enårig asterAstra – hösten skönhet, som övervinner allt. Det är inte förvånande att med vårens början undrar många trädgårdsmästare hur man sår frön från astersna på plantor, när man planterar och när som helst för att transplantera dem i marken.

En vetenskaplig växt som växer på alla hushållens tomter och trädgårdar kallas kalistemma. Enligt legenden i början av XVI-talet förade franska munken till Europa fröna från denna vackra växt från Kina. Det finns många sorter av asters, både årtider och stauder, varav de flesta kan odlas i olika klimatzoner.

Hur man väljer frön för plantor

aster frönPå grund av det faktum att det finns många sorter av asters, bör frön plockas upp innan man börjar odla plantor av asters.

Detta tar hänsyn till parametrar såsom utseende och höjden av bussningen, strukturen och formen hos blomställning (normal eller dubbel), är en förgrening typ som är närvarande i växten, färgen, formen av kronbladen (nål- eller vanligt) och så vidare. Som regel pekar tillverkare på alla egenskaper på förpackningen.

Dessutom bör man uppmärksamma datumet för insamling av frön. Ju längre perioden är desto sämre är spiring. Så det är att föredra att köpa förra årets “skörd”.

Frösåning

Planterar oftast aster för plantor i lådor, men du kan omedelbart komma in i jorden.

Såning i öppen mark

astra i det öppna markenPlantering utförs så snart jorden värms upp (i regel är detta i början av maj) till ett djup på 0,5-0,8 cm, efter att ha beredd frön (de måste blötläggas i spridningsacceleratorn). Skotten förekommer efter 2 veckor.

När 2-3 är utformad på stjälken av bladet utförs gallring plantor, att hålla avståndet mellan växter av 10-15 cm. Fröna kan planteras i slutet av hösten och frusen mark (med den tidigare framställda), därefter strös med torr jord. Det är också möjligt att plantera frön i december och januari, placera dem i spåren, och beströs med en blandning av torv med en torr mark, och toppen – snö. Självklart gör de detta under förutsättning att det inte finns några svåra frost.

Related  En intressant historia om den unika växten i de fuktiga troperna i Alocasia

När du växer, bör du ta hand om den unga, ledande:

  1. Lossa jorden 4-6 cm djup efter regn eller vattning.
  2. Kullen är 5-7 cm över marken tills förgrening börjar.
  3. Måttlig vattning (i värmen borde det vara rikligt, ca 3 hinkar per 1 m2).
  4. Kontroll av stagnation av vatten.
  5. Livsmedel, som regel, tre gånger: 10-15 dagar efter gallring, utseende på knoppar och i början av blomningen.

Såning för plantor

spiring av frön astersAnvisningarna anger alltid vilken tid fröna planteras i jorden. Men trädgårdsmästare rekommenderar inte att använda denna metod på grund av förekomsten av sena blomning och uppmanas att utföra plantering plantor astrar (vanligtvis mars-april), och sedan planteras i marken unga.

Precis som vid landning på det öppna marken, bör fröet blötläggas i gaspedalen. Behållare med ett substrat sår asters på plantor i slutet av mars – början av april till ett djup på 0,5-0,8 cm, täckt med jord och täckt med en film.

såning aster för plantorSubstratet kan användas som inköpt eller tillverkat självständigt genom att blanda humus, trädgårdsjord och sand. Glöm inte att desinficera fytosporin eller mangan. För att justera surheten till det normala värdet kan du använda askan. Den ideala temperaturen för spiring är 18-25 ° C. Fröplantor förekommer efter en vecka, och efter 10 dagar bildar broschyrer. Under denna period väljer man en aster i enskilda koppar.

Vid växling av plantorna bör god belysning ges (helst syd- och sydvästfönster), regelbunden vattning (på morgonen) och en temperatur på 16-25 ° C på dagtid och 12-15 ° C på natten.

Efter 1-2 veckor efter dykning är det möjligt att gödsla med speciella gödselmedel för plantor. Du kan använda en blandning av superfosfat och saltpeter i ett förhållande av 15:20 g för varje 10 liter vatten. Vid plantering bör 2-3 ytterligare förband utföras, alternerande sprutning med gödselmedel med rotbevattning.sådd av plantor

Related  Foto och namn på arter av exotiska orkidéer

När 4-5 löv ser ut, tas plantorna periodiskt ut till den glaserade balkongen för att tempereras, och sedan till frisk luft och sol, som börjar vid 15 minuter med en gradvis ökning av tiden.

Plantera plantor i marken

plantorna är redo för transplantationI jorden planteras de tidigare sådda astersna för plantorna när 50 dagar passerar. I det här fallet bör ungdomshöjden vara 6 cm och på varje stam ska det finnas minst 5 löv. Avstigning utförs enligt vädret. Som regel styrs trädgårdsmästarna av folkskylten, enligt vilken slutet av blomningen av fågel körsbärsträd visar på frånvaro av frost i framtiden.

Välj plats

årliga asters från deras blomsterbäddarIdentifiera platsen för flowerbeds bör vara på hösten. För lång blomning är det bäst att placera det på solsidan. Om det inte finns någon lämplig plats kan du dela blomsträdgården i penumbra.

Det finns inga speciella krav för jordens jord, förutom att det ska vara ett normalt pH, lätt och bra att släppa in luften.

Det enda kravet är att inte plantera plantorna av de asters som odlas hemma, liksom fröna i jorden, där före tillväxten av gillyflower, tomater, gladioli, kryddnejlika, potatis.

På hösten introduceras 2 kg sand preliminärt i jorden, ½ en hink av humus per 1 m2 och gräva. På våren dispergeras ammoniumsulfat, superfosfat, kaliumsalt 1 msk. l. varje per 1 m2.

Så planterar plantor

plantera plantor på det öppna markenFörst och främst är plantorna väl vattna och lämnar i 30 minuter, så att de tas väl ut ur kopparna. Transplantationen görs med en “inbyggd” jordklod i en förberedd mark eller grävhål (inte glömma till vatten) till ett djup av högst 20 cm, eftersom asters rotsystem ligger nära jordens yta.

Vid plantering bör avståndet mellan plantorna observeras. Det ska vara minst 20 cm. Detta garanterar en bra utveckling av asters.

Det är bäst att plantera plantor av asters planterade i marken när vädret är grumligt på gatan. Således kommer växterna att återhämta sig snabbare. Vid klart väder bör proceduren göras på kvällen. Efter planteringen planteras plantorna väl, försöker inte komma på lövverket. Ytterligare vård utförs på samma sätt som sättet att plantera frön i det öppna marken.

Related  Foto och beskrivning av allium sorter

Video om plantering aster för plantor