jordnötssmörJordnötter eller, som det kallas också, “jordnöts” ursprungligen från Peru, hittades här för första gången i de arkeologiska utgrävningarna dess frukter. År 1890 var den första som producerade och använde jordnötssmör en dietist från Amerika, som arbetade för att hitta en dietrik mat av vegetabiliskt ursprung, som i sin mat- och energibehov kunde konkurrera med ost, kycklingägg och kött. Jordnötssmör antar helt klart den tydliga distinkt smak och lukt av denna mutter. Och den rika kompositionen och den täta kuvertkonsistensen gör den acceptabel för användning inom en mängd olika områden – matlagning, farmaci och kosmetologi.

Jordnötssmör, hur händer det?

Olja från jordnötsfrön är en värdefull kostplanteprodukt, jämförbar i dess näringsrika och biologiska värde med produkter av animaliskt ursprung. Produktionen av jordnötssmör baseras på 3 metoder:

 1. Orefinerad olja. Det är en produkt av brun nyanser med rik och ljus nutty arom och smak. Produktion och tillämpning av den är etablerad i länderna i Asien.oraffinerad jordnötssmör
 2. Raffinerad olja. Denna produkt kännetecknas av en mjukare, omslutande nutty smak och lukt, dess färg varierar från ljus till mörkgul. De producerar och använder sådan olja i Europa och Amerika.raffinerat jordnötssmör
 3. Kallpressad olja. När det gäller användning och renhet är denna olja den mest värdefulla, den används i medicin.kallt jordnötssmör

Trots all tro, jordnötter är inte en mutter, det är ett benplanta, som, som alla beniga växter, växer på marken!

Sammansättning och kaloriinnehåll i jordnötssmör

tätt jordnötssmörEn rik sammansättning av jordnötssmör förklarar dess särdrag och egenskaper:

 1. Aminosyror. Omega-9 oljesyra är ca 60% jordnötssmör, och omega-6-fleromättad linolsyra är cirka 30%. Ytterligare 10% är mättade fettsyror – palmitinsyra, alfa-linolsyra, stearinsyra, lignoceric, arachin och andra. Alla dessa är viktiga och oumbärliga komponenter för människors hälsa.
 2. Lätt smältbara fetter. I jämförelse med animaliska fetter absorberas vegetabiliska fetter lättare och snabbt i människokroppen.
 3. Komplex av vitaminer i grupp B. Bland dem: В1, В2, В3, В5, В8 och В9. Vikten av dessa vitaminer är tilldelade för reglering av vatten-saltbalansen, såväl som kolhydrat, fett och proteinmetabolism i kroppen. B-vitaminer påverkar positivt den hormonella bakgrunden, immuniteten och utseendet hos en person.
 4. Vitamin D. Detta fettlösliga vitamin hjälper till tillväxt och regenerering av det osseösa systemet, är nödvändigt för att förebygga hjärt-, onkologiska och endokrina sjukdomar.
 5. Makro och spårelement. Bland sådana element är magnesium, kalcium, kalium, jod, koppar, fosfor, järn, zink, kobolt och andra. Alla dessa komponenter har en positiv effekt på en persons hälsa, välbefinnande och arbetsförmåga.
 6. Kolin eller vitamin B4. Harmoniserat arbete i nervsystemet är omöjligt utan detta värdefulla vitamin. Det är också inblandat i syntesen av fosfolipider, vilket är viktigt för att förhindra fettleverinfiltrering och utvecklingen av kolelithiasis.
 7. Betain. Effektivt arbete i levern är omöjligt utan betain, det främjar också full assimilering av protein som kommer från mat.
 8. Antioxidanter. Denna grupp innehåller vitaminerna A och E, som finns i jordnötter och olja från den. I det moderna livet ges en viktig roll till antioxidanter som skyddar och återställer människokroppen.

Forskare från Tyskland har bevisat att jordnötsolja innehåller polyphenol resveratrol, som spelar en aktiv roll i förebyggandet av övervikt och hjälper till i kampen mot fetma.

Detta ämne har visat sig effektivt vid normalisering av östrogenernas balans, har antitumör- och antioxidantaktivitet, sänker koncentrationen av kolesterol och förbättrar leverfunktionen. Tack vare resveratrol aktiveras kollagenproduktionen i människokroppen, vilket positivt påverkar hud, hår och naglar!

Related  Användning av druvätäger för kulinariska och medicinska ändamål

Kalorinnehållet i jordnötssmör är ca 600 kcal per 100 gram. Detta är en ganska hög siffra, som med alla andra oljeprodukter. Dessa kalorier bör emellertid inte betraktas som de vanliga kilokalorierna, deras effekt på människokroppen är helt annorlunda.

Användbara och medicinska egenskaper

jordnötssmör smörgåsEn unik sammansättning av jordnötssmör ger ett brett användningsområde i officiell och traditionell medicin. Vi lär oss allt om fördelarna med och skadorna på jordnötssmör!

Jordnötsolja – användbara egenskaper:

 1. Gallblåsan. Jordnötssmör stimulerar funktionen av gall- och gallsekretion, därför är det ett effektivt koleretiskt läkemedel.
 2. Levern. Oljan kan återställa leverceller och förhindrar kroppens fetma.
 3. Matsmältningssystemet. Jordnötssmör hindrar inflammatoriska processer i något av matsmältningskanalen, utövar en desinfektionsmedel och sårläkningseffekt på inre organ. På grund av det klarar det perfekt gastrit och sår, kolit, cholecystit och pankreatit.
 4. Cirkulationssystemet. Högt innehåll av olja i oljan, som påverkar blodkoagulering och hemoglobinsyntes, främjar behandlingen av personer i hemofili och anemi.
 5. Hjärta och blodkärl. Jordnötssmör minskar koncentrationen av kolesterol i blodet, så det används för att förhindra bildandet av sklerotiska plack, för att normalisera blodtrycket och för att öka blodkärlens elasticitet. Regelbunden användning av jordnötssmör för mat minskar risken för allvarliga hjärt- och vaskulära patologier – ischemi, stroke och hjärtinfarkt.
 6. Nervsystemet Kolin från jordnötssmör är en aktiv deltagare i syntesen av lecitin, ett byggmaterial för hjärnceller och nervfibrer. Systematiskt intag av olja för mat ger hög mental aktivitet och koncentration av uppmärksamhet.
 7. Diabetes mellitus. Olja gjord av frukt av jordnötter minskar blodsockret, så det rekommenderas av läkare för användning med diabetes.
 8. Vision. Oljan visade sin höga effektivitet för hela den visuella apparaten.
 9. Läder. Jordnötssmör i recept för huden ger utmärkt hydrering och näring, har en helande och tonisk effekt, hjälper till att hantera för tidig åldrande och torr hud.

Related  Varför har dina orkidéer blöta löv? Letar efter svar

Olja kan vara skadlig om den missbrukas i kosten om en person är allergisk mot denna mat. Med omsorg att äta smör från jordnötter följer personer med bronkial astma och en tendens till ökad blodkoagulering. Den mest användbara anses vara en produkt, självbyggd av naturliga jordnötter.

Hur man gör jordnötsmör i hemmet

hemlagad jordnötssmörJordnötssmör är ett attribut för en hälsosam livsstil, det ger styrka och energi, gör att du kan se ut och må bättre, kämpar effektivt mot åldrande och hjälper till att hålla figuren! Hur man gör jordnötssmör hemma? Förbered jordnötssmör hemma helt enkelt: Torrbrödda jordnötsnötter somna i skålen på mixern och långa mala dem till en oljig stat. För att underlätta processen för slipning till nötter kan du introducera lite honung eller annan vegetabilisk olja. Det rekommenderas att skicka färdig produkt till kylskåpet. Naturligtvis! Det är gott! Det är enkelt!

slipning jordnötterMånga människor är intresserade av frågan: jordnötssmör och pasta – vad är skillnaden? Jordnötspasta är en färdig att äta högkalorier och näringsrik produkt, utrustad med en unik smak på grund av olika tillsatser – salt, socker, andra typer av nötter, choklad, honung, etc. Inte mindre intressant och vad är skillnaden mellan jordnötssmör och sylt? Jam är en jordnötsfrukt med socker, som har varit gelé, och olika bär och fruktjuicer läggs till för smak och färg.

Jordnötssmör, med en unik slät konsistens och en aktiv oförglömlig smak, kommer att vara ett utmärkt alternativ för en riklig och näringsrik frukost. Denna delikatess skadar inte figuren, kommer att muntra upp och energisera för hela dagen! Det är värt att försöka – smak, mättnad och fördelar i en maträtt!

 Jordnötssmör till frukost – video