grund av detta, under en varm sommar, får växten en tillräcklig mängd fukt. Under de kalla vintermånaderna tillåter detta djup dig att skapa en lämplig temperatur för glödlampan. Och i början av våren är växten inte rädd för oväntade frost. Dessutom bildas ett stort antal unga glödlampor och stamstammar på djupet.

För att säkerställa en bekväm vård av liljorna i trädgården, välj lämplig planering av planteringsplantor i blomsterträdgården. Det finns flera alternativ:

 1. Ett-linjebandalternativ. Därför planteras lökar med rötter på ett avstånd av ca 15 cm från varandra. Bredden mellan raderna är upp till 50 cm.
 2. Tvålinjemetod. Den används för liljor av medelhöjd. Klyftan mellan plantorna ligger inom 15 eller 25 cm. Klyftan mellan linjerna är också 25 cm. Bredden på klyftan mellan banden är minst 70 cm.
 3. Tre-linjig metod för plantering. Oftast används den för dvärgliljor. Individuella glödlampor läggs ut i hål med ett intervall på ca 15 cm. Huvudraderna och extralinjerna placeras såväl som i tvålinjeversionen.

Processen att plantera söta blommor görs på detta sätt. Först gräver hål på de markerade platserna. Deras djup bör vara tre gånger djupare än diameteren för det ursprungliga plantmaterialet. Häll i botten av tågarna en skyddande bas, framställd av ren sand och aska. Ovan låglökar. För att de ska stiga upp snabbt, sprida rötterna noggrant, tryck sedan försiktigt mot sanden. Därefter täcks gropen med jord, hälls kallt vatten och mulchas med torv.

Du kan plantera liljor på vår, höst och även på sommaren. Vårversionen hjälper till att skydda växterna från att frysa. Vid denna tidpunkt är rotsystemet särskilt aktivt, vilket bidrar till framgångsrik överlevnad. Liljor planterade på hösten kan säkert slå rot före vinterns början. Tack vare denna anläggning kommer att kunna klara vårfrost. På vintern kommer han att skyddas av ytterligare skydd, gjord av en vårdande ägare.

Användbara tips för att ta hand om liljor

För att säkerställa att trädgården lilja är ordentligt omhändertagna bör enkla rekommendationer följas. Först och främst är det viktigt att befrukta växter under hela säsongen. För detta används ask och specialgödselmedel. För varje kvadratmeter jord sprids 50 gram av en sådan blandning. Processen upprepas 3 gånger:

 • i början av våren för att stärka rötterna;
 • under bildandet av knoppar;
 • efter att liljorna blommar.

För vårgödsel kan du applicera en lösning av ammoniumnitrat från beräkningen av 40 gram per 10 liter vatten. Också god podkormkoj anses vara utspädd, utspädd i en vätska. Andel: 1 del av ko pus för 10 liter vatten.

Det är viktigt för liljorna att säkerställa korrekt vattning. Som regel bör vatten hällas under roten så att det inte faller på löven. Annars kommer droppar att locka solstrålar, vilket kan orsaka brännskador. Trots att liljorna inte gillar överdriven sputum, behöver de regelbundet bevattning under torrsäsongen.

Lilac beetleÖvning visar att lösbeväxter inte gillar när på sommardagar jorden överhettas. Detta leder till en störning i växtens tillväxt och dess frodiga blomning. För att förhindra problemet kommer jordmjölkning med naturmaterial att hjälpa till. Det är särskilt viktigt att använda halm, sluttande gräs och jämnt sågspån.

Ofta förekommer blommor på löv eller knoppar lilabaggar och flugor. Att bli av med dem kommer att hjälpa speciella kemikalier avsedda för sådana skadedjur. Vissa blommaälskare samlar insektslarver manuellt, vilket också är effektivt.

Plantering och vård av liljblommor innebär kontinuerlig övervakning av växten. Om höga arter förväntas, bereds stöd för dem. När stjälkarna växer, knyter de dem till dem, så att de inte bryter eller faller. Erfaren sommarboende försöker att tänka i förväg, var bäst att sätta stöden på.

klippa liljor efter blommandeFör att liljor alltid såg attraktiva, bör blöta knöl rengöras i tid. Peduncles är avskurna efter växten har blommat. Vid slutet av säsongen är det önskvärt att skära skotten så att de på vinteren inte blir ledare av kall luft till glödlampan. Dessutom kommer de inte att hämmas av ytterligare skydd från lövverk, sågspån eller barrträdslapnika. Som du kan se, när du vet allt om liljor: landning, avresa och extern beskrivning är det lättare att välja rätt alternativ. Finns det många sorter av en känslig blomma som är kända inom vårt territorium? Mer än verkligen planterat på en plats.

Välkommen till riket av raffinerade liljor

Nästan varje blomma älskare kan föreställa sig en clearing som hundratals liljor växer. De har alla olika former, färgning, höjd och smak. Är det lätt att välja de vackraste av dem? Knappast. Kanske, med en sådan situation, mötte den amerikanska botanisten Jan de Graf. För att lösa situationen, systematiserade han sorter av liljor i grupper. På grundval av var och en av dem togs växtens ursprung, eftersom de flesta kräver identiska förhållanden för odling. Alla blommor av liljan delades in i följande grupper:

 • Asian;
 • martagon;
 • kandidum;
 • US;
 • longiflorum;
 • rörformiga och orleans;
 • öster;
 • interspecifik;
 • dekorativa.

Efter att ha tagit hänsyn till några av dem kan du besöka det förtrollande kungariket soda blommor.

Asiatisk grupp av hybrider

Tango OlinaDenna grupp innehåller liljor som inte kräver särskild uppmärksamhet. De finns på olika platser på planeten, även i Sibirien och Alaska. Blommor tolererar perfekt stränga vintrar. Därför skärs skotten på marknivå så att snön täcker dem helt. Den asiatiska gruppens liljor har små vita lökar som utvecklas bra i svagt sur jord. Alla är ganska hårda och opretentiösa till odlingsförhållandena. De multiplicerar med lökbarn. Bloom i mitten av sommaren.

Den asiatiska gruppen omfattar hybrider som växer till 1,5 m i höjd, liksom dvärgprover – upp till 40 cm i höjd. Vissa av dem producerar små lökar i axelarna på bladplattan. Därför kallas de blomstrande blommor.

På färgen är de:

 • vitt;
 • kräm;
 • gul och orange;
 • mörk och ljusröd
 • kombinationer av flera nyanser.

De mest kända sorterna av den asiatiska gruppens lilja är inte ovanligt beundrade.

Sortera av Adeline

slags AdelineCharmiga blommor i den asiatiska gruppen hör till de tidiga trädgårdsplantorna. Väx till medelstorlek. Knapparna är oftast färgade gula. Deras form liknar den östra koppen. Nästan alltid varierar i det stora antalet färger för säsongen.

Flora flydde

sortera FloraTerry skönheter växer till en meter lång. I varje blomställning finns upp till 30 stycken knoppar, vars diameter når 20 cm. Blomningen beror på klimat, från maj till augusti. Tål perfekt tuffa vintrar.

Curly Marchongs

hybrider lockiga marigonierCharmiga hybrider av denna grupp utmärks av speciell uthållighet. Blommor är frostbeständiga, långa kan växa på en plats och är resistenta mot olika sjukdomar. De odlas även i Sibirien. I mitten av breddgraderna är det bättre att plantera dem i ett skuggigt område för att skydda dem från brännande solstrålar.

Variety Arabian Knight

Arabisk riddareMarchon-gruppens magnifika långa liljor anses vara långlivade. De uthärdar lätt vinterns frost och blommar rikligt under en varm period. På varje stam växer en stor blomställning av 50 knoppar. De är burgundergula med små fläckar och apelsinstamlingar. Blommans form liknar den östra turbanen.

Guinea Gold

grade Guinea GoldLiljor av denna sort har knoppar av gulaktiga, ibland med en rosa färgton. Blommans botten är orange eller gul, kanterna är lite ljusare. Alla kronblad på insidan är täckta med många fläckar av mörk färg. På stammen växer upp till 10 bitar av knoppar. Bloom gradvis.

Snövit kandidater

Förfader till denna grupp var en vit lilja. Även om det inte innehåller så många sorter, men de skiljer sig alla i ihållande doft. Knoppar liknar ofta en bred tratt eller kanaler. Färg – gul, terrakotta eller vit.

Sortiment av Apollo

Apollo-sortenDen vita liljan i candidumgruppen växer till en meter hög. Egenskapen av sorten – den har inte stamblad, de samlas i basen i en rosett. De nedre bladplattorna är mycket längre än de övre, vilket växten gör mot bakgrunden till andra färger i trädgården. Delikat liljeknoppar, ca 7 cm i diameter, samlas i de ursprungliga bunkarna på toppen av skottet. Den enda nackdelen är att blommor är utsatta för sjukdomar, så de behöver särskild vård.

Terrakotta lilja arter

terrakotta liljaBlomningarna av sådana exemplar har oftast en bred öppen form. De ser upp och luktar bra. De amaze med sin rika färg. Orsak till en trevlig känsla under blomningen.

Amerikansk grupp av hybrider

amerikanska hybridVäxter av denna grupp är anmärkningsvärda för sin skönhet och charm. Oftast finns det tvåfärgsvarianter av amerikanska hybrider. Om knopparna är lätta kan du se röda fläckar på kronbladet. Sådana liljor älskar mycket ljus, så växer i öppna utrymmen, de behöver regelbundet vattning. För vintern ska de täckas, så att glödlamporna inte påverkas av förkylningen.

Cherrywood – en ljus amerikansk hybrid

Cherrywood LiliesMånga sommarboende planterar på sina tomter röda liljor i denna grupp. Den rika färgen och behagliga doften av knopparna som glädjer ögat mitt på sommaren förvånar med sin elegans. De föredrar icke-sura jordar och kräver regelbunden vattning. Väl tolererade ryska vintrar. Vid plantering läggs alltid dränering till brunnarna så att plantorna snabbt anpassas och blir inte sjuka.

Cherrywoods liljor gillar inte att transplanteras, så det är bättre att omedelbart välja rätt plats för en så elegant skönhet.

Colonoid sorter av liljor

lilja av Marlene sortenExtraordinärt vackra liljor av denna sort anses vara de mest populära på Rysslands territorium. De tolererar helt och hållet svåra vintrar och temperaturförändringar, de är resistenta mot olika svampar och virus. Blomning i 3 månader och i södra breddgrader fram till mitten av hösten.

Korrekt plantering och vård av koloniernas lilja ger goda resultat till älskare av trädgårdsblommor. Vanligtvis planteras sådana växter i april i beredd jord. Om det har mycket lera eller sand, är det önskvärt att lägga till lite torv eller hushålls humus.

På en lämplig plats, gräva hål på ett avstånd av ca 12 cm. Botten är täckt med en dräneringsblandning. Lägg lamporna och somna på marken. Vid slutet av planteringen bör området vattnas rikligt.

Vård av växten omfattar:

 • måttlig vattning varannan dag
 • trimmande stjälkar som har bleknat i mitten av hösten;
 • ytterligare skydd för vintern;
 • topp dressing 3 gånger om året (tidig vår, under utseende av knoppar, efter blommande);
 • Om så är nödvändigt, ta upp stöden.
 • transplanteras inte mer än en gång om 3 år.

Genom att utföra dessa enkla regler för vård av blommor kan du ständigt glädjas åt närvaro i förortsområdet.

Tyvärr händer det att liljorna attackeras av skadedjur som slukar knoppar, löv eller lökar. Dessa inkluderar lila flugor, skalbaggar, bladlöss, björnar, larver av majbaggar. För att effektivt bekämpa dem är det bäst att använda kemiska preparat. Sådan vård för liljor ger mycket glädje och tillfredsställelse.

Fantastiska liljor i trädgården – video