Sydafrikanska amaryllisSydafrikanska amaryllis, gav namnet på den stora familjen av prydnads lökväxter och sin egen ras, inte så välkända ryska blomsterodlare som deras anhöriga: Hippeastrum, påskliljor, Galanthus, Clive och lök.

Men i växtens inhemska land, liksom i Australien och i de sydliga staterna i USA, där amaryllis exporterades för mer än hundra år sedan har kulturen redan blivit normal. Smala peduncles med en höjd av upp till 70 cm finns inte bara på alpina kullar och i dekoration av kantar, men även på skräphällar. Detta beror på den lätta vården av amaryllis och speciella egenskaper för reproduktion av växter, vilket ger istället för de vanliga, torra fröna saftiga, klara groddjuren Bulbochki.

AmaryllislökarMen i ryska förhållanden, där klimatet är mycket svårare, är det nästan omöjligt att odla amaryllis på den öppna marken. Stora lampor av växten, i diameter som når 10 cm, är inte för frosthärdiga.

Kritiskt för dem är lufttemperaturen -9 ° C. Den långsträckta gröna lövverk och kulturblommor lider och med mindre frost. Därför är amaryllis vid klyftan i mittenbandet krukväxter med en uttalad period av vegetation och vilande.

Livscykel av amaryllis och hemvård

Amaryllis i krukorBlomningen av de inhemska invånarna i Sydafrika faller på hösten, som börjar på södra halvklotet i mars och slutar i maj. Det var denna omständighet som bestämde ett av Amaryllis lokala namn – Paschal Lily. En glödlampa som har vaknat efter en sommarstöd ger en eller två nakna stjälkar, kronade med flera stora knoppar. Blomställningen kan innehålla upp till 12 knoppar, och hybridväxter ger upp till 20 blommor samtidigt.

Blomningen av amaryllis i hemmet varar från 6 till 8 veckor, och först efter att blöjan har blivit krossad över markytan är täta löv.

De förblir hela vinteren, när lövverket vill, indikerar detta en ny viloperiods tillvägagångssätt, under vilken glödlamporna behöver en torrhalt vid en temperatur av +10 ° C.

Hur bryr du dig om amaryllis vid den här tiden? Medan glödlampan inte visar tecken på liv, är det viktigt att skydda det från uttorkning och sönderfall. Om lufttemperaturen är högre för att förhindra rotsystemets död, bör det översta lagret av jorden vara lite fuktat. Vid låga temperaturer är vattnet farligt, eftersom det hotar utvecklingen av råtta och svampinfektioner.

Amaryllis knölar i trädgårdenUnder tillväxt och blomning vård av amaryllis hemma är att skapa en bekväm miljö, vattning och gödselväxter. Den optimala lufttemperaturen i rummet där denna kultur är inrymd varierar mellan:

 • 20-22 ° C under dagen;
 • 18-20 ° C på natten.

Amaryllis tycker inte om rumstemperaturen förändras kraftigt eller fuktighetsförändringar. Hemma växer växter på bergiga backar där luften inte är för mättad med vattenånga. Hemma behöver amaryllis inte hög luftfuktighet, vilket väcker utveckling av svampar under torra skalor.

Uppvaknande glödlamporOmsorg för amaryllis är omöjligt utan att bevattna och gödsla växten. Fukta jorden runt glödlampan när du torkar det övre lagret på substratet. Bevattningsvatten förbereds preliminärt eller filtreras.

Tillämpningen av gödningsmedel utförs inom två veckor under blommande växter, och sedan med aktiv tillväxt av lövverk. Det är bäst att använda formuleringar för blommande grödor med övervägande fosfor och kalium. Överflöd av kväve saktar utvecklingen av knoppar, den här glödlampan lämnar rikligt lövverket och är också benägen att röda bränner – en vanlig löksjukdom.

Funktioner för att plantera amaryllis

Amaryllis planterar i en krukaDe flesta typer av lökkulturer transplanteras hemma före starten av en ny årstid av vegetation. När det gäller amaryllis är detta inte sant. Denna invånare i södra Afrika är mer användbar för att vara i en ny mark omedelbart efter fördjupningen av pedunclesna, när blommans tillväxt bara börjar. En sådan åtgärd av omsorg för amaryllis, som i bilden, kommer att tillåta växten att snabbt återställa beståndet av krafter som spenderas under blommande och förbereda sig för den kommande viloperioden.

För att underlätta frigörandet av jordens koma och rötter från den gamla behållaren fuktas jorden under lampan rikligt. Potten skalas för att behålla det maximala antalet rötter och jord på dem. Då överföres glödlampan till en ny behållare, större än den tidigare behållaren, med ett förberedt dräneringsskikt och en liten mängd av ett fuktigt, friskt substrat. Fria platser runt koma är fyllda med jord, som då är något kompakt och vattnas.

Man måste komma ihåg att amaryllislampan efter transplantation med 1-2 tredje är kvar över marknivån, och avståndet från det till krukans kant ska inte överstiga 3 cm.

Kraftiga rötter torkar lätt upp, så under överföringen av kulturen från en kruka till en annan måste den underjordiska delen av växten förbli fuktig. När barn med sitt eget rotsystem finns på en vuxenlampa separeras de och planteras i separata krukor av lämplig storlek.

Marken för att plantera amaryllis bör vara lös, lätt och ha en surhetsnivå på ca 6,0-6,5. Om det inte finns någon möjlighet att köpa en färdigblandad blandning för dekorativ bulb, görs substratet självständigt. För att göra detta, ta:

 • i lika stora delar, gräs och lövmark
 • hälften av humusvolymen och samma mängd torv;
 • En liten mängd perlit, som kan ersättas med grov sand eller tillsats av vermikulit till marken.

Innan plantering av lökar, är substratet för amaryllis hemma nödvändigtvis ångat eller desinficerat på ett annat sätt. Om detta inte är gjort, attraherar saftiga rötter och vågar uppmärksamheten hos olika insekter skadedjur från lök flugor till nematoder.

Våga transplantera på sommaren, när amaryllis mitt i en period av vila, kan Florist störa den naturliga livscykel på ett år och förlora ett år eller två möjligheter att beundra de ljusa blommande växter i Sydafrika.

På kvaliteten på jorden som används, kommer amaryllisAmaryllis främsta fiender när de växer hemma:

 • överdriven bevattning, vilket resulterar i att rotsystemet och lampans glödlampa börjar rotna
 • frånvaro av förhållanden under kulturens “viloläge”
 • låg lufttemperatur, till exempel när du tar bort potten till en balkong eller trädgård;
 • Ett tätt substrat där rötterna saknar syre.

Vård av amaryllis hemma är noggrann, kräver uppmärksamhet och förståelse av livsprocesser som förekommer i lampan. Därför, innan en sydafrikansk “naken dame” startas i en lägenhet, kan en blivande blomsterhandlare behärska agrotechnics hos amaryllis mindre anhöriga släktingar: hippeastrum och klyvning.

Reproduktion av amaryllis hemma

Fröer och spädbarn av amaryllis för reproduktionAmaryllis, som andra bulbous, hemma kan multipliceras med:

 • barn, bildade på vuxna glödlampor;
 • olika varianter av glödlampa
 • frön.

Metoderna för vegetativ reproduktion har inte några särdrag. Men amaryllisens frön, som i bilden, skiljer sig allvarligt från de som bildas efter pollinering av andra närbesläktade arter.

Frukt av amaryllisDessa är inte torra svarta vågar, som i hippeastrum, men saftiga små bulbots, även inuti frukten, ibland ger rötter och bildar en liten spiring. Å ena sidan gör ett sådant plantmaterial det lättare att få nya växter, men å andra sidan är det mycket svårt att skydda små lökar från grobarhet.

Redan några veckor efter pollinering av amaryllis hemma är bulbocker redo att ge livet till unga exemplar. Därför bör du inte tveka. Fröer såddas, fördjupas lite i botten, i en fuktig blandning av torv och sand och sätts på ett väl upplyst ställe.

Unga amaryllisplantor från frönRoten och utseendet på gröna blad från 3 till 6 veckor. Med omsorg, blomstra amaryllis efter 4-5 år.

Beroende på lökens utveckling och storlek, under det första året kan de överge resten, tills nästa år växer upp och ger nytt lövverk. Det finns ingen anledning att ordna artificiell viloläge för sådana växter, men ytterligare belysning för unga Amaryllis kommer att vara användbar.

Om de erhållna fröerna inte omedelbart planteras lagras de i hermetiskt tillslutna påsar i ett hemkylskåp. Det är viktigt att vatten inte kommer in i behållaren, och lampor genomgår inte minus temperaturer. Från tid till annan tas frön ut och undersökas för formar eller tecken på torkning.

Video om att bry sig om en glödlampa av amaryllis