scindapsus under gynnsamma förhållandenI det vilda, scindapsus, är det en halv-epifyt-liana som stiger längs stammen på trädet till en höjd av mer än 10 meter. Växten har två typer av rötter: luft och fibrös underjordisk. I Sri Lanka kommer lokalbefolkningen i konflikt med en kraftfull vinstock som upptar för mycket av territoriet. Hemma odlas scindapsus i golvkrukor, ger plantan med trellis eller i suspenderade blomkrukor. Blomstodlarens uppmärksamhet lockas av mjuka eller ljusgröna lövverk, anspråkslöshet i vården. Under naturliga förhållanden blommar sycidactusen med en liten blomställning, men i rumsförhållandena för att se blommande finns det praktiskt taget ingen chans.

Skötselanvisningar

Fuktighet och vattning för scandaplosI rummet där scindapsus växer på sommaren bör temperaturen inte vara över +20 grader och under den kalla årstiden inte under +12 grader. Varianter med grönt lövverk mår bra på baksidan av rummet, för att de inte behöver en ljus solig färg. Varierade växter behöver mer ljus belysning, så att bladplattorna inte förlorar sin dekorativitet.

I händelse av otillräcklig belysning reagerar scindapsus med rikligt fall av lövverk.

Vid vård av växten måste överensstämma med vattendirektivet. Måttlig befuktning av jorden efter att den torkar mer än 1 cm djup, kommer att ge rotsystemet av scindapus komfortförhållanden för utveckling. Riklig och frekvent vattning kommer att leda till förfall av rötterna och döden av blomman. För att skapa speciella förutsättningar för underhållet av anläggningen är det inte meningsfullt att öka fuktigheten i rummet. Det är nog att torka löven från tid till annan med en fuktig trasa eller spray från en sprutpistol. På sommaren kan du göra en varm dusch, vilket kommer att ha en fördelaktig effekt på blommans tillstånd.

På vintern ska scindapsus inte placeras nära radiatorer.

Växtskott växer väldigt snabbt. För bara ett år kommer blommans grenar att bli längre med nästan 40 cm. Kronformationen är som följer:

 1. Trimning av stammar och deras vidare användning för reproduktion.
 2. Klämningspunkter för tillväxt av stammar för att stimulera bildandet av laterala skott och ökning av förgrening.
 3. Installation av en båge för att fästa långa stammar eller ett speciellt rör med sphagnum inuti. Mossen är fuktad, vilket gör att luftrötterna får extra fuktighet.

Ta hand om scindapsus, glöm inte att gödsla växten med komplexa gödningsmedel. Under aktiv tillväxtperioden två gånger i månaden utförs bevattningen med tillsats av gödningsmedel i flytande form. På vintern räcker det med att mata växten en gång i månaden.

Regler för transplantation och markval

ung skandalösEn gång per år i slutet av februari transplanterar unga scandapods. Vuxna blommor försöker oroa dig mindre. Det är tillräckligt att byta potten en gång på 2-3 år. Om du inte tar för djupt, men en bred kruka, kommer det att vara möjligt att skapa en vacker komposition från scindapus av olika sorter eller dekorera en frodig buske från en gammal växt och rotade sticklingar.

För självständig förberedelse av mark för användning i lika stora proportioner:

 • flodsand;
 • humus;
 • torv eller lövmark;
 • expanderad lera eller perlit.

Scindapsus behöver ett bra dräneringslager.

För att skapa en vacker busk måste du först trimma skotten och rotknivarna i vattnet. Den gamla växten måste undersöka rotsystemet och ta bort de skadade rötterna.

Reproduktion av stsyndasusa

scindapsus rensar väl luftenDu gillar verkligen din fabrik och vill ha några fler kopior i närheten. Du kan köpa, men du kan multiplicera redan växande buske. Beskärning av en vuxen scindapus ger en möjlighet att inte bara ge den en vacker form utan också att få sticklingar. För skärning använd en ren sax eller en kniv. Klipp under knuten. För framgångsrik rooting på avskuren skott borde det finnas tre löv. Du behöver en burk vatten och en väl upplyst plats.

stammar av stsyndasusa med rötterDet är möjligt att omedelbart skära skaftet i marken, som har förbehandlat skärplatsen med ett rotationsmedel. För att uppnå önskat resultat är en kruka med handtag täckt med en genomskinlig väska eller en plastflaska. Redan efter högst 3 veckor kan den ingreppade scindapsus transplanteras till en permanent bostad.

skaft reproduktionOm du klämmer fast lederna till marken kommer det snart att ge rötter. Efter ett tag visas de första bladen. Ta bort den unga växten snyggt från moderluten och transplantationen.

Efter avbrott av en lång flykt, dela det försiktigt i flera delar. Var och en måste ha löv. Detta tillvägagångssätt låter dig få flera sticklingar på en gång.

Sjukdomar och skadedjur

typer av stsyndasusaFelaktig vård av scindapsus kan leda till hans sjukdomar:

 1. Bladen blir gula. Anledningen – växten behöver gödselmedel.
 2. Spetsarna på bladplåtarna är torra. Anledningen – anläggningen är placerad för nära värmeanordningen, ingen sprutning.
 3. Lövverket faller. Anledningen – vädret är inte tillräckligt med mat och ljus, det kan finnas utkast.
 4. Rötande stjälkar. Anledningen är innehållets låga temperatur och överdriven fuktning av jorden.
 5. Förändringar i bladets färg och utseende av vita fläckar. Anledningen är ett överskott av belysning eller dess brist.

Från skadedjur till scindapsus smittas oftast spindelmider, bladlusar, thrips. Det är tillräckligt att genomföra aktionen av actellik för att besegra dem.

Om vårdreglerna för scindapsus – video