långsiktigt alusumMarkskydd är en oumbärlig del av en vacker blomsterbädd. Bland dem favoriseras alissum i många år av sin opretentiösitet och långa blomstring. Andra av dess namn – borachok, lobularia, stonemason. En stark honungsmak, som kommer från alissum, lockar insektsbestämma.

Beskrivning av de långsiktiga utomjordingarna

grundskyddsårig alissumAlissum tillhör kålfamiljen. Omkring 40 arter av borage växer på Rysslands territorium, bland annat det finns både ettåriga och fleråriga. Växter är små, små, fyrbladiga blommor av vit, gul eller lila färg samlad i en borste. Frukten är en pod som innehåller ett stort antal små frön. Rotsystemet är fibröst, inte djupt.

De fleråriga sorterna är låga – endast 20-40 cm. Alyssum börjar växa tidigt på våren och blommar snabbt. Blommans födelseort är bergen i södra Europa. Därför ser det vackert ut på de alpina kullarna, i kanten, rabatkah. På blommorna skapas en kontinuerlig mattan av mjuka och ljusa färger. Foto av alissum i landskapsdesign:Alissum i grytan på platsen

Bland de ständiga representanterna för släktet är följande arter populära: steniga, bergiga och marina.

Alyssum den steniga

En ständig buske med starkt förgreningsstammar upp till 30 cm hög. Med ålder behöver plantan föryngrande beskärning, eftersom stammen är bar. Populära sorter av alissum rock:

  1. Den gyllene viken sprider buskar upp till 20 cm höga. I den här typen av alissum visas ett gyllene moln av blomställning i slutet av våren eller på sommaren. Blommar för det andra året efter plantering. Dropade blad av en silverfärgad ton. Växten tolererar torka väl och är anspråkslös i vård.Alissum Golden Wave
  2. Aphrodite – låga kompakta buskar med lila blommor. Blommar i början av juni. Behöver lite nyans i middagsvärmen och mildt vatten. Föredrar fritt jord. Det svarar bra på befruktning med komplexa universella gödselmedel. En hink vatten är uppfödd för 20-40 g.Alienum av fleråriga Aphrodite
  3. Plenum – en variation kännetecknas av dubbelfärgade blomställningar av gyllene färg.alissum sort plenum

Related  Till orkidéen Dendrobium nöjd med blomningen lär vi oss att ta hand om henne

Alyssum berg

alissum bergFrostbeständiga stauder som inte är mer än 20 cm höga med krypande stjälkar och täta pubescenta blad, vilket gör att de blir gråaktiga. Blomningen börjar i slutet av april. Blomställningar gula, med en stark söt lukt.

Alyssum Marine

Denna typ av borax når en höjd av högst 20 cm. Som en flerårig växt odlas den bara i södra breddgrader. I den centrala stripen i Ryssland är den populär i en ettårig kultur. Han har fasta, nästan liggande stammar. Små med honung luktblommor samlas i täta många penslar. Blommar från juni och fram till froststart med vita, rosa, lila och lila blomställningar. Det är lätt att föröka Alyssum havet – ett bergsverk. För riklig blomning behöver han en ljus sol och näringsrik jord med en neutral reaktion.

Denna typ av lobularia är särskilt effektiv i breda band, arrays, curbs. Det är oersättligt som den lägre nivån av heterogena blomsterbäddar.

Variety Taini Tim – snövit blommor täcker buskarna som en hatt. Denna krypande variation på högst 8 cm ger en komplett illusion av havsskum bland stenar i stenhagar.Sea Aliensum Tainey Tim

Violett Coning – den rikliga sorten skapar hela lila vattenfall i upphängda blomkrukor.Alisum Violett Coning

Variety Princess i Lila – En annan ampelnaya sort. I krukor bildar denna sort långa hängande skott av lila färg. I blomsterbädden ser det ut som en massiv matta.Alissum av prinsessan sorten

Reproduktion av aliens av det fleråriga

reproduktion av alissum genom bush divisionFöröka denna växt på tre sätt:

  • frön,
  • sticklingar,
  • delning av busken.

Fröer såddas på det öppna marken på våren, efter hotet av frost.

För att gröna fröet från det fleråriga alissumet behövs solljus, så fröerna är utspridda över jordens yta och lätt nedtryckta av händerna.

plantor av alissum frönFör att förbättra spridningen är det bättre att täcka planteringsplatsen med en polyetenfilm. Några dagar senare rengörs det. Fröplantor dyker inte, så det är inte önskvärt att suga dem tätt. Överflödiga plantor uttras och lämnar mellan skotten minst 10 cm.

Related  Vi väljer plats och tid för clematis plantering i förortsområdet

Reproduktion av sticklingar är lämplig för en vuxen odlad växt. Denna procedur kan kombineras med formningstrimmerna i början eller slutet av sommaren. Den skarpa snickaren skär överflödiga grenar och rotade dem i marken. De resulterande unga plantorna planteras på en permanent plats, inte närmare än 30 cm från varandra.

Division av buskar producerad i april. Buskarna är utgrävda och skurna med en spade. På varje del måste det finnas flera skott. Planterna planteras på samma sätt som de rotade stekarna. Efter plantering vattnas alissumet.

Hur korrekt att skära av alissumet

beskärning av fleråriga alissum

Alla sorter och sorter av lobularia behöver regelbundet beskärning. Det främjar stark tillväxt och bättre blomning.

Buskar som inte är avskurna, börjar så småningom förlora dekorativitet. De dämpas stammar och minskade antalet blomställningar. Förutom beskärning av blekna penslar kortas skotten dessutom till 7-10 cm, samtidigt som de bildar vackra, frodiga och måttligt glesa buskar. Korrekt beskärning ökar dekorativiteten och minskar sannolikheten för pulverformig mögel. Rocky alissum efter blomningen förkortas med en tredjedel av längden.

Skadedjur och sjukdomar hos alissum

wrecker av alissumLiksom alla växter av kålfamiljen lider blommans alissum av en korsfiskflotta. För skydd mot loppan sprutas den med infusion av vitlök, malurt, tobaksdamm. Vid allvarliga skador används kemiska ämnen: Aktaru, Aktellik, Fitoverm.

Med hög fuktighet och förtjockning påverkas boraxen av rotrot och pulveriserad mögel. Rot visas på den genom blommans gulning. De sjuka exemplen är utgrävda, rötterna tvättas i en rosa lösning av kaliumpermanganat och planteras på en annan plats.

När sjukdomen är pulveriserad mögel, blir bladen täckta med en vitaktig beläggning och blir spröd och spröd över tiden. Starkt skadade växter förstörs, resten behandlas med en lösning av fungicid. I framtiden är det nödvändigt att observera vattnets regim och försöka att inte förtjocka planteringen.

Related  Färgglada gaylard – den eleganta dekorationen av trädgården

Alyssum i många år i landskapsdesign

alissum SnömattaDesigners föredrar att kombinera fleråriga alissum med ampel och markskydd petunier, Pelargonium, turkiska nejlikor.

En favoritplats för alissum är alpina kullar. En tät spridning av känsliga blommor ramar elegant stenarna och täcker allt med en massiv matta.

Höga kvaliteter går traditionellt till att klippa och lägger honungsbitar till arom av buketter. På blomsterbäddar kombineras de med iris, tulpaner, begonier.

När du väljer en plats för plantering lobulyarii är det nödvändigt att ta hänsyn till dess starka söta doft. Angränsande växter bör inte avbryta det.

Förutom stauder är sommarstugor och Ester Bonnet mycket populära bland sommarboende.Alissum av Esther Bonnet

Landning i förortsområdet av ständigt alissum gör att du kan njuta av frodiga blommor och en delikat honungs arom från tidig vår till mycket frost.

Växande flerårig alissum – video