Ljusa färger i trädgården i våtmarken

falk nära dammenMed vårens framkomst visas ljusa gula primrosblommor på röjningarna. Vackra squat buskar, ett runt lock av smarta blommor. Denna kaluzhnitsa, som i stor utsträckning inte bara används som prydnadsväxter, men också ett läkemedel i medicin.

Kaluzhnitsa marsh: foto och beskrivning

ljusa blommor av en marsh marshKaluzhnitsa är en flerårig örtväxt som tillhör Lyutikovs familj. Arter av växten är mycket små – upp till 40, varav 6 växer på territoriet av den tidigare Sovjetunionen. Den mest populära är mossen kaluzhnitsa.

Roten representeras av sladdliknande rötter, samlade i en enda bunt.

Växten har en upprätt, naken, mycket köttig och lövig stjälk. Som regel är det stigande eller stigande. Ibland finns det exemplar med en säng. I vuxenstaten når bushens höjd ca 40 cm.

Lövverket är glänsande, fast, naket, har ett ordentligt arrangemang, sladd eller njurformat och mörkt grönt i färg. Kant är crenate-serrated eller crenate. Bracts är stillasittande, och det basala lövverket ligger på långa petioler och mäter upp till 20 cm i bredd. Men stambladen har en köttig struktur.

Blommande caluzhnitsa (bilden presenteras i artikeln) kommer i april-maj med knoppen blommar på långa peduncles i mängden 7 st. på busken. Blommor består av 5 kronblad och en enkel periant, 2-12 st. pistiller och en mängd olika ståndare och målade i guldorange eller ljusgul färg.

Efter blommande frukt-flerbladiga mognar. Och deras antal är detsamma som antalet stamper var ursprungligen. I slutet av varje bipacksedel finns en svans och inuti – ca 10 frön av svart färg. Den fulla frukten mognar i maj-juni, varefter den öppnas och frön faller till marken.

Med växten måste man vara mycket försiktig, eftersom markdelen är giftig. Därför är det strängt förbjudet att använda delar i råform. Men efter tillagningen förstörs de giftiga ämnena inuti, och växten blir ofarlig för hälsan.

Terry variation

frotté grade cowslipEn annan populär sort för blommans skönhet är en terry caluzhnika. De mest kända sorterna: Plena, Multiplex, Flore Pleno, med stora, upp till 5 cm i diameter dubbelfärgade knoppar med ljusgul färg. Och gungan är så stark att blommans utseende kan förväxlas med en liten dahlias.

Cedar marsh: landning och grooming

Planternas skönhet kommer bara att glädja ögat om det är ordentligt plantat och odlat. Låt oss överväga de grundläggande kraven i en kaluzhnitsa:

 1. Belysning och jord. Det är bäst att arrangera blomman tillsammans med ett bra ljus eller en svag penumbra. Och det är önskvärt nära vattenreservoarer, eftersom kaluzhnitsa kräver ett rikt och perfekt fuktat substrat.
 2. Temperaturreglering. Specifika krav på temperatur, växten uttrycker inte. Det enda är att det är frosthärdigt, så även de unga kan enkelt uthärda vintern utan skydd.
 3. Vattning. Vid uppkomsten av värme bör växten vattnas ganska rikligt. Det utförs också vid vegetationstidpunkten.
 4. Luftfuktighet. Denna parameter är mycket viktig för anläggningen. Det borde vara ganska högt. Om luftfuktigheten minskar även under en kort stund, påverkar detta väldigt väldigt bra. Plocka upp en plats för plantering, var uppmärksam på loam. Var noga med att försäkra dig om att den inte torkar ut och inte torkar upp.
 5. Utfodring. Med vårens ankomst matas kalven och introducerar gödselmedel av organiskt ursprung. Innan vintern buskar mulch. Före blommningen utförs befruktning med mineralgödsel, vilket inte bara ger upphov till riklig blomning utan också frodig blomning.
 6. Transplant. Kaluzhnitsa överför överlägsen en ny bostad, så du kan utan rädsla transplantera den. Du behöver göra detta när som helst under den vegetativa perioden, men helst i mars eller september.

Kontroll vattning vid markförhållande. Vattna bort – vatten.

Kaluga ört propagation beskrivning

ung buskVäxten multiplicerar på flera sätt:

 1. Genom att dela busken under transplantation på hösten eller våren. Därför grävs växten tillsammans med roten, uppdelad i lika stora rötter och planteras i sina egna brunnar. Vidare skuggas växterna av ljusa strålar, rikligt vattnas och skyddas av vindgustar.
 2. Sticklingar. Under sommaren skär de och rot sedan i marken.
 3. Node rooting. Med tillkomsten av våren gör skottsticklingar (bara böja sig ner stammen till marken och fäst den “fäste”) Detta småningom nod verkar ryggar, och hösten bildade en separat buske, som då var på våren kan separeras från moderplantan och transplanteras till postoyanku i sitt hål .
 4. Det finns också en frösmetod för reproduktion.

ansökan

Eftersom kaluzhnitsa inte bara har dekorativa men också härdande värden kommer vi att överväga två varianter av dess användning.

hälsa

Växten används ofta i medicin. Eftersom växten är giftig används den i olika samlingar i minsta mängd (löv, stjälkar, blommor i knoppens tillstånd används). De terapeutiska egenskaperna hos caluzhny är som följer:

 1. Hjälper med sjukdomar i andningssystemet (astma, kikhosta, feber, bronkit).
 2. Har smärtstillande, diuretikum, antiinflammatoriska och antikonvulsiva, starka antibakteriella egenskaper.
 3. Det används för dropsy, reumatism, scrofula.
 4. Ofta utsedd för behandling av brännskador, inflammation, sår.
 5. Används för sjukdomar i urinvägarna.
 6. Lättnar kvinnors tillstånd i smärtsam menstruation.
 7. Växtens saft är en utmärkt emetisk och laxerande.

Designlösningar

Vi dekorerar behållaren med en kalvKaluzhnitsa är en tidigblommande växt. Inte överraskande älskar landskapsdesigners det och används ofta för att dekorera trädgårdar, parker, gränser, blomsterbäddar. Detta är en utmärkt anläggning för utformning av vattenkroppar, både naturliga och artificiella. Växa bra i lövverket, blir växten en riktig dekoration av stranden.

Plantera växter i grannskapet med andra floraarter, det är nödvändigt att välja sådana exemplar som har liknande egenskaper och liknande blomningsperioder. Det är nödvändigt att blommorna inte skuggar varandra. Också ta hänsyn till blomningen av caluga: innan du behöver plantera exemplar som blommar lite senare eller har ett sent blomningsblad.

Marigold samexisterar perfekt med krasodnevom, mjukaste lungört, kinesiska Astilbe, orm bergsbestigare, värdar crassifolia Badane, alpin förgätmigej strausnikom.

Att veta alla finesser att plantera och odla en kalv kan du dekorera din damm eller trädgård. Glöm inte bara att växten är giftig och tvätta händerna efter arbetet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector