Allium på deras sommarstugaVill du dekorera din webbplats med ovanliga blommor? Var uppmärksam på allium: plantering och vård på det öppna marken är enkla, men resultatet är imponerande. Skönheten i knopparna, nyansens ljushet och juiciness, blommans stora storlek – allt detta kommer för alltid att erövra ditt hjärta.

Beskrivning av alliumens blomma

frodig alliumAllium (annars kallad dekorativ lök) är en örtartad biennal (ibland finns det även fleråriga sorter) växt som tillhör underfamiljen av lökarna, Amaryllis-familjen. Hemlandet av vilda lökar är Centralasien.

Du kan hitta växten genom den blomstrande blomställningen i form av en vanlig boll som består av många små blommor och ligger på en lång uppblåst stam, som ibland når 1 m i höjd. Blomställningar är täta eller liknar maskrosblommor. Det finns minst 400 sorter av vilda lökar. När det gäller knoppens färg kan de vara blå, violett, rosa. Blomningen sker i slutet av maj – början av juni. Växtens löv är mycket smala och långa, skarpa i ändarna. Det finns också en kännetecken för alla lökluft och brinnande smak.

Vilda lök används ofta i arbetsbänkar, stenhagar, olika blomsterarrangemang, monokulturella planteringar.

Hur och när man planterar ett allium på hösten

För korrekt utveckling och god tillväxt bör du observera alla nyanser av plantering och vård av vilda lökar.

Allium plantering och underhåll i öppna fält: grundläggande krav

En favoritplats är öppna soliga områden. Och ju mer sol, desto ljusare blir bladens färg. Skuggade platser är oacceptabla för en växt. Växten tolererar inte en stor mängd fukt, därför är det omöjligt att plantera det i låglandet.

När det gäller marken föredrar löken lätt och bördig, med pH-nivån nästan neutral. Om jorden är för sur, bör kalk tillsättas.

Landning på marken är bättre att göra från mitten av september till slutet av oktober. Men det bör ske vid en temperatur på + 10 ° С.

Förplanteringslökar inspekteras noggrant för rot och mögel. I händelse av deras upptäckt placeras glödlamporna i mangan och hålls i en halvtimme.

För plantering, gräva hål med ett djup som är lika med tre glödlampor. I hålet sätta glödlampan, välvatt, täckt med humus från ovan, utför mulch, vilket skyddar mot frost.

Det är strängt förbjudet att använda kycklinggödsel och gödsel.

Lök Allium: Odling och vård

vi växer alliumAllium ålägger inte särskilda vårdbehov. Den viktigaste regeln är att inte transfektera växten, eftersom detta kan översättas till sin död. Samtidigt är det mycket oönskat att tillåta överdriven, eftersom detta kommer att leda till att tillväxten stannar och lövverket kommer att vila.

Med ankomsten av våren, bör växten matas. För detta används kväve och kaliumgödningsmedel. Annars kommer lövverket att förlora sin ljusstyrka och bli blek.

Anläggningen kräver regelbunden ogräs, liksom mulchering.

Det gula bladverket som bildas i slutet av blomman kan inte avskuras, eftersom det åtföljs av ackumulering av näringsämnen i glödlampan.

I slutet av juni, när glödlamporna absorberar alla nödvändiga ämnen, kan de utgrävas och skickas till en varm och torr plats. I landet kan de inte lämnas, för att de kan översvämmas med regn, vilket kommer att leda till döden.

Lampor kan lämnas i marken endast om du bor i ett varmt klimat. Men du måste komma ihåg att glödlamporna kommer att ge barnen, folkmassan, vilket leder till fräsning av blommor och sällsynt blomning.

Hur man förökar och när man planterar en allium

Vildlök multipliceras på flera sätt.

Vegetativ med hjälp av barn

allium multiplikationTre år efter planteringen av fröna, ger glödlampan barnen, som måste planteras mycket noggrant på hösten, så att rötterna och stjälkarna inte skadas. Det utgrävda materialet lagras vid en temperatur på 18-20 ° C i ett torrt och ventilerat rum.

Landningen av det tidigt bårda alliumet i marken rekommenderas att utföras på hösten och våren våren på våren.

Växtlökar på ett avstånd av en halv meter från varandra till ett djup av tre glödlampor, förvattning av hålet och efter plantering genom att promulgera med humus eller torv. Nästa gång de kan transplanteras efter 4-5 år.alliumlökplantning

Grönsak med glödlampa

Lökar är lök på lök, som måste förbehandlas med en tillväxtstimulans och rotad. Denna reproduktionsmetod sänder helt och hållet alla tecken på föräldrasortet till den framtida växten.

Frösmetod

Behandlade frön, som regel, sås på hösten eller våren omedelbart i marken. Vissa sorter kräver preliminär stratifiering. Denna metod är väldigt lång eftersom anläggningen kommer att lösa upp knopparna först efter tre år. Därför använder han inte popularitet.

Sjukdomar och skadedjur

välskötta alliumUnder plantningen och vården av allium kan växten utsättas för sådana skadedjur:

  1. Tobaksdroppar som matar på växtjuice och knoppar. Detta leder till att växten blir svag, upphör att delta i fotosyntes. Skadedjan kan elimineras genom sprutning och rötning med insektsmedel. De kan till exempel vara “Spintor”, “Mospilan”, “Vertimec”, “Aktara”. Men för att förhindra förekomsten av en insekt måste du skapa en hög luftfuktighet på landningsplatsen.
  2. Cervical decay påverkar glödlamporna om de inte lagras ordentligt. För att förhindra sitt utseende måste lökarna utgrävas och torkas i solen och efter uppvärmning vid 48 ° C i 12 timmar.
  3. Lökfluga. Symptom på sjukdomen är tidig gulning av lövverket, sönderfall av glödlampan och dess efterföljande död. Skydda lampan kan vara genom att använda sin tidiga plantering i marken. Om sjukdomen har utvecklats kan du använda en lösning av salt eller sådana läkemedel som Ratibor, Medetoks-U, Karate.
  4. Downy pulveriserad mögel. Varna sitt utseende genom att exponera glödlampan innan den planteras vid 40-42 ° C i 12 timmar.

Som du kan se är det helt komplicerat att plantera och ta hand om ett allium på den öppna marken. Med alla regler kommer plantan att tacka dig med en magnifik blomma: stora mångfärgade bollar.

Att plantera ett Allium i trädgården – video