röd nejlika är en symbol för segernBland de stora färgerna på vår planet är en speciell plats ockuperad av nejlikor. En harmonisk och ädel blomma i många århundraden inspirerade romantiska naturer. Om honom var skriven en hel del poesi och sånger. Ofta förekommer kryddnejlika som en symbol på adel, renhet och till och med en kompis av ångest.

Sedan antiken har folk noterat de charmande egenskaperna hos en charmig blomma, så de använde den för att bekämpa sjukdomar. Anläggningen krediterades med en mirakulös kraft som ledde till att den togs på vägen eller lagrades som en hemskatt. I enlighet med de grekiska myterna betraktades blomman som en del av människan och symboliserade manifestationen av ädla egenskaper.

En närmare titt på den ädla blomman

tvåfärgsmönsterHur trevligt att de likgiltiga människorna noggrant tittar på det omgivande grönsaksriket. Deras beundran återspeglas i sångerna och dikterna som länge varit kvar på flera generations läppar. Vad lockar en styv nejlikhet? Hans excentricitet.

Intressant är att blomman kallades “nejlik” av tyska växtforskare. Orsaken till detta var den utsökta lukten, som utstrålade en växt som påminner om ett kryddsträds orientaliska krydda. Faktum är att det inte finns något gemensamt mellan växter.

Den berömda svenska botanisten Karl Liney, glad med en ovanlig blomma, gav honom namnet “dianthus”. I översättning till ryska betyder det “gudomlig blomma”. I dag i den naturliga miljön finns över 300 olika typer av nejlikor. Alla klassificeras som årliga, tvååriga och fleråriga växter, som har olika egenskaper. Det enda som förenar dem – magnifika eleganta knoppar.

bukett av olika slags nejlikorMed hänsyn till olika växtsorter har biologer upptäckt att blommorna av kryddnejlika kommer:

 • i en enda variant;
 • i form av en panikel;
 • en lyxig sköld;
 • liten;
 • stort;
 • enkel;
 • dressing;
 • med en trevlig lukt;
 • utan smak
 • med släta kronblad;
 • med blomställda tips av blomställning.

Koppen i knoppen har formen av en miniatyrcylinder. I sin övre del finns 5 små kronblad av olika färgämnen. De omger tio eleganta ståndare och en smal pestel. Varje kronblad har en sammet bas, vars kanter är dekorerad med original frans. En verkligt statlig blomma!

herbaceous skott av en nötkreaturOriginal Carnations skott är:

 • slät struktur;
 • örtartad natur;
 • med närvaron av noduler;
 • singel;
 • med många grenar;
 • något lignified.

trädgårdsskivorDe växer linjära blad som ligger mittemot varandra i olika gröna nyanser. I vissa arter är de gräsbevuxna i färg, andra har en mörkgrön färg. Men de är alla täckta med en blåaktig silverbeläggning.

ursprungliga kryddnejlika frukterNär blomningsperioden är över kommer frukten att visas i form av miniatyrlådor. De är fyllda med ett stort antal skina frön av svart eller brunt. Det är intressant att de kan vara runda, ovala eller platta. Men detta påverkar inte spiring av frön, var och en bär information om den ursprungliga sortiment av kryddnejlika.

Blomman används ofta för landskapsdesign av trädgårdsområdet. De är prydda med ramar, stenhagar, blomsterbäddar och gräsmattor. Växten växer väl genom sömmarna av beläggningsplattor, vilket gör den till en oumbärlig gatainredning.

Magnificence of carnations rike

När vi möter på vägen för en nejlika, märker vi deras oöverträffade skönhet. I naturen finns hundratals sorter av denna underbara blomma. Efter att ha granskat några av dem kan du uppskatta den kungliga växten.

Carnation gräs

nötkreatur örtTrots den majestätiska skönheten av trädgårdsblommor som odlas för att dekorera gräsmattor är vilda sorter inte mindre attraktiva. Kräftgräs användes länge som trädgårdsprydnad. Historiker säger att det vuxit på de berömda monarkernas blomsterbäddar redan före vår tid.

flerårig kryddnejdgräsEn flerårig växt har utvecklats framgångsrikt i 6 år i en del av trädgården. Den har många skott ca 40 cm lång, täckt med små prickiga lövverk. Plattans bredd är mikroskopisk – upp till 1 mm. Från sidan verkar det som om dessa bara är nålar av grön färg. Faktum är att de inte är prickiga, men ganska mjuka till beröring. Varje stjälk är kronad med en liten blomställning, av olika nyanser. De vanligaste knopparna är ljusrosa och lila.örtklyftor lösa upp

På platser där kryddgräs växer, är jorden helt täckt av en ljus blommig matta. Det är för den här egenskapen och denna söta ört uppskattas.

ömt blom av gräsPå varmare breddgrader av planeten börjar nellån lösa upp knopparna den 15 juni. Ständigt varmt väder främjar blomman av plantan i 45 dagar. För det mesta av sommaren kan du njuta av den gröna mattan.frodig buske av nejlikor i trädgården

Dianthus barbatus

carnation turkiskaOfta kallas denna typ av växt “skäggig”, för sina ursprungliga knoppar med “cilia”. Den turkiska nejlikan som visas på bilden kännetecknas av raka stammar med små knutar. De ligger tvärs över längden på skotten, upp till 75 cm. Smala lansettlika bladen är grön färg med en röd eller blå nyans.

kalkonliknande på blommanMånga aromatiska knoppar av turkiska nejlikor är enkla eller terry. De samlas i corymbose buketter av sådana nyanser:

 • vitt;
 • kräm;
 • rosa;
 • röd;
 • lila;
 • fläckiga.

ursprungliga blommande kryddnejlika turkiskaVäxten blommar i mitten av sommaren, glädjande sina fans före början av hösten. Trädgårdsodling använder många sorter av turkiska nejlikor.

Om det finns en önskan att odla denna typ av blomma i en blomsterträdgård, bör ett viktigt faktum beaktas. I grund och botten använder trädgårdsarbete biennaler. Därför, i den första säsongen, är bara rotrotetten rotad i sängen. Knoppar kommer bara att visas om ett år.

Kotlett Shabo

clove of shaboDen ursprungliga växten av de presenterade arterna uppstod på grund av ett väl samordnat arbete av uppfödare. Enligt några rapporter togs växten av en fransk apotekare vid namn Shabo på 1800-talet. Idag används den i stor utsträckning inom trädgårdsodling i Europa, Asien och norra Afrika. Utmärkt tar rot på bördiga jordar med närvaro av dränering.

Kotlett Shabo är en blombusk med en stark rhizom. Från botten upp täcker de med smala grönbladplattor, ca 12 cm långa, med knölar upp till 60 cm höga.klöver av shabo i landskapet

På spetsarna av eleganta skott i mitten av sommaren blommar terry eller halv-dubbla knoppar av denna färgning:

 • vit, mjölkaktig, beige;
 • gul, citron, orange;
 • blek och ljusrosa;
 • röd, scarlet och blod.

nötkött av shabo på ett snittKronbarns kronblad präglas av en korrugerad yta med kantade kanter. De mest populära hybriderna som förekommer i mitten av breddgraderna är:

 • Jeanne Dionysus;kryddnejlika av sorten Zhanna Dionis
 • Den rosa drottningen;sortera Pink Queen
 • aurora;kryddnejlika av Aurora-sorten
 • Den fyriga kungen;Carnation Class Fire King
 • Champagne.sorts champagne

Eftersom växten inte kräver mycket ansträngning i växande, älskade många trädgårdsmästare det.

Carnation kinesiska

nötkreatur kinesiska i landskapetI den naturliga miljön finns blomman på steniga jordar i norra kinesiska, koreanska och mongoliska steppar. Odlade arter planteras för att designa husstadsområden, i stadsparker och utomhusbäddsängar.

Nötkreatur porslin hänvisar till fleråriga buskiga blommor och växer till en höjd av 50 cm.

Många knutna skott är täckta med smala löv. Ibland på grund av deras längd är de lite sneda, vilket ger dem speciella dekorativa.

knoppar av en nötkreatur öppnasStora knoppar ligger på spetsarna av upprepa stammar. Vanligtvis är de handgjorda och målade i rosa, vit och burgunderfärg. Kronblad är ofta av dubbel natur. Spetsarna är hakade med en ovanlig kantning. De blommar i början av juni och blommar fram till början av augusti.

Carnation av pinnate

kryddnejsel kanelEn mild, flerårig växt, som växer i naturen på bergssluttningarna och bergen i europeiska länder, lockar många människors åsikter. Karnation av pinnat har en fibrös rot och upprepa skott med små knutar. De finns omväxlande små gröna blad av nålformad form.

enkel blomställning av krydddräktskaninBlomställningar är enkla eller terry. I ett enda utförande eller i form av paraply, lösa blomställningar. Med färg de möts:

 • rosa;
 • vitt;
 • lila;
 • rött.

dissekerade blomblad av en nötkreaturKronbladets yta är ursprungligen dissekerad till nästan hälften av höjden. Denna typ av knopp gör kryddnejlika unika och attraktiva. Carnationen kommer att blomma i den första månaden på sommaren och glädjer sig oavbrutet dess fans tills dess mycket mitten. En blomma är van att dekorera urbana blomsterbäddar och parker.

Näsblad av nötkött

kryddnejlika barrträDen fantastiska sorten av den fleråriga blomman utmärker sig av stångrotsystemet, vilket kan växa snabbt. Som ett resultat erhålls kuddeformade blommande miniatyrbuskar. Karnationsnålblad i en naturlig miljö växer i floddalar och steppar, på steniga kullar och stenar.

panikulera corymbose blomställningEgenheten hos arten är närvaron av styva plåtar. I genomsnitt når deras längd 30 mm och bredden är bara 1 mm. Trots sådana små löv är plantans knoppar stora och doftande. De samlas i panikulera corymbose blomställningar. Visa knoppar på början av sommaren och fortsätt att blomma fram till mitten av juli.

Nötkreatursand

kryddnejdsandEn ovanlig flerårig blomma har kraftiga underjordiska rötter som släpper ut icke blommande skott ute. Knoppar är formade på högt litet förgreningsskott 30 cm i längd. Varje kronblad av en nötkött av en rosa nejlikans är djupt dissekerad och liknar en magnifik frans. Färgerna är färgade i blekrosa eller vita.

Nötkreatur blomma sandigDet finns en växt i Central- och Östeuropa, Kaukasus och Primorsky Krai. Blossoms tillräckligt länge – från början av juni till september. Den används för att dekorera urbana blomsterbäddar, i sommarstugor och grönområden i förortsområdet.

Kloven trädgård (holländska)

kryddnejlika trädgårdGruppen av växter innehåller långa sorter av nejlikor och når en höjd av 80 cm. På ett högt upprätt stång är det möjligt att se de auliska bladen i grön färg. Stora knoppar av krydddagsgardin utgör en magnifik hatt av olika nyanser. Vissa varianter utmärks av enskilda färger. För 6 århundraden har uppfödare fört fram nya sorter av krydddagsgardin, så idag finns det många av dem.

nejdbusken grenadEn av dem är den shrubby greniga sorten. Det skiljer sig från doftande blommor, som är:

 • vitt;
 • röd;
 • rosa.

nejlikor av olika färgerKlusterlikorierna växer till 60 cm, så det används ofta för att forma buketter. Blossoms i 4 månader, varefter en frukt framstår, fylld med frön.vitklöverträdgård

Carnation fält

fleråriga nejlika fältEn härlig flerårig växt växer nästan i hela Europa. Det förekommer på skogsglans och vida våta ängar. Nötkreatursfältet kännetecknas av ett starkt rotsystem, från vilket filialen upprättar omkring 40 cm höga. Topparna är dekorerad med enkla enkla knoppar. känsliga korrugerade kronbladDelikata kronblad är lite korrugerade. Kanterna är ihåliga, vilket ser väldigt fint ut.

Blomkarnationer från de första dagarna av sommaren. De sista knopparna visas i mitten av augusti. Således blåsar växten ögat under nästan hela säsongen.

Carnation frodiga

nejlikorSpeciell färg är annorlunda praktnejlika, eftersom dess tunna kronblad graciöst svajande när en lätt bris. Den växer till en höjd av 50 cm. Dess slanka stjälkar täckt med lansettlika blad, som granskas tunna vener.

tvåfärgad färgDelikat knoppar är målade i vitt eller lila. Kronbladets kanter är finklippta, vilket ger blomman en speciell charm. Blomman används vid bildandet av landskapsdesign, eftersom den vita vitarnen ursprungligen kombineras med andra färger i trädgården. Under blommande växter producerar en trevlig lukt, vilket ger människor den nuvarande känslan för naturen av ett lanthus.

Regler för att plantera en söt blomma

klubb av nejlikor på stuganEfter att ha undersökt de mest populära sorterna av nejlikor, kan du se att denna blomma är allmänt använd för att dekorera stugor. Men, trots den sofistikerade odlingen av denna växt, värderas vilda sorter inte mindre. Bland dem är nejlikor en ört och en nötkreaturträdgård. Att odla dessa sorter i trädgården i stugan kan du ta med dina mini-landskapsnoter av orörd natur.

blomma säng av fleråriga nejlikorPlantering och skötsel av långsiktiga Backnejlika, foto som hjälper henne att se i all sin glans, innehåller följande verk:

 • utsädessåkning
 • förökningsmetod
 • tidig vattning:
 • översta jordklädseln.

spiring av plantorInnan såda frön av “vilda” nötkreatur är det viktigt att förbereda jorden. För att göra detta desinficeras det med speciella medel för att döda eventuella skadedjur i den. Sedan läggs sand till jorden, blandas och fylls med små behållare. Därefter kan du sova näsan gräs. Håll krukor bättre i ett varmt rum vid en temperatur av inte mindre än 16 grader. spirade kryddspirorNär groddarna stiger och blir starkare planteras de på en permanent plats i dacha landskapet.

Jordberedning och sådd börjar i början av maj. Tack vare detta kommer plantorna vara klara på sommaren, när risken för frost reduceras till ett minimum.

sticklingar av kryddnejlikaAtt plantera kryddnejlika av örter genom förökningsmetoden vid sticklingar ger sådana metoder:

 • sticklingar;
 • multiplikation med hjälp av lager;
 • division av buskar.

process för att plantera sticklingarSticklingar börjar utföras i början av sommaren och väljer lämpliga växter. De ska vara upp till 10 cm långa. En skärning görs i en vinkel, de nedre plåtarna avlägsnas och skaftet placeras i en behållare med jord. Efter riklig bevattning är behållaren täckt med film eller agrofiber. När plantan blir starkare planteras den på tomten.

formning av nejlikorplantering metod Backnejlika använder sticklingar används sällan, eftersom det kräver en mycket långa stjälkar av anläggningen. Om någon i interstitiell snittet och tappas marken. Som en följd av riklig vattning från sticklingar växer rötter. Nu kan du gräva och plantera på en ny plats.

en nötkött från en nötkött kan delas uppUppdelningen av en örtklöver är kanske den mest optimala varianten av att plantera en växt. Denna metod är ganska enkel: buskens del är delad och planterad på ett nytt territorium. Riklig vattning och i trädgården växer redan nejlikor.

Att växten blomstrade i det första året av transplantation, bör processen att dela buskarna utföras under andra decenniet av mars.

Eftersom örten är ett örtplantage opretentiöst, räcker det med att tillhandahålla det med vattendräkt och regelbundet övre förband av jorden. Huvudvillkoren är att kontrollera fukten så att nötköttets rötter inte ruttnar.

växande kryddnejlika i en skål på gatanPå samma sätt är plantering och vård av fleråriga krydddagsgardiner gjorda. Till växten blommar så länge som möjligt i förortsområdet är det bäst att plantera det på soliga platser. Tidig toppdressing och regelbunden bevattning säkerställer att växten är ett behagligt välstånd för hela säsongen. Dessutom är det önskvärt att ta bort knopparna från skotten för att tillåta växten att ta rot. På vintern är trädgårdarna täckta, speciellt om det finns liten snö i regionen.vacker doftande bukett

Då vid dacha i landskapsdesign, kommer röd anamning alltid blomstra – en symbol för vänlighet och sann kärlek.

Nötkött växer i trädgården – video