Mjukt blomning av anthuriumAnthurier är en av de talrika släktarna i Aroids familj. Den innehåller cirka åtta hundra naturliga arter hittills, och en mängd olika sorter och hybrider av intresse för florister har erhållits av uppfödare. Som en inomhusblomma blev anthurium populärt i slutet av förra seklet. Sedan dess har beundrarnas cirkel bara utvidgats.

Anthurium blomma växande framgång bland fans har möjliggjorts inte bara på grund av den relativa enkelheten av innehåll, spektakulära blomning och dekorativa blad, men också möjligheter hemma tyckte att propagera en växt rot stjälk eller föryngra en befintlig instans av en blomma.

Blomstodlare använder oftast vegetativa förökningsmetoder och som planteringsmaterial tar de:

 • sticklingar med luftrötter;
 • hela toppen av växten;
 • stamskott.

Anthurium kan också förökas med frön, men det är mer tidskrävande och tidskrävande arbete.

Fördelar och egenskaper hos vegetativ reproduktion av anthurium

Vegetativ reproduktionDen främsta fördelen med reproduktion av anthurium på vegetativt sätt är möjligheten att få en stark, klarblomig växt på kortast möjliga tid. I detta fall kommer en ny instans helt upprepade drag av moderplantor, det vill säga någon form av blad eller blomställningar skugga inte olik den befintliga samlingen i annan färg. Detta är oerhört viktigt om du kommer att få avkomma från en hybrid.

Anthurier i naturen, som mest, är epifytor, ger snabbt kraftfulla luftrötter, som används vid rotning av stalkben, laterala avkommor och skikt.

Dessutom, för två eller tre år, som passerar mellan transplantationer, växer busken på allvar, och om anthuriumblomman planteras kan 2 till 5 oberoende växter erhållas. En sådan åtgärd bör inte försummas, eftersom den bara gynnar anthuriet och har en fördelaktig effekt både på tillväxten och på blommans kvalitet.

Hur man planterar Anthurium?

Avel MultiplikationFöryngra antrummet av många spektakulärt blommande och dekorativa lövdjur, samt upprätthålla det yttre överklagandet gör det möjligt att dela upp en vuxenväxt. Det är bättre dags för denna händelse – regelbundet hålls på våren, från andra hälften av februari till maj transplantation.

Related  Hemvård för jasminpride

För att skilja växten är det nödvändigt att förbereda på förhand:

 • En skarp kniv, behandlad med alkohol eller en stark lösning av kaliumpermanganat;
 • lös jordblandning, lämplig för tillväxt av anthurium och fördisinficerad;
 • material för arrangemanget av dräneringsskiktet, exempelvis fin expanderad lera;
 • behållare med dräneringshål för unga plantor.

Busken är snyggt indelad i rosetterInnan plantering Anthurium, är växten nödvändig, försöker att inte skada rötterna, ta bort från potten. För att göra detta vattnas en jordklump rikligt så att fukt suger upp hela jorden. Sedan, efter att ha tvättat potten, extraheras anthuriumblomman och renas från rötterna av substratet som finns inom roten.

Om anthuriet vid tidpunkten för transplantation och separationsblomning är bäst, klipps blommestavarna, för att underlätta växtens anpassningsperiod och minska förlusten av styrka och fukt.

Detsamma görs med höga skott, som också kan användas för att reproducera blomman. Men anthuriums luftrötter bör hållas så långt som möjligt. De kan inte bara bli ett ytterligare sätt att leverera näring, men ersätter helt det underutvecklade marksystemet.

Varje separerat utlopp måste ha rötterDu kan rida ett anturium, gradvis separera och klippa av kanten av plantan unga skott. För rotning och efterföljande tillväxt behöver en sådan skott av anthurium sin egen tillväxtpunkt, ett par blad och åtminstone ett par rhizomer.

Platser av skivor, för att undvika utseende av råtta eller utveckling av svampinfektioner, är det användbart att behandla pundet kol. Ofta använder blomsterhandlare mark kanel, som också har milda desinfektionsegenskaper.

Om Anthurium blomma inte undgå sitt eget rotsystem, och stammen är bara början av rötter, är anläggningen före plantering i marken användbar för rot i fuktig vitmossa eller perlit. Som regel bildas rötterna inom 7-15 dagar.

När du transplanterar arbetet noggrant, för att inte skada rötternaLivskraftiga, självförsörjande plantor kan flyttas till förberedd mark för anthuriums, medan man bör komma ihåg att tillväxtpunkten inte kan begravas, den ligger alltid över våtmarkens nivå.

Related  Plantering, vård, regler och villkor för att transplantera iris i det öppna marken

Unga växter behöver noggrann vårdDu kan vattna unga anthurium, eftersom fukten avdunstar från substratets övre lager. Det är viktigt att se till att fukt inte suddar marken och påverkar inte växtens läge tills den är fast inbäddad i jorden. Ytterligare vård för plantorna skiljer sig inte från vuxna anthuriums.

På liknande sätt förökas anthurium om unga laterala eller radikala skott uppträder på den vuxna växten. Om anthurium har luftrötter, har klippt och sprinklat de skadade ytorna med kol, planteringsmaterialet kan planteras säkert i marken.

För de som är i värme och med tillräckligt med växter kommer acklimatisering inte att vara längre än en månad, varefter det är möjligt att förvänta sig ett nytt lövverk.

Video om hur man multiplicerar anthuriumet och planterar ett grönt husdjur hjälper i praktiken att behärska alla tekniker och också berätta hur man skapar alla förutsättningar för rotning och snabb utveckling av växten.

Beroende på åldern och tillståndet hos den rotade anthuriumblommande växten kan man förvänta sig antingen detta eller nästa år.

Reproduktion av anthurium med sticklingar

Reproduktion av anthurium med sticklingar med luftrotorFör att multiplicera många typer av anthurium är det möjligt att ha avskuren en skarp kniv, en flygning med flygrot och flera internoder. Indelad i sektioner med en eller två noder och ett par blad, stammen är rotad i en fuktad perlit. Inbäddningsdjupet får inte överstiga 5 cm, och tillväxten för den framtida växten lämnas nödvändigtvis över jorden. Anthuriumskiktet som är täckt med ett substrat är täckt med en film och sätts i värme, där de måste spendera 15-20 dagar.

I en fuktig atmosfär utvecklas rötterna snabbt, och sticklingar som används för reproduktion av anthurium kan snart transplanteras i jorden för vuxna växter.

Den huvudsakliga faran med denna reproduktionsmetod är rötningen av stiftets änddelar. Därför är det bättre att sprinkla sektionerna med kolpulver, och ibland bör innehållet i det improviserade växthuset ventileras.

Related  Odla lurfyllda faktum – plantera och sköta på det öppna marken

För att snabbt visa rotskott måste anthurium skapa bekväma förhållanden, inklusive:

 • ljus, långvarig men diffus belysning
 • en konstant temperatur av jord och luft i storleksordningen 23-26 ° C;
 • upprätthållande av luftfuktighet och jord, för vilken växten är bevattad med varmt vatten och luft.

Det första bladet uppträdde i en ung plantaUtseendet på rötterna i plantorna, ca 3-4 cm i längd, indikerar möjligheten av deras transplantation i jorden.

Unga växter bör inte rusas för att mata, eftersom rotsystemet i en liten volym inte kan absorbera gödningsmedel som har fallit in i jorden. De kan också orsaka både rotförbränningar och utvecklingen av infektioner i marken.

Återstående i jorden del av den gamla växten med tiden från sovande knoppar kommer att ge nya skott. De kan användas för att bilda ett existerande prov eller, efter att ha uppträtt på luftrotens anthurium, avklippas för plantering i separata behållare.

Reproduktion av anthurium genom skikt

Reproduktion av anthurium genom skiktOm skotten väsentligt förlängs och plantan gradvis förlorar sin form kan spetsen av stammen användas för reproduktion av anthurium. För den här delen av flykten:

 • fri från torkade vågar och lövverk;
 • snyggt insvept i vått sphagnum;
 • och över en improviserad dressing, så att fukt inte avdunstar, fixar påsen eller filmen.

Efter ett tag börjar mossen att genomborra rötterna. En sådan stjälk från ett anturium kan skäras och rotas i en separat kruka. Och den återstående delen av stammen kommer snart att ge sidoprocesserna.

De sorter av anthurium, som bildar långa klättringsskott, kan rotas genom att gnida mossbelagt moss direkt till marken.

Behandlingen av alla metoder för vegetativ reproduktion av anthurium kräver ingen speciell kunskap. Det är bara nödvändigt att komma ihåg om underhållet av bekväma förutsättningar för kultur och regelbunden vård. Läs på artikeln om reproduktion av anthuriums med frön och bladblad.

Video om reproduktion av anthuriums