amarant på tomtenAmaranth eller shirits är en årlig örtväxt som tillhör familjen amarant. Den har ett brett utbud av egenskaper som är användbara för människors hälsa. Därför används den i medicin, kosmetologer och matlagning. Och absolut alla delar av växten används: gräs, rötter, frön. Det viktigaste att komma ihåg är vad amarant har användbara egenskaper, och dess tillämpning bör utföras enligt alla regler.

Sammansättning och användbara egenskaper hos växten

växtamarant har användbara egenskaperHelhetsegenskaperna hos amaranta växter har varit kända under lång tid. Forskare har identifierat i sig förekomsten av oersättliga ämnen för människors hälsa. Bland de viktigaste positiva egenskaperna är:

 1. Som en del av amaranten finns vitaminerna C, E, P och B. På grund av detta har den en kraftfull immunmodulerande effekt. Det eliminerar lätt orsaken till vitaminbrist.
 2. Växten innehåller en stor lista med mikro- och makroelement: järn, zink, magnesium, selen, kalcium och andra. Det hjälper till att bekämpa sjukdomar i hjärt-kärlsjukdomar, genitourinary system, leverproblem, hud, mag-tarmkanalen.
 3. Användbara egenskaper hos amarant innehåller också hög proteinhalt. För människokroppen är det flera gånger mer användbart än mjölk.
 4. Användningen av en sådan växt gör att du kan hantera depressiva tillstånd, såväl som sjukdomar i nervsystemet.
 5. Shiritsu rekommenderas ofta för personer som lider av cancer. Det hjälper till att lindra symtomen och minska de negativa effekterna av strålterapi.
 6. Växten innehåller ett unikt ämne – squalen. Det hjälper till att fylla kroppens celler och vävnader med syre, stimulerar en ökning av prestanda hos alla inre organ, minskar koncentrationen av skadligt kolesterol i blodet och har också en uttalad antimikrobiell effekt.

Curative egenskaper hos bredden används ofta i traditionell medicin. Det kan användas inte bara för vuxna men också för barn.

Man tror att amarant har förmågan att rena kroppen av tungmetaller och toxiner. Men den officiella vetenskapen utförde inte experiment på detta ämne, så det finns ingen bekräftelse på detta faktum.

Amarantholja

amarantoljaAmarantholja är speciellt bra för hälsan. Den innehåller cirka 8% fettoljor. Den är rik på vitamin E, som är känd för sina antioxidantegenskaper.

Olja blir en stark stimulans av immunsystemet. Det används för att behandla leversjukdomar, urogenitala systemet, andningsorganen. En god effekt erhålls genom extern applicering av en sådan anordning. Det bekämpar effektivt hudproblem.

olivolja infunderad på frön av amarantAmarantholja kostar inte billigt. Vissa föredrar att laga sig själva hemma. Detta kommer att kräva cirka 1 kg växtfrön. De torkas något i en stekpanna och passerar genom en kaffekvarn. Det resulterande pulvret hälls med 1,5 liter extra jungfruolja. Behållaren är tätt stängd och lagrad i tre veckor. Varje dag ska flaskans innehåll skakas. Det är bara att filtrera oljan, och den blir klar att användas.

För att den amaranta oljan ska vara fördelaktig och inte orsaka skada, kom ihåg hur man tar det ordentligt. För förebyggande är det tillräckligt att konsumera en tesked i en halvtimme före måltiderna varje dag. Du behöver inte dricka det. En kurs kräver cirka 150 ml av läkemedlet. Repeterande profylaktiska procedurer behövs två gånger om året på våren och hösten. Det rekommenderas också att tillsätta olja till sallader eller spannmål.

Amarantholja är strängt förbjudet för stekningsprodukter.

Om oljan används för medicinska ändamål används den i mängden av en sked två till tre gånger om dagen. Kursen genomförs tre gånger om året. För att minska koncentrationen av kolesterol i blodet tas olja på morgonen och strax före sänggåendet.

Användbara egenskaper hos amarant är också uppenbara när de appliceras på lederna. Gnugga oljan och använda den för kompressen hjälper till att lindra smärtssyndromet och stimulera bildandet av broskvävnad. Applicera det på morgonen och på natten.

Applicering av amarantolja i kosmetologi

masker med amarantoljaAnvändbara egenskaper hos amaranth-applikationen i kosmetologi. Det läggs ofta till sammansättningen av dyra krämer och hudvårdsprodukter. Det ger näring till epidermis och regenererar sina celler. Olja används inte bara i ansiktet utan också på läppar, hår och naglar. Bland de mest populära metoderna för att använda detta verktyg är:

 1. Nourishing mask. Vispa med två vispa ägg. Ange i dem två teskedar av amarantolja och en sked av naturlig honung. Kna försiktigt knuten och applicera den på det rensade ansikts- och nackskinnet. Skölj med varmt vatten efter 15 minuter.
 2. Mask för händer. I en konventionell babykräm, lägg till några droppar amarantolja. Använd i vanligt läge. En sådan produkt ger näring till huden, tar bort irritation och återfuktar.
 3. Mask för hår. Applicera först en liten mängd olja på hårets rötter. Sprid sedan produkten längs hela längden. Låt det stå i 15 minuter. Skölj därefter huvudet noggrant med schampo.
 4. Bad för att förstärka naglarna. Blanda två matskedar smör med en sked citronsaft. I den resulterande kompositionen sänker naglarna i 15 minuter. Denna procedur rekommenderas före sänggåendet. Tvätta inte händerna efter badet, sätt på varma mjuka handskar och lägg dig till sängs.

För att göra en amarant bra och inte skada, glöm inte hur man applicerar den ordentligt. Alltför frekventa förfaranden kan i vissa fall framkalla manifestation av en allergisk reaktion.

Amaranth frön

amarantfrön för användning i matlagningAmaranth frön är särskilt användbara och orsakar inte skada, det viktigaste är att veta hur man applicerar dem korrekt. Det enklaste sättet är att göra mjöl från dem och använda det för att baka.

Du kan förbereda en användbar spannmål med ett enkelt recept. Blanda frön och vatten i en mängd av 1 till 2. Koka som vanligt, som någon annan gröt. Om vattnet är starkt avdunstat under tillagningen, kan du lägga till lite mer. Lägg till lite bär, banan eller äpple i den färdiga maträtten.

Ett sätt hur man konsumerar amarantfrön blir deras spiring. Spiron innehåller ett stort antal näringsämnen. De läggs till grönsaksallad och ätas varje dag.

Kontra

Amaranth drar nytta, men skadan kan också ske under vissa förutsättningar. Bland de viktigaste kontraindikationerna är:

 1. Individuell intolerans. En allergisk reaktion kan uppstå som utslag, klåda, irritation av slemhinnorna.
 2. Pankreatit.
 3. Kolecystit.
 4. Närvaron av stenar i urin- eller gallblåsan.
 5. Duodenums ulcus.

I grund och botten avser dessa kontraindikationer olja. För att undvika de negativa konsekvenserna av att använda denna växt, behöver du konsultera en specialist. Om du känner av negativa symptom och försämring av välbefinnandet under behandlingen, omedelbart sluta använda produkten och kontakta en läkare.

Gräset av amarant har medicinska egenskaper. Med rätt tillämpning kommer det att vara möjligt att klara många sjukdomar och stärka immuniteten.

En video om amarantens fördelaktiga egenskaper