Fjärilblomma på vindrutanEn fjärilblomma är älskad av många blomsterodlare. Till bushen nöjd med sin skönhet kräver phalaenopsis orkidé hemma särskild vård. Växtepifyt utvecklas under förhållanden som är lätta att skapa. Uppfyllandet av alla innehållskrav kommer att bli ett löfte om ett långt blomning av orkidéer.

Ta hand om phalaenopsis orkidén hemma

För framgångsrik utveckling och blomning av phalaenopsis orkidéer behövs speciella förhållandenViktigt för växtens utveckling är skapandet av förutsättningar för rotsystemets rätta utveckling. Vi behöver transparenta krukor och ett speciellt substrat. Vid upprätthållandet av en orkidé är det ingen bagage, bara den rätta agrotechnics kommer att skapa en pittoresk inomhus trädgård:

Plats för kruka och blomma – Skuggad sida av lägenheten. Direkt solljus och orkidéns södra fönster passar inte. Det är möjligt att placera växten från fönstret, men med bakgrundsbelysning. Dagens längd är avgörande. Orkidéen Phalaenopsis blommar bara när den lyser i minst 12 timmar.

Innehållstemperatur när man bryr sig om en orkidé phalaenopsis hemma beror på säsongen. På sommaren, när blomspilarna slår med sin skönhet, borde det vara 18-25 i skuggan 0 C. Vid högre temperaturer kan blommor snabbt börja smula. På vintern, om blommande inte förväntas och växten vilar, krävs kyla, ca 15 grader.

Under viloperioden, när blomknoppar läggs, bör nattemperaturen vara 4-5 grader under dagtid.

Hur man vatten orkidéer phalaenopsis hemma? Fleshy rötter matar växten, men med stillastående fukt kan de ruttna. Rötterna ska vara i ett ultralätt substrat och inte bara förse växten med näringsämnen, utan också producera klorofyll genom ljusinspelning som tränger igenom kärlets transparenta väggar. Det är viktigt att absorbera substratet med fukt efter torkning genom nedsänkning i 30 minuter. Vattna inte bladen. Bestäm om marken i potten torkas upp i vikt, en indikator på fuktighet, var och en finner sitt eget sätt att kontrollera. Med brist på fukt, kommer växten att förkasta blommor, med överskott – ruttna.

Mikroklimat för en blomma – Fjäril skapas med alla tillgängliga medel. Orchid kräver inte regelbunden sprutning, ackumulering av vatten i bladaxlarna kan orsaka ruttning. Luftfuktigheten på 40-45% anses vara optimal för växten.Växten behöver ett speciellt substrat

Related  Erfaren odlare berättar hur man bryr sig om anthurium, så att han skulle glädja sig med sitt utseende

Jord för phalaenopsis orkidéer väljs med förväntan att växten är epifyt. Substratet framställs av en blandning av bark av barrträd, träkol, sphagnummos och skal. Barken tas från gamla fallna träd, mjuka, efter kokning. I nedre delen, som dränering, fylls stenarna med tillsats av bark och kol. Syrhet bör vara 5,5 – 6,0. För att hålla det sura mediet i substratet, tillsätt lite torv, eller häll med surt citronsaftvatten. Men det är bättre att göra transplantationen om två till tre år och inte använda syrgasmedel.

För långvarig blomstring när du tar hand om phalaenopsis orkidéen, ändras inte potten och håller en jämn temperatur i rummet. Gödselmedel för orkidéer har en specifik sammansättning och koncentration, de bör användas en gång i månaden i rekommenderat antal. Röding för en hälsosam blomma är att föredra.

Skötsel av bladen är obligatorisk. Vi måste tvätta dem och torka dem så att det inte finns några torkdroppar kvar. Om de gamla nedre löven började torka, måste de skäras. Observera också luftrotets tillstånd, ta bort de skadade delarna. Placera skäret måste sprinklas med kol eller kanelpulver.

Hur korrekt transplanterar phalaenopsis orkidén hemma?

Orkidéens rötter är inte långa, oförgrenade, det är viktigt att de var många, och de hållde växten i jorden fast. Rock bush bör inte. För att rotsystemet skall vara hälsosamt måste orkidén transplanteras på rätt sätt efter det att det blommat.

Steg av orkidétransplantationStegen av transplantation inkluderar obligatoriska operationer:

  • Ta bort växten från behållaren med minimal skada.
  • blötlägg en jordklump och tvätta den med en ström av vatten;
  • att ta bort de skadade rötterna, strö med kolstoft eller kanelpulver;
  • Klippa torra blad och pilar måste lämna hampa;
  • Torka blomman 3 timmar före plantering.

Related  Vad vet du om kalorier, fördelar och skador på vattenmelon?

Jordens sammansättning att koka och lämna i vatten till kylning. Filtrera den hårda delen, skölj med varmt vatten på sikten och låt det torka före frysning. Dräneringskompositionen bör behandlas på samma sätt. I mitten placera den beredda torkade växten och sprinkla rötterna med substratet, inte begrava utloppet på nacken. Häll varmt vatten och töm filtratet. Vi komprimerade och bosatte jorden till en normal nivå av vaddering. På blad och i bihålor efter transplantation borde det inte finnas fukt.

Transplantationen är nödvändig för att inte försämra mineraltillförseln, för att inte öka surheten och inte använda torv och surgjort vatten som kommer att förgifta växten. För att se transplantationen av phalaenopsis orkidéer hemma kan du på video, vilket hjälper dig att göra inga misstag.

Metoder för reproduktion av orkidéer i hemmet

Phalaenopsis frön multipliceras under särskilda förhållanden av orkidéfrön. Hemma kan ett nytt prov erhållas av grodden med en rotad rot med luftrötter. Detta är det enklaste sättet att få en ny anläggning.

För reproduktion bildas ett rudiment på peduncleDet finns en annan, mer tidskrävande metod – sticklingar av bleka pilar. Skär av pilar skärna i fragment, som alla innehåller en sovande njure. Sprutta sticklingar i underlaget i fuktig miljö, kommer en ny bebis inte att ge varje stjälk.

Metoden för blockodling – reproduktionen av phalaenopsis orkidéer hemma, som epifyt, på träbasis, är tillämplig om det är möjligt att skapa ett fuktigt luftmedium. På en skiva av en vinstock är en gren av ett träd fäst med mos eller liknande material som behåller fukt. På den här ytan är en baby phalaenopsis orkidéer fastsatt. För att säkerställa att rötterna i toppskiktet inte torkar upp, måste miljön vara fuktig.

Related  Egenskaper för vård av Kaladium och en beskrivning av dess sorter

Sjukdomar och skadedjur av orkidéer

Om orkidén inte är omhändertagen, är skadedjur och plantesjukdomar oundvikliga. Icke-överförbara sjukdomar uppkommer genom felaktig vård, då påverkas den försvagade växten av insekter och svamp- och bakteriebesvär. När man bryr sig om phalaenopsis orkidéen hemma, kan gulnande löv bli det första tecknet på problem.

Gula blad signalerar om växtens sjukdomYellowness indikerar en felaktig temperatur på innehållet, brist på ljus eller fukt. Men den mest hemska är den ångande eller långvariga hypotermin hos växten. De vegetativa knopparna dör och växten dör. Extruderade löv signalerar brist på ljus och blir sårbara.

Virala sjukdomar inkluderar alla typer av små fläckar och mosaik. De är obotliga. Därför, om en expert har diagnostiserat en virussjukdom, måste växten förstöras genom bränning. Virus bär insekter, och oundvikligen kommer sjukdomen att passera till andra blommor.

Bakteriell lapp visar sig som mörka fläckar, mjukade blad och rötter. Sjuka platser skärs till frisk vävnad, cauterized med jod, ströms med kolstoft. I försummade fall behandlas bladen och rötterna med fungicider.

Rotting rötter av orkidéerAntracos, pulveriserad mögel, rost är relaterade till svampsjukdomar, överförda av sporer eller med mark. Att förhindra dessa sjukdomar är lättare än att behandla. För att göra detta måste du ventilera rummet, undvika överdriven fuktighet, lämna inte en droppe vatten på löven. Olika ruttningar uppstår när temperaturregimen bryts, särskilt med växthuseffekten. På de söta utsöndringarna av insektsskadedjur utvecklas en sotig svamp.

Den försvagade växten kan fyllas av bladlus, mjölkfisk. Med ordentlig vård börjar inte den mjölka masken. Bladlössorna måste tvättas med en tvållösning. Tvätta bladet med mjukvatten och dränera efter bearbetning. För destruktion av insekter att använda, rekommenderas endast för orkidéberedningar.

Framgångsrik erfarenhet av att odla orkidéer hemma – video