Azalea rumBlomningen av rummet azalea kan inte förbises. En av de vackraste inhemska växterna påverkar både antalet samtidigt öppnade knoppar och en mängd olika färger. Och rummet azalea blommar i den mörkaste tiden på året – på vintern, när solen och ljusa färger inte får nog. Men på grund av felaktig vård i hemmet, svika azaleor ofta ägare. Tillsammans med regelbundna blommande växter förlorar de bladen och vissnar.

Att azalea avslöjade sin naturliga karaktär och i många år dekorerad huset, det behöver bekväma förutsättningar för tillväxt och uppmärksamhet.

Under rumsförhållanden odlas två typer av azaleor oftast: indiska och japanska. Båda arterna skiljer sig från den omfattande släktet av rododendroner:

 • kompaktitet och liten storlek;
 • långsam tillväxt;
 • riklig blommande och rikedom av nyanser.

Om bland flera sorter av inomhus azalea välja flera med olika blomningsperioder, kommer ett moln av ljusa blommor att flyta över vindrutan från november till maj.

Villkor för rums azalea

Azalea gillar inte för torr luftFör att vara bra hemma behöver kulturen stödjas:

 • ljus, men diffust ljus;
 • riklig vattning
 • Löshet och surhetsnivå av substratet;
 • Låg lufttemperatur i rummet, där det finns en kruka med azalea.

Den optimala luftfuktigheten är 70-80%. När azaleasblomma tas om hand, bör växten inte lämnas i torr luft under lång tid, annars kommer det att förlora sitt lövverk och långsam utveckling. Till samma problem leder överskottet av ljus och dess brist.

Azalea i krukorFrån iakttagandet av dessa förhållanden i rummet beror hur stort nästa blomning kommer att vara:

 1. På hösten och vintern, när blomknopparna läggs, kräver rummet azaleor en lufttemperatur mellan 6-8 ° C. I detta fall lämnas krukorna på en upplyst plats, men de vattnas mycket snävt.
 2. På våren, med utseende av knoppar, återupptas vattningen i samma volym och azaleorna överförs till ett rum med en temperatur av 12-16 ° C. Om rummet är varmare, även med korrekt omsorg av azaleor i potten, kan blommande plantor minskas allvarligt.
 3. Under sommarmånaderna är det bäst att kulturen känns vid en temperatur 20-22 ° C, med plats azaleor lätt motstå exponering till balkongen, loggia och trädgården om att skydda växter från direkt solljus.

Överdriven hög temperatur och torr luft väcker en attack på azaleor av en spindelmyt och andra skadedjur. När du håller dig i trädgården bör du skydda växter från skott, bladlus och lövmaskar.

Bevattning och bevattning av inomhus azaleor

De azaleor som växer i rummen är mycket känsliga för vattning. Under blommande och aktiv tillväxt bör marken under plantorna inte torka ut. Eftersom både trädgårds- och keramikvarianter av denna kultur föredrar ett surt substrat, kan det inte vattnas från under kranen. Fukt skyddas antingen eller filtreras.

Syrka periodiskt med citron, askorbinsyra, bordsvinäger eller citronsaft. Tillsätt 0,3-0,4 gram syra till en liter vatten. Abused på detta sätt är inte nödvändigt, när hand om azaleor inomhus på unga skott och blad av ägaren kan märka pinkish-lila fläckar och botten gröna zhuhnet och gult.

Om vattnet rinner in i palmen under vattning, måste det tappas bort för att undvika att rötterna rubbas. Detta är särskilt viktigt med en minskning av lufttemperaturen under hösten / vinterperioden.

En varm tid eller med löpande värme azaleor bevattna med rent vatten. Under blomningen utförs denna procedur mycket noggrant och försöker att inte falla på blommor och knoppar, eftersom det finns fläckar och fläckar på känsliga kronblad.

Top dressing för inomhus azaleor

För en riklig azaleablandning behövs komplex utfodringPå våren, men början på blomningen, och sedan efter blomningens blomstring behöver du inte bara den vanliga vården av azaleor i hemmet, men också en komplex extra dressing. För dessa ändamål är en specialgödsel för rododendroner och azaleor lämplig.

 • För att stimulera bildandet av knoppar och blommande på våren befrukas rums azaleas med föreningar med övervägande fosfor och kalium.
 • När blommorna faller och skotten börjar växa, innehåller azaleor i potten kvävegödselmedel.

För att vinterisera växten, var växten förberedd, azalium topp dressing stoppas i mitten av september. Speciellt handlar det om införandet av kvävegödselmedel, vilket stimulerar bildandet av löv och nya skott.

Video om azaleas i hemmet, om vård och plantering kommer att fylla på bagaget av den teoretiska kunskapen hos blomsterhandlaren och hjälpa till att förstå funktionerna inom jordbrukstekniken.

Beskära och prischipka azaleas med försiktighet i rumsförhållanden

Beskära rum azaleaSlutet av blommande i azaleor sammanfaller med början av utseendet på nya skott och tillväxten av gamla skott. Att bushen i rumsförhållandena behöll kompaktitet och nöjda blommor nästa vår måste plantorna avskuras i tid.

Beskärning buskar, att ta hand om azaleor, som på bilden, inkludera en mitten av maj. Vid denna tidpunkt ska svaga, alltför långsträckta eller gamla skott tas bort. Azalea knoppar visas på groddar, ettåringar, så en ny stark skott kvar, och de övriga skotten nypa minst för att framkalla förgreningar och om blomknoppar.

Rum azaleor med omsorg och beskärning är välformade och används för att skapa bonsai och kompositioner med andra dekorativa kulturer. 2-3 veckor efter beskärningen är busken täckt med nytt lövverk.

Plantering och vård av azaleor

Att växa azalea väljer låga breda krukorNär de växer transplanteras buskarna. Unga växter överförs till en ny behållare av större storlek årligen, och sedan efter 3-4 år utförs transplantationen efter behov.

Rummet azalea har ett ytligt rotsystem, så krukor är bäst för växten, vars bredd är större än djupet. Kapaciteten är vald vid beräkning av obligatorisk dränering med en tjocklek av minst 3 cm.

Den bästa primeren för inomhus azaleor är en blandning av två delar av de uttorkade nålarna av en del torv. I det lösa substratet lägger du till bördig humus, sand och krossad sphagnum. Före planteringen steriliseras jorden för att förhindra infektion av växter med nematoder, mjölkfiskar och skadliga svampar.

Svaret från plantan till korrekt vårdDräneringsskiktet är bäst av keramikflis eller expanderad lera med tillsats av bitar av tall eller gran. Den senare komponenten är särskilt viktig vid plantering och omhändertagande av azaleor. Det ger konstant försurning av jorden. Men kalksten kan inte användas, därför förändrar jorden sin reaktion. Helst bör jordens surhet vara 3,0-5,0 enheter.

Vid transplantation som en del av azaleasvården är det viktigt att rothalsen ligger över marknivå. Efter fyllning är den något kompakt, fuktad och om nödvändigt täckt. Den bästa tiden att transplantera är vinterens slut, när växten inte visar tecken på tillväxt eller efter massblomningen.

Om blomman inte strömmar helt ut innan den överförs till en ny kruka, ska knopparna avskuras så att de inte försvagar och utan den skadade växten.

Reproduktion av azaleor i hemmet

Reproduktion av azalea genom att dividera buskenRum azaleor kan inte bara bibehållas i blomstrande tillstånd utan också multipliceras. Det här är ganska enkelt:

 • när man transplanterar, delar den vuxna busken
 • På sommaren, halvmånade steklingar, skärs från spetsarna av skott.

En stor växt är uppdelad så att var och en av de unga azaleerna har ett livskraftigt rotsystem. Sektioner av stora skott behandlas med en liten mängd trädgryta. Rötter användbart pulver pulveriserat kol och tillväxtstimulerande medel. Plantering och omhändertagande av azaleor har i detta fall inga speciella egenskaper, förutom att busken är bättre beskuren så att den snabbt tar rot.

Rooting äger rum från maj till september. De apikala delarna av blekade skott 10-15 cm långa med flera utvecklade löv faller i ett lös surt substrat och förvaras i ett växthus vid en temperatur av 25 ° C. Rotationsbildning i rumsazaleor är inte snabb. För att transplantera i en separat behållare kommer en sådan anläggning att vara klar endast efter några månader, och de första blommorna kommer att öppnas för nästa år.

Video om azaleasjukvård hemma