curly of marigold i trädgårdenOm blomman inte bara är vacker, men också användbar, kommer den säkert att hitta sin plats i trädgården. Att växa från frön alla kända kalendrar är det möjligt att korrekt ha valt landningsvillkor. Det är också viktigt att skapa en anläggning sådana förhållanden där den blommar rikligt och kontinuerligt.

Beskrivning av växten

calendula i en blomsterträdgårdCalendula officinalis (eller ringblomma) är vanligt och odlas i hela den tempererade zonen. Det är fotofilt, kalltåligt och opretentiöst för förhållandena. Växten är årlig, upprätt, i olika sorter, höjden varierar från 20 till 70 cm. Medicinska råvaror är blomställningar – korgar. De är gula eller orange. Tillsammans med den vanliga formen av blommor finns det en calendula terry. Blommande växt från juni till hösten frost. Frukt mogna på sensommaren – tidigt på hösten. Förökas endast av frön.

Fröetid för granatfrön

Du kan växa guldfärg från frön genom att såga i öppen mark eller på plantor. I det andra fallet kommer det att blomma innan. Fröer av blommor på det öppna marken är sådda i två termer: på våren, när jorden torkar och torkar, och på hösten, före stabil froststart.

I mittzonen är den optimala tiden för vårplantering andra och tredje decennierna i april. Marken anses redo om den övergivna klumpen av jorden smuler.

Höstlig plantering av guldblomma i marken produceras när nattfrost blir vanligt, jorden är ännu inte frusen, men varma dagar är inte längre förväntade.

Om du sår kalendula före början av kallt väder, kommer frön att ha tid att tränga in och då kommer skotten att frysa. För att inte misstas i termer är det möjligt att suga i förberedda spår efter frysning av toppskiktet, täckande med jord, som förbereddes i förväg och hålls på en varm plats.

Tidpunkten för plantering av guldgrå för odling utomhus kan variera i olika regioner. En oerfaren trädgårdsmästare kan klargöra dem från grannar i förortsområdet.

Related  Den torra naturen och det ljusa utseendet hos de torra husplantorna

växande plantor av guldfärg från frönFröplantor fröas från slutet av februari till början av april. Kapaciteter efter plantering hälls med stående vatten och täcks så att marken inte torkar ut. Flera gånger om dagen avlägsnas skyddet för att ventilera. Efter uppkomsten av skott tas skyddshuset bort. Fröplantor kräver ljus belysning och måttlig vattning. Några dagar innan landning på det öppna marken börjar plantor härda – ta ut på gatan vid en temperatur av 12-16 grader. Trots att växten är kallt resistent, kommer kryddade plantor att växa snabbt och mindre kommer att drabbas efter transplantation.

Reglerna för att plantera guldfärg i marken

calendula i det öppnaOm en oerfaren sommarboende har frågor – hur man planterar kalendula frön i en öppen mark – då är dessa regler inte annorlunda än att plantera andra kalla motståndskraftiga årgångar – asters, guldgåsar, kornblommor, söta ärter. För att dekorera blomsterbädden med ettåriga år kan de sås samtidigt.

För bättre blomstring av naglar, bör de mest upplysta platserna tas bort.

Innan du planterar guldfärg är det önskvärt att gödsla jorden. Fall i landet görs per kvadratmeter:

  • 3-4 kg kompost;
  • på en matsked av fosfor och kaliumgödselmedel;
  • stor sand för tunga lerjord.

Potashgödsel kan bytas ut med aska.

Säd frön i spåren för att dekorera växterna och peka blommor på sängarna. I plantorna bör avståndet mellan fröna vara 8-10 cm, för enplantering i blombäddarna krävs en yta på 20-30 cm2. Frö sår på ett djup av 2-3 cm. Från ett större djup blir frön svårare att groa. Vårplanteringar hälls med varmt vatten, på hösten lämnas frön i torr mark. De första skotten visas efter 5-7 dagar, och efter en månad kan skott redan uttunnas om det behövs. Förlängda plantor transplanteras till en ny plats. Calendula tolererar enkelt transplantation även vid blomning.

frodig blomning av guldblomma på en blomma sängI ett foto med blommor av guldfärg kan du se att friska växter växer fritt, ungainly, varje upplyst av solens strålar. Vi måste också gräda ogräset i tid.

Kondenserade planteringar, överdriven utfodring och flerårig odling på ett ställe ökar risken för sjukdomen med en svart stjälk, spottning och pulveriserad mögel.

Vård av växten

ta hand om kalendula på blomsterbäddenEftersom växten är opretentiös, efter plantering av guldfärg är vård på det öppna marken endast i periodisk vattning, ogräs och utfodring. Om gödselmedel appliceras på jorden i förväg, är det nödvändigt att mata dem med försiktighet utan att överskrida mängden. I början av säsongen kan du befrukta guldfärgen med kväve för att bygga upp den gröna massan. Det införs som en flytande urea lösning för sprayning eller vattnas under roten. Du kan använda utspädd 1 till 10 lösning av Mullein, fågelinfarkt eller njurinfusion.

Vid blomningens början kan växter sprutas med ett komplext gödselmedel som innehåller bor. Denna mikroelement bidrar till en längre och frodig blomning.

Insamling av medicinska råvaror och frön

ringblommor frönNaglarna blommar längre om de blekande blomställningarna avlägsnas i rätt tid. Men om kalendula planteras som en medicinskt växt, är det nödvändigt att riva av blommorna i fasen med fullständig öppning av blomman. Det är bättre att göra detta i torrt väder.

Related  Favorit te recept med citron och dess fördelaktiga egenskaper

Fröer av ringblomma mogna i sensommaren. De är stora, gråbruna i färg, i utseende liknar bokstaven “C”. Peduncles med frön skärs och läggs ut för att torka på en mörk plats med bra ventilation. Efter torkning flätas de i tyg eller papperspåsar i ett torrt rum.

Vad är fördelen med kalendula i trädgården?

guldfärg i trädgårdenHela växten utsöndrar phytoncides, som, om de inte förstör skadedjuret, då avskräcka det. Så, plantering ringblommor kan rengöra jordgubbar sängar från nematoden. En annan calendula i trädgården hjälper mot sådana skadedjur som:

  • björnen,
  • aspargus fly-cracker,
  • larvfjäril.

Växtens gröna massa kan plöjas in i jorden, med båda sidor. Denna operation läker jorden från de phylactophagous solanaceous och nematoderna. När man odlar guldfärg från frön till marksidan, kommer de bästa datumen för plantering vara tidigt på våren och augusti.

På våren av calendula på grön massa så före vinterns grödor av vitlök, lök, morötter och i slutet av sommaren – för att förbereda jorden för nästa säsong.

Med dessa enkla rekommendationer kommer ljusa soliga blommor av calendula att glädja dig hela sommaren och kommer utan tvekan att ge många fördelar.

Sädning av kalendula plantor i marken – video