Tradescantia i en krukaUpretensiös snabbväxande Tradescantia behöver inte presenteras för älskare av inomhusplantor. Lättskött Tradescantia hemma, dekorativa blad och ofta blomning – det är de tre främsta orsakerna till många decennier har dessa örtartade perenner blivit stam i rummen och trädgårdsland.

Små växter med övervägande krypande stjälkar i naturen förekommer på den amerikanska kontinenten, där regionerna är befolkade från tempererade breddgrader till troperna. Tradescantia har anpassat sig bra till levnadsförhållandena. I torra områden kan man se växter med täta löv, högen som inte tillåter förångning av dyrbar fukt. På fuktiga ställen finns det arter med saftiga stammar och ett sådant glättande lövverk.

Obefläckad rumlighet, en mängd olika dekorativa arter och sorter lockar uppmärksamheten hos både nybörjare och erfarna blomsterhandlare. Och mer nyligen i de ryska trädgården fanns också trädgård Tradescantia, som inte skiljer sig från de inhemska släktingarna, varken attraktivitet eller lyhördhet för vård.

Ta hand om Tradescantia hemma

Förtvivlad lövverk av TradescantiaKraven på villkoren för underhåll av Tradescantia varierar beroende på deras naturliga livsmiljö. Fördröjda växter med tätt och förtjockat löv är mer varaktiga. De tolereras bättre av direkt solljus och mindre beroende av bevattningens frekvens.

Inomhus Tradescantia med släta tunna blad som penumbra och växer bättre i måttlig fuktig mark. I detta fall är varierade sorter krävande för belysning. Under en ljus sol, de bleka och i skuggan riskerar de att förlora mönstret och bli helt grön.

House TradescantiaDet är bäst för rummet Tradescantia, som på bilden, att hitta en plats på öst- eller västfönstret. På södra sidan kommer anläggningen att kräva skuggning, och på norra sidan finns en fara:

  • överdriven sträckning av skott;
  • minskning av löv
  • frånvaro av blomning;
  • snabb förlust av dekorativitet.

Related  Lär dig växa och ta hand om ett citron hemma

De flesta arter är termofila, men under sommarmånaderna är det bra att transportera Tradescantia till en balkong, en trädgård eller en loggia, som tidigare har skyddat potten från den brännande solen och utkasten.

Springflowers Blossom på sommarenBekvämt för Tradescantia temperaturen är från 20 till 25 ° C med sommartid och några grader under vintern. Även om en kall vinterning är att föredra, blir det i många fall bra att rumsarbetet i Tradescantia blir bra utan säsongsförändringar i villkoren för kvarhållandet. Kritiskt kall för växter blir luft vid en temperatur av 10-12 ° C.

Många Tradescantia men den inhemska invånarna i halvöken, är helt innehåll i den våta marken och under de varmare månaderna, kräver täta och riklig vattning, bevattning av bladverket och själen. Jordklumpen efter bevattning ska vara jämnt fuktig. Eftersom nästa procedur vanligen torkar upp endast det övre skiktet, så på sommaren är Tradescantia inomhus vattnas åtminstone varannan dag.

Tradescantia växer snabbt

Kulturen kännetecknas av snabb tillväxt, så i vården av inomhus Tradescantia hemma är det nödvändigt att inkludera ytterligare gödningsmedel. De utförs under sommarmånaderna och på våren med ett intervall på 10-14 dagar. Växten är lämplig för färdiga komplexa gödselmedel för inomhusplantor, men de olika formerna måste välja ett speciellt tillvägagångssätt. Från överflöd av organiskt material ökar sådan inomhus Tradescantia aktivt lövverk, men det kan förlora den dekorativa fläckiga färgen på grönska.

Beskärning, reproduktion och transplantation

Snabb tillväxt och bildandet av vackra ampelskott är en viktig dygd för Tradescantia. Men till rum Tradescantia, som på bilden, hålla formen och överklaga, stjälkar och den centrala delen av anläggningen inte ser nakna, bör anläggningen ofta nypa och uppdatera, vilket möjliggör en mer aktiv buske.

Växten måste skäras periodisktDu kan skära av växande stjälkar under hela den varma säsongen. Apikala sticklingar som används för vegetativ förökning av Tradescantia, väl förankrad i vanligt vatten, varefter flera stycken planterade i krukor eller egna tjäna till att föryngra moderplantan. Om stammarna bestäms för att användas som plantor, ska deras längd vara minst 5 cm.

Related  Odling av raffinerat lisianthus på en blomsterbädd och i en kruka

Med rätt skötsel hemma, Tradescantia, som i bilden, återställs mycket snabbt efter beskärning, och plantorna blir till vuxna fluffiga exemplar som blommar för andra eller tredje året.

För att plantera nya och transplanterade befintliga Tradescantiums, är det inte nödvändigt att ta en överdriven näringsrik, organisk jord, där växterna snabbt “fett”, vägrar att blomstra.

Från klippta toppar är det möjligt att odla nya växterDet är bäst för en amerikansk “ampel” att köpa ett färdigt substrat för inomhusväxter eller i lika delar för att blanda löv och frö, lägga sand till löshet och lite torv. Längst ner i potten gör ett kraftfullt dreneringslager. Transplantation av Tradescantia under vården hemma genomförs på våren när busken blir äldre och rotsystemet växer.

Odling och vård av trädgården Tradescantia

I rumsbetingelserna är ampelarter de mest populära bland blommodlare. En trädgård av Tradescantia – är aktivt blommande stauder, som bildar täta grödor på grund av upprätt och logi med tillväxten av skott med en längd av 20 till 50 cm.

Trädgård TradescantiaDen vanligaste trädgården Tradescantia, som i bilden, betraktas som hybridväxter, förenade i en enda form av “Tradescantia virgin”. De är:

  • växa snabbt under förutsättningarna för en måttligt varm europeisk sommar;
  • blommar rikligt och ger många vita, lila, blå och ljusblå blommor;
  • stå ut mot bakgrunden av andra växter med en mångsidig färgning av lövverket från de rika gröna och de blåa till den lila och till och med gula.

Ta hand om trädgården Tradescantia skiljer sig inte från att ta hand om en husväxtPå grund av andra odlingsförhållanden skiljer sig vården till trädgården Tradescantia från vården som växterna får hemma.

Planterade på blomstersängar och kantstolar, kan blommor inte flyttas eller flyttas till ett annat ställe om deras anbud lämnar befinner sig i en djup skugga eller i juli solen. Därför väljs platsen för trädgården Tradescantia mycket noggrant.

Optimal, om växten har en plats i penumbraen, där jorden håller kvar fukt under lång tid men samtidigt ventileras. Alla Tradescantia tolererar extremt mycket torka. Detta är viktigt att ta hänsyn till inte bara när du planterar trädgården Tradescantia, på bilden, men också när du ammar på den.

Related  Fördelarna och skadan av dill för människors hälsa

För en framgångsrik utveckling av växten är det nödvändigt att ge topp dressingInnan plantan planteras i marken befrukas jorden och inför en full dos av en komplex mineralprodukt. Därefter utförs befruktningen genom den flytande formuleringen var 10: e dag. Primer under blommor fuktar på morgonen eller kvällstimmarna, när det finns inga risker för solbränna för plantans löv.

På vintern är Tradescantia höll för att rädda växten för nästa årI mittenområdet överlever trädgården Tradescantia även de hårda vintrarna, för vilka de antingen gömmer sig eller helt enkelt skär hela den övre delen av växten. Detta är en skillnad i jämförelse med vården av Tradescantia hemma, skillnaden i odling av trädslag. Med början av våren och uppvaknandet av sovande knoppar över marken visas nya färska skott.

Våren är en mycket bra tid för utbredningen av trädgården Tradescantia. Detta görs genom att dela den vuxna busken. Under våren och första halvåret kan unga växter erhållas genom sticklingar. De apikala delarna av skott med 2-3 mellanrum skärs noggrant och rotas i ett växthus. Rötter bildas efter 15-20 dagar, och unga Tradescantia kan planteras på permanent plats.

Video om vården av Tradescantia